Kállai Gábor utanpotlassport.hu 2020.05.30 13:32 Frissítve: 2020.05.30 17:43

Sakk: Kállai Gábor az egyetemi díszdoktorrá avatott Polgár Juditról

Folytatódik – és a mostani írással be is fejeződik – a sakkrovat, amelyet Kállai Gábor nemzetközi nagymester jóvoltából indított az Utanpotlassport.hu szerkesztősége. Bizonyára üdítő olvasmányélménnyel szolgálnak, szolgáltak mind a fiataloknak, mind a szülőknek azok a történetek és gondolatok, amelyeket a 2002-ben ezüstérmes sakkolimpiai csapat kapitánya, a Testnevelési Egyetem mesteroktatója, az MTK Budapest sakkszakosztályának elnöke és vezetőedzője oszt meg az olvasókkal. A feladványok megfejtéséhez sok sikert kívánunk!

A Polgár-lányok (balról Zsófia, Judit, Zsuzsa) édesanyjukkal, Polgár Lászlónéval, Klárával

A Polgár-lányok (balról Zsófia, Judit, Zsuzsa) édesanyjukkal, Polgár Lászlónéval, Klárával

A sakkgyerekeim szeretnek maguknak példaképet választani, így időről-időre felvetődik, hogy ki minden idők legerősebb magyar sakkozója? Maróczy Géza (1870–1951), aki a múlt század elején a világ legjobbja volt, vagy az őt, a XX. század közepén követő magyar éljátékos, Szabó László (1917–1998), aki tízszer végzett a magyar bajnokságok élén, és emellett még háromszoros világbajnokjelölt is volt? Vagy esetleg Portisch Lajos, aki a ’70-es és ’80-as évek sakk aranykorának volt a legendás vezére? Vagy a 2004-ben vébédöntőt játszó Lékó Péter? Meg kell valljam, én se tudom eldönteni ezt a kérdést. De hogy ki a legkülönlegesebb sakkozó, talán világviszonylatban is, ott nincs vita. Ezt a kérdést bárhol is tennék fel, Polgár Judit kapná a legtöbb szavazatot.

1. feladvány: Polgár Judit sötéttel indul, és nyer!

1. feladvány: Polgár Judit sötéttel indul, és nyer!

Judit a pályáján rakétasebességgel indult, már 12 éves korában a nővéreivel, Zsuzsával, Zsófiával és Mádl Ildikóval sakkolimpiai aranyérmet nyert a legyőzhetetlennek hitt szovjet csapat előtt Szalonikiben úgy, hogy a 13 játszmája során csak egyetlen egy döntetlent engedélyezett az ellenfeleinek. Így ő lett a női olimpia legeredményesebb játékosa. Ezt a hihetetlen sikerüket két év múlva Újvidéken megismételték. Rá egy évre Judit a sakktörténelem addigi legfiatalabb nagymestere lett, amit annak köszönhetett, hogy megnyerte az itthoni Szuperbajnokságot. A férfit. 15 évesen! Ekkor már a női világranglista élén állt, és összesen 26 éven át, a 2014-es visszavonulásáig ott is maradt. Közben a férfi világranglistán is beküzdötte magát a top 10-be, és a férfiak között is világbajnokjelölt lett.

Számtalan eredményét és világrekordját lehetetlen lenne felsorolni, de a sikereinek a titkát most elárulom. Na jó, persze, fantasztikusan tud sakkozni, amiért elképzelhetetlenül sokat dolgozott. A titka azonban – amivel több, mint akár a legerősebb vetélytársai – az, hogy rendkívüli módon tud nyerni. Bárki ellen és bármelyik pillanatban.

Polgár Judit világossal indul, és nyer!

2. feladvány: Polgár Judit világossal indul, és nyer!

Nem véletlen, hogy Judit gyerekként asztaliteniszben is tehetséges volt. Jó ideig művelte ezt a sportot is. A sakkstílusa, stratégiája teljesen olyan, mint egy kitűnő pingpongozóé: minden pillanatban készen áll arra, hogy védhetetlenül csapja le a labdát. Azaz mindezt a sakktáblára fordítva: mindig készen áll arra, hogy mattot adjon. Mindig készen áll a győzelemre.

Polgár Judit pénteken a Testnevelési Egyetem díszdoktora lett. Ez rangos elismerés, mind neki, mind a szüleinek, Polgár Lászlónak és Klára asszonynak, a testvéreinek, tehát az egész,  Polgár-projektnek, mind a Testnevelési Egyetemnek. Mind pedig a magyar sakkozásnak.

Köszönöm a Kedves Olvasóknak, hogy a kényszerű bezártság ideje alatt megtiszteltek a figyelmükkel, és kicsit együtt sakkozhattunk. Remélhetőleg nem kerül rá sor, de ha megint ilyen helyzet alakulna ki, a sakkozásra és rám is számíthatnak!

Az előző heti (2020. május 23-i) feladványok megfejtése. 1. feladvány: 1. Vd5+ Vf7 2. Be8+ Ff8 3. Fh6 és világos a következő lépésben 4. Bxf8 sakkal mattol. (Lewis–NN; London, 1840). 2. feladvány: 1. Bb8+! Kc7 (1. – Kxb8-ra 2. Hc6+ lenyeri a sötét vezért.) 2. Ha6+ Kd7 3. Vb5+ Ke7 4. Vb7 matt! (Lewis–Wilson, London, 1819)
A mostani feladványok megfejtése. 1 feladvány: 1. – Va4+!! és világos feladta, mert 2. Bxa4 Bxa4+ 3. Kb1 Bh1+ után mattot kap! (Jonathan Tisdall–Polgár Judit; Reykjavik, 1988). 2 feladvány: 1. Bc8+! és sötét feladta, mert 1. – Hxc8 2. Vd8 után mattot kap! (Polgár Judit–Evgeny Bareev; Moszkva, 1996)

További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.06.08 14:13:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kovács Bálint, a H-Moto Team 18 éves gyorsaságimotorosa harmadik lett a cseh bajnokság elmúlt hétvégén rendezett brnói fordulójának első futamán.

2020.06.03 09:13:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A korlátozások enyhítésével kijelenthető, hogy – bár szigorú ellenőrzés mellett – újraindult a sportélet hazánkban. Lássuk, miként „rajtoltak” az utánpótlássport legjobbjai!

2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.