utanpotlassport.hu 2019.06.24 19:24 Frissítve: 2019.06.24 19:27

Öttusa: az egyéni Eb-arany nem elég a vb-csapatba kerüléshez

A másfél hete Kaunasban U19-es Európa-bajnoki címet szerző 16 esztendős Erdős Rita a szakmai bizottságtól nem kap lehetőséget a júliusi szófiai korosztályos világbajnokság egyéni küzdelmeiben.

erdosr facebook

A néhány napja még a legboldogabb sportolók közé tartozó Erdős Rita most nem tudja leplezni csalódottságát  •  Forrás: Facebook/ErdősRita

A szakmai bizottság megnevezte, kik és milyen versenyszámokban képviselik Magyarországot a július 18-26. között zajló bulgáriai U17-es és U19-es öttusa-világbajnokságon. A névsor csak néhány ponton tér el a kaunasi korosztályos Európa-bajnokságon remek sikereket elérő küldöttségétől. Információnk szerint a változás csak az U19-es leányokat érinti.

Bár az elnökség még nem hagyta jóvá a szakmai bizottság döntését, igen valószínű, hogy a litvániai kontinensviadalon fantasztikus teljesítményt nyújtó és egyéni Európa-bajnoki címet szerző Erdős Rita csupán váltóban indul majd a világbajnokságon. Ezt erősítette meg Szloboda József utánpótlás szövetségi kapitány is.

„Az ifinél egy héttel korábbi junior Európa-bajnokságra, különböző okok miatt az ifjúságiakból kellett föltölteni a csapatot. Erdős Rita, aki hatodik lett a válogatásban, azáltal kapott lehetőséget egyéniben az U19-ben, hogy két olyan lány is volt, Szarka Luca és Kovács Eszter személyében, aki az idősebbek között szerepelt. Ők a világbajnokságon már ott lesznek, hiszen kiharcolták a jogot. Rita kapott egy lehetőséget Kaunasban, élt is vele, de leány váltóban fog indulni a vb-n.”

A kapitánytól érdeklődtünk, hogy egy friss Európa-bajnoki cím, nem elegendő-e ahhoz, hogy a bizottság változtasson az eredeti elképzelésen, avagy a helyzet nem írhatja-e felül a válogatási elvet?

„Az nincs leírva, hogy amennyiben valaki jól szerepel az Európa-bajnokságon, akkor felrúgja magát az egész válogatási elvet. Nem írja felül” – mondta.

Szloboda József így elárulta, hogy az U19-es világbajnokság egyéni versenyeiben minden bizonnyal Szarka Luca, Kovács Eszter, Dallos Lilla és Szűcs Dóra kap lehetőséget, leány váltóban Erdős Rita Eszes Noémivel szerepel.

A döntéssel kapcsolatban megkerestük az újdonsült Európa-bajnokot, ám a Trion SC 16 éves versenyzője rövidre fogta mondandóját.

„Csalódott vagyok, de ez van – nyilatkozta Erdős Rita. – Előbb meglepődtem, aztán elkeseredtem. Persze, tovább folytatom a munkát, hiszen a váltó is egy versenylehetőség, de azon gondolkozok, mit kellett volna még csináljak, hogy ott lehessek egyéniben a világbajnokságon?”

A fiatal öttusázólány Európa-bajnoki címét követő, honlapunknak adott interjúja, melyben a korosztályos világbajnoksággal kapcsolatos terveiről is beszélt IDE KATTINTVA érhető el.

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.07.06 13:08:14

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A MOL Fehérvár FC leigazolta a Haladás együttesétől Funsho Bamgboyet. A 20 esztendős nigériai szélső célja, hogy bekerüljön válogatottja, a szupersasok felnőttkeretébe. A székesfehérváriak új üdvöskéjéről Kovács Zoltán sportigazgató is elismerően nyilatkozott a klub honlapjának.

2019.07.05 14:09:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Rajtbüntetés és plusz 50 kiló – várhatóan nem Tassi Attila és nem is a Honda hétvégéje lesz a soron következő portugáliai állomás a túraautós világkupa-sorozatban (WTCR). A 20 éves magyar ennek ellenére bizakodó a nyári szünet előtti utolsó megmérettetést illetően.

2019.07.03 19:47:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Óriásit úszott az FTC 16 éves versenyzője, Mihályvári-Farkas Viktória a kazanyi junior Európa-bajnokság nyitónapján: 400 m vegyesen egyéni csúccsal lett ezüstérmes, utána pedig 800 m gyorson negyedikként ért be; a 4x100 méteres leány gyorsváltó a nyolcadik helyen végzett.

2019.06.21 16:02:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Újabb játékost ad a hazai felnőttélvonalba a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia. A 19 éves irányító-átlövő Bálint Bence került az elmúlt szezonban bronzérmes Grundfos Tatabánya együtteséhez, ám súlyos sérülése miatt debütálása várhatóan csúszik.

2019.06.21 09:12:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Trion SC fiataljai kiváló eredményekkel tértek haza a korosztályos öttusa Európa-bajnokságokról. Az egyesület vezetőedzője, Burcsa Szabolcs tanítványairól és a sikerek hátteréről is mesélt.