Sakk: 14 éves Anand-utód a fiú U18-as világbajnok

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.10.14. 19:59
Címkék
Befejeződött az Indiában rendezett ifjúsági sakkvilágbajnokság. A négy magyar versenyző közül a legjobban az U14-es lányok mezőnyében induló Sulyok Eszter szerepelt, aki huszadik helyen végzett. A világbajnokság hat kategóriájából hármat az oroszok nyertek, a torna hőse azonban egy 14 éves hazai játékos lett.

fide 1
fide 1

Hatvanhárom ország versenyzője gyűlt össze Mumbaiban • Forrás: FIDE

fide 1
fide 1

Hatvanhárom ország versenyzője gyűlt össze Mumbaiban  •  Forrás: FIDE

A hétvégén véget ért a Mumbaiban rendezett ifjúsági sakkvilágbajnokság. Indiában három korcsoportban 63 ország 462 játékosa ült asztalhoz, hogy összemérje tudását. Magyarország négy játékossal utazott Ázsiába:Vanczák Tamás a 18, Juhász Judit a 16 évesek között indult, míg a 14 esztendősek közöttBorhy MarcellésSulyok Eszter szerepelt kisebb-nagyobb sikerrel. Bár mind a négy magyar remekül kezdte a tornát, a tizenegyedik forduló után már vegyes érzésekkel értékelt Tompa János csapatvezető szövetségi beszámolójában. A legjobban a 6,5 pontig jutó Sulyok Eszter teljesített, aki 20. helyen zárt, tőle csak két pozícióval végzett hátrébb korosztályában Juhász. A fiúk közül Vanczák bizonyult eredményesebbnek, ő 30. lett, míg Borhy számára az 55. helyen fejeződött be a világbajnokság.

fide p
fide p

Praggnanandhaa a 4 évvel idősebbek között nyert  •  Forrás: FIDE

„Eszter helyezése az indulási rangjának szinte teljesen megfelel – fogalmaz Tompa János. – Aktívan sakkozott, ha vesztett, könnyen túllépett a vereségen. Judit is megnyerte utolsó játszmáját egy indiai lány ellen. A parti szép, a tábla közepén lévő királynak beadott mattal ért véget. 6 pontot gyűjtött. Ez is a kezdeti esélyekhez illeszkedő teljesítmény, bár a rajtja után kissé szebb helyezésben bízott. Hasonlóan értékelhető az U18-as fiúmezőnyben indult Tamás teljesítménye. E csoportban már befutott „profik”, köztük nagymesteri címmel rendelkezők is játszottak. Viszont nagyon nehéz véleményt mondanom a kilencedik rajtszámmal induló Marcellről. Véleményem szerint a kamaszkor legnehezebb éveit éli. Az első kudarcos játszmából képtelen volt visszatérni a megfelelő önbizalommal bíró játékához, azaz önmagához. Remélem, edzőivel hamar feldolgozzák a tapasztalatokat, kijavítják a hibákat, és újra a régi játékát mutatja.”

A világbajnokságon egyébként mondhatjuk úgy, elsöprő orosz fölény mutatkozott, hiszen a hat kategóriából hármat ők nyertek. A hazaiak sem tétlenkedtek a versenyen, hét dobogós hellyel büszkélkedhetnek, köztük egy elsővel, amit a 14 esztendős PraggnanandhaaRameshbabuaz U18-es fiúk között szerzett. A hazájában az új Anandnak kikiáltott fiú kilenc pontjával a világbajnokság legeredményesebb sakkozója lett. A versenyen nem kizárólag a dobogósok kaptak érmet, hanem az első hat helyezettet jutalmazták meg, érzékeltetve, hogy az ő szereplésük is kimagaslónak számít.

IFJÚSÁGI VILÁGBAJNOKSÁG, MUMBAI
VÉGEREDMÉNY

U18-as fiúk
1. Praggnanandhaa Rameshbabu (indiai) – 9 pont
2. Sant Szargszjan (örmény) – 8.5
3. Artur Davtjan (örmény – 8
… 30. Vanczák Tamás
U18-as lányok
1. Polina Suvalova (orosz) – 8.5
2. Agrawal Vantika (indiai) – 8
3. Alekszandra Obolenceva (orosz) – 7.5
U16-os fiúk
1. Rudik Makarian (orosz) – 8.5
2. Sztyepan Pogoszjan (orosz) – 8
3. Gos Aronjak (orosz) – 8
U16-os lányok
1. Leja Garifullina (orosz) – 8.5
2. Nazerke Nurgali (kazah) – 8.5
3. Anousha Mahdian (iráni) – 8
… 22. Juhász Judit
U14-es fiúk
1. Ajdin Szulejmanli (azeri) – 9
2. Srihari L R (indiai) – 8
3. Sreeshwan Maralakshikari (indiai) – 8
… 55. Borhy Marcell
U14-es lányok
1. Meruert Kamalidenova (kazah) – 8.5
2. Deshmukh Divya (indiai) – 8
3. Ravi Rakshitta (indiai) – 8
… 20. Sulyok Eszter

 

További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik