Röplabda: ha valaki egyszer ráérez az ízére...

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.24. 08:15
Címkék
Sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába.Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőtt klasszis lesz; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy éppen uszodát. Ezúttal annak járunk utána, miért jó a röplabda?

Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huNem állítható, hogy a röplabda sikersportág lenne Magyarországon: a rajongókat az utóbbi 30-40 év során a felnőttválogatottak és a klubcsapatok sem kényeztették el remek eredményekkel.Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huNem állítható, hogy a röplabda sikersportág lenne Magyarországon: a rajongókat az utóbbi 30-40 év során a felnőttválogatottak és a klubcsapatok sem kényeztették el remek eredményekkel.

A kezdet ugyan nehéz, de utána már nem lehet elszakadni a röplabdától Forrás: dvtk.eu
A kezdet ugyan nehéz, de utána már nem lehet elszakadni a röplabdától Forrás: dvtk.eu

A kezdet ugyan nehéz, de utána már nem lehet elszakadni a röplabdától  •  Forrás: dvtk.eu

Mindezek ellenére úgy tűnik, a sportág reneszánszát éli Magyarországon: felnőtt női válogatottunk hosszú kihagyást követően 2015-ben, 2017-ben, és rendezőként 2019-ben is kijutott a kontinensbajnokságra. A tao-támogatásoknak köszönhetően az utóbbi másfél-két évben növekedni kezdett a sportág utánpótlásbázisa is: egyre több gyerek választja a röplabdázást. A hazai szövetség országszerte szakmai fórumokat szervez azzal a céllal, hogy fejlessze és segítse az utánpótlásképzést valamint a játék népszerűsítését.

 

PestiMarcell_igazolvany
PestiMarcell_igazolvany
PESTI MARCELL

A Kecskeméti RC NB I-es felnőttcsapatának 18 éves játékosa, Magyar Kupa-győztes, többszörös magyar utánpótlásbajnok és juniorválogatott, U19-es Eb-résztvevő

„Ez egy olyan sport, amelyben az ember megtanulja, hogyan kell rövid idő alatt gyors és legfőképpen helyes döntéseket hozni, valamint hosszabb ideig koncentrálni. Ez persze nem egyszerű dolog, de folyamatos tanulással egy idő után elsajátítható. A gyors gondolkodást aztán az ember az élet más területein is hasznosítani tudja. Az is fontos, hogy a röplabda egy nagyon összetett sportág: lényege, hogy a labda nem eshet le, mindig a levegőben van, ezért folyton összpontosítani kell. A pályán lévő játékosoknak folyamatosan figyelnie kell, ez persze fárasztó, de mérkőzés közben legalább nem unatkozik az ember. A labda mozgását nemcsak szemmel, hanem egész testtel is követjük, ebből fakadóan a játék egyszerre fejleszt mentálisan és fizikálisan is. Sokan szokták mondani, hogy a röplabda fizikálisan nem fárasztó, ez természetesen nem így van: nagyon is el lehet fáradni egy-egy pörgős meccs végére, de hát ez a sport lényege. Ezen kívül megtanítja az embert csapatmunkára, küzdésre és alázatra, mindezek nagyon fontos erények a mai világban.”

tomanoczy_tibor_igazolvany
tomanoczy_tibor_igazolvany
TOMANÓCZY TIBOR
Az U19-es fiúválogatott és a Dunaferr SE felnőtt férfi röplabdacsapatának
vezetőedzője

„Röplabdázni ma már mindenütt lehet: homokban, hóban, medencében vagy akár egy parkban is. Nem kell hozzá, csak egy labda meg egy háló, amelyet felhúz az ember, és máris kezdődhet a játék. De még háló sem kell feltétlenül hozzá, lehet anélkül is egymásnak ütögetni a labdát. Ez a világon egyik legcsodálatosabb és legszebb sportág, és ha valaki egyszer ráérez az ízére, képtelen lesz tőle szabadulni. Mindezen felül a röplabda – komplexitásából fakadóan – nagyon jó alapokat szolgáltat más sportágakhoz is: egy röplabdás tud kosárlabdázni és kézilabdázni, hiszen olyan labdaérintéseket és mozdulatokat használunk, melyeket jól lehet abban a két sportágban is hasznosítani. Sokan azt hiszik, hogy ezt a játékot csak kézzel kell játszani, de ez nem teljesen így van: a játékosnak mindig a labda közelébe kell helyezkednie, mindez állandó odafigyelést és komoly lábmunkát igényel. És hogy mire tanít meg? Leginkább ügyességre, technikai tudásra és állóképességre.”

Tálas-Zsuzsanna_igazolvany
Tálas-Zsuzsanna_igazolvany
TÁLAS ZSUZSANNA
A Békéscsaba NB I-es felnőttcsapatának 25 éves válogatott feladója, négyszeres magyar bajnok, ötszörös kupagyőztes, egyszeres MEVZA-kupa győztes

„A röplabda egyik legnagyobb előnye, hogy nincs fizikai kontakt a játékosok közt, tehát más sportágakhoz képest minimális a sérülés kockázata. Alapvetően technikai sportág, nehéz játékelemekkel, melyek elsajátítása sok időt igényel: ez egyben szépsége is a röplabdának, hiszen aki ezt választja, annak meg kell tanulnia gondolkodni. Tehát nem csak a fizikai tényezőkön van a hangsúly. A másik fontos dolog, hogy ezt a sportot okosan kell játszani. Bár más sportágakhoz képest mentálisan nagyobb igénybevételnek van kitéve egy röplabdázó, hiszen egy mérkőzés akár két óráig is eltarthat, a rövid labdameneteknek köszönhetően közel sem fáradunk el fizikálisan olyan mértékben, mint például a labdarúgók. Elkezdeni is könnyű a röplabdát: ma már a sportágat választó gyerekeknek eleinte csak könnyített elemeket tanítanak meg, és leginkább arra törekednek, hogy a kicsik megszeressék a játékot. A nehezét csak akkor tanítják meg nekik, amikor fejlettebbé válik izomzatuk, de addigra legtöbben már a rabjává válnak a röplabdának.”

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik