B. Z. utanpotlassport.hu 2020.04.03 12:21 Frissítve: 2020.04.03 12:30

Sakk: a vírus nem ad mattot az ifjúságnak

Bár a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet a legtöbb sportágat erős korlátok közé szorította, a sakkozók számára nemcsak menedékhely az online tér, hanem a lehetőségek tárháza is egyben. Ugyan a szövetség is tudja, az egymással szemben ülős partikat semmi nem pótolhatja, azért igyekszik tenni a helyzet enyhítése érdekében.

Abból a szempontból szerencsésnek mondhatja magát a sakk, hogy a sportágak közül talán egyedüliként van esélye arra, nagyobb veszteség nélkül vészelje át a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetet, hiszen az online térben folytatódhatnak a partik, versenyek. Persze, ez így nem ugyanaz, mint alapesetben, de a szövetség igyekszik mindent megtenni, hogy hasonló legyen.

Eddig sem volt idegen az online sakkozás a fiataloktól Forrás: chesslessonsfree.com

Eddig sem volt idegen az online sakkozás a fiataloktól  •  Forrás: chesslessonsfree.com

A versenyek törlése, felfüggesztése természetesen a sakkot is érinti. A szövetség elnöke, Szabó László március elején jelentette be, hogy április végéig minden szövetség által szervezett viadal elmarad, ez vonatkozik az ifi rapid és villámbajnokságra, valamint a diákolimpiai döntőkre is. A világesemények sorsáról egyelőre még nem kellett dönteni, az viszont biztos, a magyarokat erősen érintő romániai ifjúsági világbajnokság szeptemberben, az U12-esek grúziai vb-je októberben, a törökországi ifi Eb novemberben esedékes. Ha a körülmények addigra lehetővé teszik és a nemzetközi szövetség arra az elhatározásra jut, lebonyolítja a versenyeket, igen komoly időzavar alakulhat ki, hiszen az ezeken való részvételről a korosztályos országos bajnokságokon elért eredmények döntenek – így azokat is bele kellene még sűríteni a programba.

A játékosok egyelőre otthonukban igyekeznek formában tartani testüket és szellemüket, Molnár Béla, az ifjúsági bizottság elnöke arról beszélt honlapunknak, milyen formában tehetik ezt meg.

„Az új helyzet megoldására online bizottság állt fel és a magyar sakk résztvevőinek lelkesedése által hamar sikerült feltalálnia magát a szövetségnek. Elindult a Maradj otthon! elnevezésű online villámbajnokság, minden szerdán és vasárnap vannak fordulók. A tervezett tíz körből már három lement és örömmel nyugtáztuk, hogy igen nagy népszerűségnek örvend. Közel 350 játékost sikerült bevonni a versenybe, ennek nagyrésze ifjúsági korú. Azért is jó ez a kezdeményezés, mert adhat egy ritmust a munkának, amelyet a fiatalok otthon az edzőkkel végeznek – a sakkedzések sok esetben már egyébként is az online térben zajlanak.”

A másik nagy újítás már régóta lógott a levegőben, de a vírushelyzet miatt hirtelen aktuálissá vált. A szövetség hónapok óta tervezte az első magyar online sakkcsatorna létrehozását, eredetileg májusi indulással számolt, de már március utolsó napján sor került az első adásra. A Hello Sakk nevet kapó csatorna ötletgazdája a női szövetségi kapitány, Papp Gábor volt, de többen is kivették részüket a szervezésből. Az első adásban rögtön élőben közvetítették a top10-es magyar női és férfijátékosok gálamérkőzéseit.

„Rendkívül sikeres volt a kéthetente keddenként megjelenő Hello Sakk bemutatkozása, és már a további tervek is megvannak. Például pénzdíjas, meghívásos ifjúsági versenyre is sor kerül majd. A csatorna célja, hogy magas színvonalú oktatóanyagokat mutasson be, továbbá nagyobb rendezvényeket, magyar érdekeltségű világversenyeket közvetítsen élőben, de akár a korosztályos országos bajnokságok döntőjét is figyelemmel követhetik az érdeklődők. Rendszeresen működő szakmai felület lesz, amelyen fel lehet pezsdíteni a sakkéletet és tartani a kapcsolatot egymással, ugyanis lehetőség van az interaktivitásra is.”

Az ifjúsági bizottság elnöke úgy véli, ezekkel az újításokkal nagy lehetőség nyílik elérni, hogy a sakk átvészelje a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet.

A Hello Sakk csatornát ITT lehet elérni.

További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.