utanpotlassport.hu 2019.01.18 15:08 Frissítve: 2019.01.18 15:10

Öttusa: sűrű versenynaptár, sok érem 2018-ban

Mint minden évben, tavaly is sűrű volt a versenynaptár utánpótláskorú öttusázóink számára, akik számos éremmel – köztük sok arannyal – tértek haza az Európa- és világbajnokságokról, illetve más rangos nemzetközi versenyekről. Ez különösen igaz az ifjúsági válogatottra, amely valósággal tarolt a kontinensbajnokságon. Szloboda József az U17-es és U19-es korosztály szövetségi kapitánya szíve szerint az idén sem adná alább.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huKicsit döcögősebben indult az év az ifjúsági válogatott számára, amely a 2018-as portugáliai világbajnokságról „mindössze” egy ezüstéremmel tért haza. A Tamás József, Bőhm Csaba, Katona Bálint összetételű fiúcsapat a dobogó második fokára állhatott fel. A vb-t követően maradt némi hiányérzet a szövetségi kapitányban, aki a kiutazás előtt egyéniben várt többet, elsősorban a lányok esetében.

Ezüstérmes a tavalyi a vb-n fiúcsapatunk - idén jön az arany? Forrás: Magyar Öttusa Szövetség

Ezüstérmes lett a tavalyi vb-n fiúcsapatunk - idén jön az arany?  •  Forrás: Magyar Öttusa Szövetség

A júniusi, drzonkówi kontinens-bajnokság nemcsak a kapitányt, de a kétkedőket is kárpótolta. Az Eb-n megszerezhető tizennégy éremből kilencet zsebeltek be a mieink: öt arany, három ezüst és egy bronzérem volt a termés. Külön öröm, hogy a csapat az aranyak mellé (U17-es és U19-es fiú-, illetve lánycsapat) egyéniben is begyűjtött egyet Koleszár Mihály révén.

Őszre is kitartott a lendület, hiszen a kifejezetten futás-lövészetet népszerűsítő dublini világbajnokságon tizennégy dobogós helyezés jutott a magyar versenyzőknek. És ekkor még mindig maradt egy nagy dobásunk: Gulyás Michelle egyéniben bronzérmet szerzett a Nyári ifjúsági olimpiai játékokon.

Szloboda József a 2018-as eredményesség okait így foglalta össze röviden:

„Köszönhetően annak, hogy az öttusa kiemelt sportág lett, megtartottuk a talpon maradás esélyeit, ami kifejezetten igaz az utánpótlás-nevelésre. Biztosabb anyagi háttér tudatában nyugodtabban tudunk felkészülni a versenyekre, ami előbb-utóbb az eredményekben is megmutatkozik.”

2019-ben számos megmérettetés vár versenyzőinkre. Az ifjúsági Európa-bajnokságon és világbajnokságon kívül fontos eseménynek ígérkezik a budapesti felnőtt öttusa-világbajnoksággal párhuzamosan megrendezendő, a lövészettel egybekötött futásból álló Laser-Run világbajnokság is, ahol a különböző utánpótlás korosztályok is rajthoz állnak.

Az U17-esek idei felkészülését kissé bonyolítja, hogy a versenyszabályok megváltozása következtében ennek a korcsoportnak az Eb mellett már a világbajnokságon is indulnia kell. A másik lényegi változás, hogy az úszás és a kombinált futás-lövészet mellé a vívás is bekerült az U17-esek versenyprogramjába, ami nagy kihívást jelent.

Megjósolni is nehéz, hogy mindez hogyan befolyásolja majd a mieink idei szereplését. A szakmai stáb azonban nem vesztegeti az időt.

„Minél több versenyen kell indulniuk ahhoz, hogy meg tudják szokni a pástot, annak hangulatát és a vívással járó megterhelést. Továbbá az is sokat segít, ha a juniorokkal és a felnőttekkel együtt edzhetnek és versenyezhetnek, hiszen így biztosított a gyorsabb fejlődésük. Kevés idő áll rendelkezése az első fontosabb megmérettetésig, addigra mindenkinek meg kell barátkoznia az új versenyszámmal” – fejezte be az értékelést a kapitány.

Az idei év rangosabb nemzetközi versenyei, amelyeken ifjúsági korú öttusázóink részt vesznek.
IFJÚSÁGI EURÓPA-BAJNOKSÁG, KAUNAS (LITVÁNIA), JÚNIUS 9-16.
IFJÚSÁGI VILÁGBAJNOKSÁG, SZÓFIA (BULGÁRIA), JÚLIUS 18-26.
LASER-RUN EURÓPA-BAJNOKSÁG, WEIDEN (NÉMETORSZÁG), AUGUSZTUS 23-25.
LASER-RUN VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, SZEPTEMBER 7-9.
OLIMPIAI REMÉNYSÉGEK VERSENYE, SPALA, LENGYELORSZÁG (AZ IDŐPONT EGYEZTETÉS ALATT)

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.

2020.01.14 13:07:01

Utánpótlássport G. G. utanpotlassport.hu

Fantasztikus hangulatú összecsapáson az LSU nyerte az amerikai egyetemi amerikaifutball-liga nagydöntőjét. A Tigrisek harcában – merthogy mindkét együttest Tigersnek hívják – 42–25-re diadalmaskodtak, ezzel 2007 óta az első, történetük negyedik végső sikerét aratták az NCAA-ben. Joe Burrow tovább halmozta a rekordokat.

2020.01.12 11:35:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

Januárban még nem jellemzőek a kimondott utánpótlás-futballesemények, de februárban már indul a Premier League Cup, az UEFA Ifjúsági Liga, folytatódnak a hazai küzdelmek, majd márciustól már egyre több válogatott mérkőzést is rendeznek. Összegyűjtöttük a fontosabb, magyar vonatkozású futballesemények időpontjait, helyszíneit 2020-ból.

2020.01.11 21:25:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Több honlap is arról számolt be, hogy – a folyamatos érdeklődés ellenére – nem vált klubot a Red Bull Salzburg mindössze 19 éves magyar válogatott középpályása, Szoboszlai Dominik, akinek a kivásárlási árát immár 15 millió euróra taksálja a legnagyobb játékospiaci értékekkel fogalkozó portál, a transfermarkt.com.