utanpotlassport.hu 2018.07.04 14:01 Frissítve: 2018.07.04 14:05

Sakk: Gaál Zsóka 9. lett az U12-es rapid- és villámsakk-vb-n

Remekül helytállt az U12-es minszki rapid- és villámsakk világbajnokságon a 11 éves Gaál Zsóka. Az ajkai kislány holtversenyben a 9–10. helyen végzett a 27 ország 66 versenyzőjét felvonultató mezőnyben. „Elégedettek vagyunk, bár kis szerencsével akár a dobogó is meglehetett volna” ‒ mondta honlapunknak a fehéroroszországi viadal után Zsóka édesapja.

Sz. M.utanpotlassport.hu Véget ért a fehéroroszországi rapid- és villámsakk világbajnokság, amelyen egyedüli magyar versenyzőként Gaál Zsóka is részt vett. A nemzetközi viadalon 27 ország 66 fiatal sakkozója mérette meg magát, s a 11 éves ajkai tehetség hatalmas bravúrral holtversenyben a 9-10. helyen végzett az U12-es mezőnyben.

A siker útján lóháton Fotó: Gaál család

A siker útján lóháton  •  Fotó: Gaál család

Már az sem mindennapi teljesítmény, hogy a fiatal lány az idősebbek között remekelt, hiszen három győzelemmel kezdett, majd a negyedik párharcon üzbég ellenfele hatszor ajánlott fel neki döntetlen, Zsóka azonban ezt visszautasította, végül pedig kikapott.

„Ilyen a sakk, mindig nagy kihívás, de Zsóka küzdeni akarása példaértékű volt. Nagyon erős mezőny volt Minszkben, ráadásul ő az egy évvel idősebbek között versenyzett, ami ebben a korban még sokat számít a sportágban. Ennek ellenére partiban volt végig. Elégedettek vagyunk, bár kis szerencsével akár dobogós is lehetett volna” ‒ összegezte a fehéroroszországi túrát Gaál Sándor, aki azt elmesélte, hogy kiváló körülményeket biztosítottak a szervezők, kifogástalan volt minden, sőt, a partikat élőben közvetítették végig.

Bizakodásra adhat okot, hogy a mezőny 11 évesei között az ajkai tehetség a második legjobbnak bizonyult, csak a tavalyi (és idei) világbajnok orosz rivális, Veronika Shubenkova előzte meg. Ezzel a teljesítménnyel pedig ismét bebizonyította, hogy rapidsakkban is a világ élvonalához tartozik.

Zsóka idén még öt világversenyen vesz részt: Németországban az U12-es csapat Európa-bajnokságon, Romániában rapid- és villámsakk Eb-n, Lettországban U12-es Eb-n, Spanyolországban U12-es vb-n szerepel, legvégül pedig az U20-as (!) világbajnokságon is megméreti magát Törökországban.

„Feszített tempójú időszak vár lányunkra. Az edzések mellett próbál minél többet sportolással tölteni, mivel ez kiegyensúlyozottabbá teszi őt. Természetesen a sakkot sem szorítjuk háttérbe: tartjuk a napi öt-hat órás edzéseket váltott mesterekkel. Hétvégente persze jut idő a kikapcsolódásra is, ilyenkor strandolunk, pihenünk, filmet nézünk, illetve szurkolunk a braziloknak a vb-n, hiszen tavaly a világbajnokságon rengeteg brazil barátot szereztünk. Már csak azért is nyerjenek Neymarék”  ‒ zárta tréfásan az édesapa, aki szerint a világversenyeken való megméretés azért fontos, mert így lehet legjobban levonni a megfelelő következtetéseket. ‒ „A világversenyek légköre semmihez sem fogható. A hatalmas feszültség miatt sokkal nehezebb megfelelni az elvárásoknak.”

További korosztályos híreink SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.