utanpotlassport.hu 2019.06.24 19:24 Frissítve: 2019.06.24 19:27

Öttusa: az egyéni Eb-arany nem elég a vb-csapatba kerüléshez

A másfél hete Kaunasban U19-es Európa-bajnoki címet szerző 16 esztendős Erdős Rita a szakmai bizottságtól nem kap lehetőséget a júliusi szófiai korosztályos világbajnokság egyéni küzdelmeiben.

erdosr facebook

A néhány napja még a legboldogabb sportolók közé tartozó Erdős Rita most nem tudja leplezni csalódottságát  •  Forrás: Facebook/ErdősRita

A szakmai bizottság megnevezte, kik és milyen versenyszámokban képviselik Magyarországot a július 18-26. között zajló bulgáriai U17-es és U19-es öttusa-világbajnokságon. A névsor csak néhány ponton tér el a kaunasi korosztályos Európa-bajnokságon remek sikereket elérő küldöttségétől. Információnk szerint a változás csak az U19-es leányokat érinti.

Bár az elnökség még nem hagyta jóvá a szakmai bizottság döntését, igen valószínű, hogy a litvániai kontinensviadalon fantasztikus teljesítményt nyújtó és egyéni Európa-bajnoki címet szerző Erdős Rita csupán váltóban indul majd a világbajnokságon. Ezt erősítette meg Szloboda József utánpótlás szövetségi kapitány is.

„Az ifinél egy héttel korábbi junior Európa-bajnokságra, különböző okok miatt az ifjúságiakból kellett föltölteni a csapatot. Erdős Rita, aki hatodik lett a válogatásban, azáltal kapott lehetőséget egyéniben az U19-ben, hogy két olyan lány is volt, Szarka Luca és Kovács Eszter személyében, aki az idősebbek között szerepelt. Ők a világbajnokságon már ott lesznek, hiszen kiharcolták a jogot. Rita kapott egy lehetőséget Kaunasban, élt is vele, de leány váltóban fog indulni a vb-n.”

A kapitánytól érdeklődtünk, hogy egy friss Európa-bajnoki cím, nem elegendő-e ahhoz, hogy a bizottság változtasson az eredeti elképzelésen, avagy a helyzet nem írhatja-e felül a válogatási elvet?

„Az nincs leírva, hogy amennyiben valaki jól szerepel az Európa-bajnokságon, akkor felrúgja magát az egész válogatási elvet. Nem írja felül” – mondta.

Szloboda József így elárulta, hogy az U19-es világbajnokság egyéni versenyeiben minden bizonnyal Szarka Luca, Kovács Eszter, Dallos Lilla és Szűcs Dóra kap lehetőséget, leány váltóban Erdős Rita Eszes Noémivel szerepel.

A döntéssel kapcsolatban megkerestük az újdonsült Európa-bajnokot, ám a Trion SC 16 éves versenyzője rövidre fogta mondandóját.

„Csalódott vagyok, de ez van – nyilatkozta Erdős Rita. – Előbb meglepődtem, aztán elkeseredtem. Persze, tovább folytatom a munkát, hiszen a váltó is egy versenylehetőség, de azon gondolkozok, mit kellett volna még csináljak, hogy ott lehessek egyéniben a világbajnokságon?”

A fiatal öttusázólány Európa-bajnoki címét követő, honlapunknak adott interjúja, melyben a korosztályos világbajnoksággal kapcsolatos terveiről is beszélt IDE KATTINTVA érhető el.

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".