utanpotlassport.hu 2019.03.25 16:52 Frissítve: 2019.03.29 08:03

Rp. gyorskorcsolya: fiataljaink tizenegy érmet szereztek

A hétvégén tizenhét magyar versenyző utazott el Rostockba, a rövid pályás gyorskorcsolya junior Európa-kupa-döntőjére, amit az utánpótláskorúak Európa-bajnokságának is neveznek. Sportolóink tizenhatan álltak rajthoz, összesen kilenc döntőben szereztek érmet, továbbá összetettben egy első és egy második helyet is ünnepelhettek.

Budai Zoltán – utanpotlassport.hu Az A és B korcsoportosok az ISU Challenger Series versenyein vívták ki a németországi döntőn való indulás jogát, míg a C és D korosztály a Danubia és a StarClass sorozatokon keresztül kvalifikálhatott az Európa-kupára.

Az A és B korcsoportok fiú és leány versenyein Európa legjobb versenyzői álltak rajthoz. Az első napon a Túri Anna, Vágvölgyi Mercédesz, Somogyi Barbara, Dobrán Fanni alkotta leány és a Tiborcz Dániel, Szász Attila, Nógrádi Bence, Bontovics Balázs összetételű fiú 3000 méteres váltó egyaránt bronzérmes lett. A magyar válogatottból hiányzott az előzetesen éremesélyesként számon tartott Talabos Attila, aki bár elutazott a többiekkel, korábbi bokasérülése miatt végül nem indult el a B korú fiúk küzdelmein. Ott volt viszont a korosztályában Bontovics Balázs és Nógrádi Bence. Előbbi a pénteki 1500 méter A döntőjében rögtön egy ezüstérmet szerzett, majd az 500 méteres nyolcadik helye után vasárnap 1000 méteren újra második lett, így összetettben is ezüstérem a jutalma.

„Mondhatni, ez volt az idei szezon megkoronázása. Végig kiegyensúlyozottan versenyeztem, és ez itt sem volt másképp. Bár ez volt az utolsó versenyünk, próbáltam a legjobbat nyújtani, ami most az összetett ezüstre volt elég. Összességében nem lehetek elégedetlen a versennyel és az évemmel kapcsolatban, de jövőre magasabbak lesznek az elvárasaim” – összegzett Bontovics Balázs.

cof

A fiúk és a leányok 3000 méteres váltója is a dobogó harmadik fokára állhatott  •  Fotó: Hunskate

Nógrádi Bence 1500 méteren járt legközelebb az éremhez, de a futam vége előtt három körrel ütközött, így negyedik helyen végzett. A későbbi 500 méteren ötödik és 1000 méteres távon hatodik helyezése összetettben az előkelő hatodik helyre rangsorolta. A leányok B korcsoportjában Somogyi Barbara tizedik, Dobrán Fanni tizenhatodik lett az összetett táblázatban.

Az A korosztályú fiúknál Sziklási András előbb 1500-on hetedik, majd remek versenyzéssel 500 és 1000 méteren is ötödik lett, összetettben így a hatodik helyen végzett, a tizedik Tiborcz Dániel és a tizenkettedik Szász Attila előtt. A lányoknál Túri Anna az 500 méteres A döntőben harmadikként ért célba, ezzel első Európa-kupa érmét zsebelte be, összetettben viszont meg kellett elégednie az ötödik pozícióval, hiszen 1500-on tizennegyedik, 1000 méteren kilencedik lett, miután a B döntőben szabálytalan előzés miatt kizárták. Vágvölgyi Mercédesz összetett tizenhatodikként végzett.

„A szezon utolsó versenyén már elég fáradt voltam – mesélte Túri Anna. Az erős mezőny ellenére sokkal jobb eredményre számítottam, de az 500 méteren szerzett bronzérmemnek és annak, hogy rengeteg tapasztalatot szereztem nyugati ellenfeleimmel kapcsolatban, nagyon örülök.”

Az utánpótlás-válogatott vezetőedzője, Szabó Krisztián elégedett a teljesítményekkel, de maradt még tartalék a fiatalokban.

„Voltak szép momentumai a versenynek, az érmes eredményekkel maximálisan elégedett vagyok. Azt gondolom, hogy ilyen kemény mezőnyben minden 1-6. helyezés dicséretre méltó. Természetes, hogy egyénileg értékelni fogjuk a versenyzőket, és tanulunk a hibákból. Az, hogy a junior korosztályokban óriási teljesítménykülönbségek alakulhatnak ki a kétéves korcsoportokban, ugyanúgy válhat előnyünkké, mint hátrányunkká. Továbbra is ott vagyunk a junior rövid pályás gyorskorcsolya európai térképén, de jövőre szeretnénk továbblépni, és még több érmes helyet szerezni” – értékelt a szakember.

A C és D korosztályokban az MTK és a Jászberényi SE versenyzői léptek jégre. Előbbi klubot Szigeti Dóra, Zólyomi László és Csizmadia Márk, utóbbit Szőcs Nikolett, Schönborn Melinda, Major Dominik és Pető Bendegúz képviselte.

A D korú lányoknál Szőcs Nikolett mindhárom távon fantasztikus korcsolyázást bemutatva, három egyéni csúccsal végzett az összetett tabella első helyén. Pénteken 1000 méteren harmadikként, szombaton 500-on másodikként, míg a vasárnapi 777 méteres futamon elsőként ért célba, így megszerezte a magyar küldöttség egyetlen aranyérmét az egyéni versenyekben. Dobogós eredményei után nem csoda, hogy összetettben is megkapta az aranyat. Szigeti Dóra mindent egybe vetve a hetedik helyen zárt, de az 500 méteren elért ötödik helye külön dicséretet érdemel.

oznor

Bontovics Balázs (balra) három ezüstérmet szerzett, ebből egyet összetettben  •  Fotó: Hunskate

A D korcsoportos fiúk zárónapján Major Dominik bronzérmet szerzett a 777 méter A döntőjében. Így az 1000 méteres ötödik, majd az 500-as hetedik helye után összetettben a hatodik lett, megelőzve a tizennegyedik Pető Bendegúzt.

Schönborn Melinda a C korosztályú lányoknál 500 és 1000 méteren egyaránt a hatodik helyen zárt, csak az első nap 1500-as távján elért tizennegyedik helyezése gátolta meg abban, hogy az összetett listán a kilencedik helynél előbbre kerüljön. A fiúknál Zólyomi László és Csizmadia Márk egymás mögött végezve, összetett tizenkettedik és tizenharmadik helyen fejezte be a versenyt.

Csizmadia Ildikó, az MTK vezetőedzője elmondta, hogy a versenyen nem állított fel nagy elvárásokat, hiszen az Európa-kupa-döntőre való kijutás is elégedettséggel töltötte el. Belovai József, a Jászberényi SE vezetőedzője versenyzői sikereit a kiváló edzésmunkának tulajdonította. Biztató jel a jövőre nézve, hogy a rostocki megmérettetésen hét versenyzőnkből hatan első évesként szerepeltek a C és D korosztályokban.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.