B. Z. utanpotlassport.hu 2020.08.11 19:46 Frissítve: 2020.08.11 19:48

Sakk: felszabadult játék kell az U20-asoktól az online olimpián

A péntektől az online sakkolimpián szereplő magyar válogatott szövetségi kapitánya, Papp Gábor ejtett szót a csapat négy U20-as játékosáról és a várakozásokról.

Már július 22-én elkezdődött és egészen augusztus 30-ig tart az első online sakkolimpia, melynek a küzdelmeibe a magyar csapat a második selejtezőkörben, a Divízió 2-ben pénteken csatlakozik. A 15 perces játékidővel és 5 másodperces lépésenkénti bónuszidővel zajló eseményen minden csapatból két férfi, két női, és egy-egy U20-as lány és fiú játékos játszik összesen hat táblán a fordulókban. A 163 együttes közül a magyar a 20. helyet foglalja el a rapid Élő-pontszámokat figyelembe vett rangsorban. Papp Gábor szövetségi kapitány az esélylatolgatás mellett a négy fiatal, Demeter Dorina, Gaál Zsóka, Kozák Ádám és Persányi Barnabás várható szereplésére is kitért.

A 13 éves Gaál Zsóka a magyar csapat legfiatalabb tagja Forrás: ajkaiszo.hu

A 13 éves Gaál Zsóka a magyar csapat legfiatalabb tagja  •  Forrás: ajkaiszo.hu

„Tízcsapatos körversenyben játszunk kilenc fordulót. Nagy felelősség hárul az U20-asainkra, hiszen most nemtől és kortól függetlenül mindenki egy csapatban játszik. A fiúk miatt nem izgulok. A tizennyolc éves nagymester, Kozák Ádám világviszonylatban is a korosztály legjobbjai közé tartozik. Ő talán még a felnőttválogatottba is befért volna, de most inkább csak örülünk, hogy van egy ilyen erősségű U20-as sakkozónk. Mind online, mind rapidban nagyon jól teljesít, ezt láthattuk a magyar rapidbajnokságon is, amelyen tartotta a lépést a legjobbakkal. Tőle extra teljesítményt várok. Barnabással kapcsolatban is bizakodó vagyok az ukránok elleni ifjúsági felkészülési mérkőzés után. Ő még nem tudni, mennyit fog játszani, de ha úgy ítélem meg, Ádámnak, mint a főjátékosunknak szünetre van szüksége, vagy az erőviszonyok megengedik, meg fogja kapni a lehetőséget.”

A kapitány elmondta, az U20-as lányok mezőnyében a hazai ranglista alapján Majranovics Annamária az első számú játékos, azonban ő nem vállalta a játékot az olimpián, így tovább kellett böngészni a névsort.

„Számomra is meglepő volt, hogy a következő sakkozó a sorban a 13 éves Gaál Zsóka. Benne is nagy potenciál rejlik, és Élő-pontszámban is igen megugrott (2221 Élő-pont – a szerk.). Az U20-as lányok mezőnyében azért arra kell számítani, hogy a komolyabb csapatokban 2400 Élő-pont körüli játékosok vannak, az oroszoknál és a kínaiaknál pedig világsztárok játszanak. Látszólag ez a legsebezhetőbb pontunk, de Dorinában is bízok. Mindketten rengeteg online meccset játszanak. Fontos, hogy felszabadultak legyenek, és ne érezzék a vállukon a terhet.”

Papp Gábor arról is szót ejtett, hogy a magyar csapat 20. helye az előzetes rangsorban csalóka, mert a játékosok tudása magasabb a rapid Élő-pontszámaiknál. A kapitány úgy fogalmazott, az elsődleges cél az egyenes kieséses szakaszba való jutás. Oda a TopDivízión keresztül vezet út, melybe akkor jut a csapat, ha a Divízió 2-ben az első háromban végez.

A magyar csapat tagjai (rapid Élő-pontszámok)
Nők: Hoang Thanh Trang (2338), Papp Petra (2297), Gara Tícia (2274), Gara Anita (2279)
Férfiak: Gledura Benjamin (2619), Erdős Viktor (2580), Bánusz Tamás (2614), Balog Imre (2626)
U20-as lányok: Gaál Zsóka (1816), Demeter Dorina (1885)
U20-as fiúk: Kozák Ádám (2438), Persányi Barnabás (2019)
Szövetségi kapitány: Papp Gábor

További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.