UP-info utanpotlassport.hu 2019.10.08 19:54 Frissítve: 2019.10.08 20:10

Sakk: négy magyar az indiai korosztályos vb 462 résztvevője között

Mind a négy magyar versenyző remekül kezdte az indiai korosztályos sakkvilágbajnokságot, a folytatásban azonban már visszafogottabb teljesítményekről számol be Tompa János csapatvezető. Összességében a magyar fiatalok eddig szépen helytállnak a világversenyen, hét forduló után mindannyian a mezőny első feléhez tartoznak.

Félidejéhez érkezett a Mumbaiban zajló korosztályos sakkvilágbajnokság. A viadalon 63 ország 462 játékosa van jelen a három (U18, U16, U14) korcsoportban. Talán nem meglepő, hogy a legnépesebb tábor a hazaiaké, az indiaiak 136 versenyzőt indítottak. Kedden a versenyzők hét forduló után szünnapot kaptak, szerdán újra folytatódnak a küzdelmek.

fide1

Hatvanhárom ország versenyzője játszik Indiában  •  Forrás: FIDE

Magyarország négy játékossal utazott Ázsiába: Vanczák Tamás a 18, Juhász Judit a 16 évesek között indult, míg a 14 esztendősek között Borhy Marcell és Sulyok Eszter igyekszik minél jobban teljesíteni.

A kezdés remekül sikerült a magyaroknak, hiszen mind a négyen győzelemmel indultak és a lányok a jó formát a második napra is átmentették. Akkor Sulyok lett ellenfelét könnyebben, Juhász indiai kihívóját már nehezebben, de legyőzte. A fiúk döntetlent értek el. A harmadik fordulóban már nem tudta megőrizni veretlenségét a magyar társaság. Olyannyira, hogy egyedül Borhy nyert német vetélytársa ellen, a következő versenynapon pedig már ő is alulmaradt a lengyelek versenyzőjével szemben.

Mint ahogy újra kikapott Vanczák is. Sulyok remizett, de Juhász gondoskodott róla, hogy ne maradjon győzelem nélkül a magyar küldöttség: a fekete bábokat vezetve, a szicíliai védelem éles változatában szellemes áldozattal játszotta túl a lengyel lányt – fogalmazott partijáról Tompa János csapatvezető. Judit az ötödik körre is átmentette remek játékát, a tapolcai klub versenyzője elnézésszerű áldozattal lepte meg kínai ellenfelét, és ez győzelemhez vezetett, Eszter pedig sötéttel nyert azeri partnere ellen. Marcell újra kikapott, Vanczák döntetlent ért el. A hatodik körben csak Juhász kapott ki, a többiek visszatértek a győzelem útjára, a hetedik forduló után pedig felemás érzésekkel mehetett a csapat pihenni. Sulyok és Borhy kikapott, Juhász döntetlenre végzett, Vanczák viszont újra nyert.

„A két leánysakkozónk az esélyeknek megfelelően szerepel: mindketten 4,5 ponttal az élmezőny végén állnak. Játékuk színvonalával sincs probléma. A fiúknál Marcell a súlyos önbizalomhiányát, amely néha az egész partiban végigkíséri, nem képes megoldani. Hétből 3,5 pontja jóval kevesebb a vártnál. Tamás nehezen indult, de a borzasztóan erős mezőnyben sikerült felzárkóznia a középmezőny elejére”
– összegzett Tompa János.

Suvalova az U18-as lányok mezőnyében vezet Forrás: FIDE

Szuvalova az U18-as lányok mezőnyének éllovasa  •  Forrás: FIDE

A következő fordulóban a 18. helyen álló Sulyok svájci színekben játszó kínai származású ellenféllel mérkőzik, a jelenleg 17. Juhászra szerb, a 9. Borhyra megint indiai, a 30. Vanczákra pedig az eddig csupán egyetlen vereséget elszenvedő lengyel kihívó vár.

A három korosztályban a fiúknál és a lányoknál egyaránt hat ponttal vezetik a világbajnokságot. A legidősebb fiúknál az iráni Gholami Aryan, U16-ban az amerikai Hans Moke Niemann, a legkisebbeknél az azeri Suleymanli Aydin áll az élen. Az U18-as lányoknál a junior-világranglista tizedik helyezettje, az orosz Polina Szuvalova vezet, U16-ban a kazah Nazerke Nurgali, a legfiatalabb közt a szintén orosz Jekatyerina Naszirova eddig a legjobb.

További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.10.11 22:13:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Péntek este harmadik felkészülési meccsét is lejátszotta a Gera Zoltán irányította 2021-es korosztályos Európa-bajnokságra készülő U21-es labdarúgó-válogatott. A zalaegerszegi összecsapáson a horvát válogatott három góllal bizonyult jobbnak.

2019.09.29 17:02:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az utolsó hétvégén Kovács Bálint bebiztosította első helyét a német gyorsaságimotoros-bajnokság (IDM) Suzuki Cup kategóriájában. A H-Moto Team 18 éves versenyzője egy futamot megnyert, a másik versenyben második lett Hockenheimben.

2019.09.24 21:22:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Telekom Veszprém U21-es csapatával állt ki a Szpartak Moszkva ellen a Seha-liga 3. fordulójában; a Gulyás Péter vezette fiatalok pedig nagyszerűen helyettesítették a felnőtteket: hullámzó mérkőzésen 26–23-ra legyőzték az oroszokat.

2019.09.15 11:21:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Ritkán látott teljesítménnyel rukkolt elő Donyell Malen a holland labdarúgó első osztály szombat esti bajnoki mérkőzésén. A PSV Eindhoven 20 éves támadója öt gólt szerzett a Vitesse ellen.

2019.09.15 09:51:17

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

A tiltás-tűrés-támogatás „szentháromságán” már rég túljutottak a keleti harcművészetek Magyarországon, ahol előbb megvetették lábukat, manapság pedig sosem volt népszerűségnek örvendenek szinte kivétel nélkül. Helyzetükről, az utánpótlásról, az „önképről” a három szövetség elnökét kérdeztük.