Öttusa: az egyéni Eb-arany nem elég a vb-csapatba kerüléshez

Vágólapra másolva!
2019.06.24. 19:24
Címkék
A másfél hete Kaunasban U19-es Európa-bajnoki címet szerző 16 esztendős Erdős Rita a szakmai bizottságtól nem kap lehetőséget a júliusi szófiai korosztályos világbajnokság egyéni küzdelmeiben.

erdosr facebook
erdosr facebook

A néhány napja még a legboldogabb sportolók közé tartozó Erdős Rita most nem tudja leplezni csalódottságát • Forrás: Facebook/ErdősRita

erdosr facebook
erdosr facebook

A néhány napja még a legboldogabb sportolók közé tartozó Erdős Rita most nem tudja leplezni csalódottságát  •  Forrás: Facebook/ErdősRita

A szakmai bizottság megnevezte, kik és milyen versenyszámokban képviselik Magyarországot a július 18-26. között zajló bulgáriai U17-es és U19-es öttusa-világbajnokságon. A névsor csak néhány ponton tér el a kaunasi korosztályos Európa-bajnokságon remek sikereket elérő küldöttségétől. Információnk szerint a változás csak az U19-es leányokat érinti.

Bár az elnökség még nem hagyta jóvá a szakmai bizottság döntését, igen valószínű, hogy a litvániai kontinensviadalon fantasztikus teljesítményt nyújtó és egyéni Európa-bajnoki címet szerzőErdős Rita csupán váltóban indul majd a világbajnokságon. Ezt erősítette meg Szloboda József utánpótlás szövetségi kapitány is.

„Az ifinél egy héttel korábbi junior Európa-bajnokságra, különböző okok miatt az ifjúságiakból kellett föltölteni a csapatot. Erdős Rita, aki hatodik lett a válogatásban, azáltal kapott lehetőséget egyéniben az U19-ben, hogy két olyan lány is volt, Szarka Luca és Kovács Eszter személyében, aki az idősebbek között szerepelt. Ők a világbajnokságon már ott lesznek, hiszen kiharcolták a jogot. Rita kapott egy lehetőséget Kaunasban, élt is vele, de leány váltóban fog indulni a vb-n.”

A kapitánytól érdeklődtünk, hogy egy friss Európa-bajnoki cím, nem elegendő-e ahhoz, hogy a bizottság változtasson az eredeti elképzelésen, avagy a helyzet nem írhatja-e felül a válogatási elvet?

„Az nincs leírva, hogy amennyiben valaki jól szerepel az Európa-bajnokságon, akkor felrúgja magát az egész válogatási elvet. Nem írja felül” – mondta.

Szloboda József így elárulta, hogy az U19-es világbajnokság egyéni versenyeiben minden bizonnyal Szarka Luca, Kovács Eszter, Dallos Lilla és Szűcs Dóra kap lehetőséget, leány váltóban Erdős Rita Eszes Noémivel szerepel.

A döntéssel kapcsolatban megkerestük az újdonsült Európa-bajnokot, ám a Trion SC 16 éves versenyzője rövidre fogta mondandóját.

„Csalódott vagyok, de ez van– nyilatkozta Erdős Rita. –Előbb meglepődtem, aztán elkeseredtem. Persze, tovább folytatom a munkát, hiszen a váltó is egy versenylehetőség, de azon gondolkozok, mit kellett volna még csináljak, hogy ott lehessek egyéniben a világbajnokságon?”

A fiatal öttusázólány Európa-bajnoki címét követő, honlapunknak adott interjúja, melyben a korosztályos világbajnoksággal kapcsolatos terveiről is beszélt IDE KATTINTVA érhető el.

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik