UP-info utanpotlassport.hu 2020.03.01 17:50 Frissítve: 2020.03.04 19:09

Rp. gyorskori: erőt fitogtattak a győztesek az utánpótlás ob-n

Egyértelműen kirajzolódtak a hazai erőviszonyok a Gyakorló Jégcsarnokban rendezett utánpótlás országos bajnokságon; a korosztályos rövid pályás gyorskorcsolyázók viadaláról a juniorválogatott vezetőedzőjét, Szabó Krisztiánt kérdeztük.

Péntektől vasárnapig összesen 139 ifjú rövid pályás gyorskorcsolyázó mérette meg magát és képviselte egyesületét a budapesti Gyakorló Jégcsarnokban rendezett utánpótlás országos bajnokságon. Az indulók hat korcsoportban, négy távon bizonyíthattak, de a szuperdöntőkben már csak a legjobb hat – a legidősebbek között csupán a legjobb négy – sportoló állhatott rajthoz. A viadal mondhatni a papírformának megfelelően alakult: a legtöbb korosztályban a juniorválogatott versenyzői diadalmaskodtak és végeztek a dobogón. Szabó Krisztián vezetőedző azonban nemcsak rájuk figyelt, hanem a legkisebbekre is, akik között nem egy kifejezetten ügyes gyerkőcöt vélt felfedezni.

Nógrádi Bence négyből négyszer nyert az utánpótlás országos bajnokságon Forrás: MOKSZ

Nógrádi Bence négyből négyszer nyert az utánpótlás országos bajnokságon  •  Forrás: MOKSZ

„Az ob-n csak nézőként szoktam részt venni, de természetesen a helyszínről figyeltem a gyerekeket. Meg kell mondjam, több olyat is találtam, akivel bővíteni tudjuk a következő szezontól a válogatottkeretet. Emellett kíváncsi voltam az idősebbekre is, akiknek a junior-világbajnokság óta ez volt az első rangos megméretésük. Az ő esetükben formaidőzítésről nem beszélhetünk, leginkább az erőviszonyokat, illetve a versenyzők fizikai állapotát tudtuk felmérni ezzel az országos bajnoksággal."

Nos, az erőviszonyokat tekintve nem hagytak sok kérdőjelet teljesítményük mögött a legjobbak: a legtöbb korcsoportban már szombaton eldőlt az összetett elsőség sorsa. A legkisebbek mezőnyében (F és E korcsoport) négy verhetetlen bajnoknak tapsolhatott a Gyakorló Jégcsarnok közönsége. Gazsi Noémi, Marovcsik Márk, Amschl Kíra és Kun Bence Benedek – érdemes megjegyezni a nevüket, mert minden bizonnyal hallatnak még magukról.

Az idősebbek között (D és C korcsoport) már néhány korosztályos válogatott versenyző is jégre lépett, izgalmat leginkább a D-s lányok és a C-s fiúk versengése hozott, ám végül Nógrádi Panka és Csizmadia Márk örülhettek az összetett bajnoki címnek. Major Dominiket és Somodi Maját ezzel szemben nem lehetett megállítani, sem pénteken, sem szombaton, sem pedig vasárnap.

A legtapasztaltabb versenyzők párharcát is egy-egy ember dominanciája jellemezte, a felnőtt Európa-bajnokságot is megjárt Somogyi Barbara hozta a papírformát, csakúgy, mint Varga Regina és a háromszoros EYOF-győztes Talabos Attila. A B-s fiúk mezőnye tartogatta előzetesen a legnagyobb izgalmakat, hiszen a juniorválogatott legeredményesebb versenyzői között számon tartott Nógrádi Bence és Jászapáti Péter is ebben küzdött a minél jobb szereplésért. Ezúttal azonban egyértelműen előbbi felé billent a mérleg nyelve: az FTC sportolója négyből négyszer legyőzte az ifjúsági olimpikon riválisát.

„Ők nem csak egymással vívnak nagy meccseket, hanem az A korcsoportosoknak is komoly fejtörést okozna a jelenlétük, ha mondjuk összevonnánk a két korosztályt. Képesek olyan időket menni, mint például Talabos Attila. Ugyanez elmondható Somodi Majáról: ő szintén megállja a helyét az idősebbek között" – fűzi hozzá Szabó.

UTÁNPÓTLÁS ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, BUDAPEST
Az egyes korcsoportok összetett bajnokai
F-leány: Gazsi Noémi (JSE)
F-fiú: Marovcsik Márk (TDKE)
E-leány: Amschl Kíra (TDKE)
E-fiú: Kun Bence Benedek (MTK Budapest)
D-leány: Nógrádi Panka (TKKSE)
D-fiú: Major Dominik (JSE)
C-leány: Somodi Maja (SZKE)
C-fiú: Csizmadia Márk (FTC)
B-leány: Somogyi Barbara (JSE)
B-fiú: Nógrádi Bence (FTC)
A-leány: Varga Regina (MTK)
A-fiú: Talabos Attila (MTK)

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.