utanpotlassport.hu 2019.06.16 15:49 Frissítve: 2019.06.16 15:57

Ökölvívás: nyolc magyar diadal a Bornemissza-emlékversenyen

Remek összecsapásokat, s több magyar sikert is hozott a mögöttünk hagyott hét Egerben, a junior- és ifjúsági ökölvívók hagyományos nemzetközi viadalán, a 69. Bornemissza–emlékversenyen.

A XVI. század közepének hős egri várvédője, Bornemissza Gergely nevét viseli egy híján hét évtizede a hevesi főváros korosztályos boksztornája, amelynek idei, 69. kiírása alkalmából 22 ország csaknem háromszáz reménysége húzott kesztyűt, hogy  megmutassa tudását.

715098_buza_rafael_zagrabban

A kőszegi Buza Rafael parádés boksszal nyert kategóriájában  •  Forrás: nyugat.hu

A szándékot nyilván azok esetében kísérte teljes siker, akik eredményesen verekedték át magukat  a 18 junior, illetve 17 ifjúsági kategória mezőnyén, és  sikerült megnyerniük súlycsoportjuk küzdelmeit. Ebben az Egyesült Államok tinédzserei jártak az élen, de remekeltek a felnőttboksz világában az elithez tartozó olyan más országok ifjú reprezentánsai is, mint amilyen Kazahsztán, India, Thaiföld, Japán vagy éppen Franciaország. És persze ott voltak a mieink is, akik messze nem csupán indulói  létszámban zárkóztak fel a legjobbakhoz, hanem többen a kötelek között is  hatásos ízelítővel szolgáltak a magyar virtusról, számos párharcban  leleményes és bátor bokszot bemutatva,  összesen nyolc kategóriagyőzelmet szereztek.

Más kérdés, hogy sok esetben az akarás, a töretlen küzdőszellem sem vezetett eredményre, különösképpen az ifiknél, vagyis a 17-18 évesek mezőnyében. Mert itt elvérzett a döntőhöz vezető úton példának okáért a tavalyi budapesti korosztályos világbajnokságon ezüstérmes Orbán Adrián,  ahogyan a 15-16 esztendős korosztályt felölelő junioroknál is időnek előtte parancsoltak megálljt a kétszeres korosztályos Európa-bajnoki bronzérmes Samu Ferencnek. De vereséget voltunk kénytelenek elkönyvelni az ifjúsági fiúk fináléiban két ízben is: először a tavalyi  junior Eb-n bronzérmes, 17 esztendős Zuró Zsolt (56 kg)  maradt alul az aranymeccsen, majd a múlt évi junior Eb-ezüstérmes Kiss Levente (plusz 91)  kapott ki - egyformán kazah bokszolótól.

Volt okunk azért örömre is jócskán. A junior fiúk 66 kilós kategóriájában a serdülőknél Eb-harmadik, 15 éves  Horváth Máté pazar teljesítményt nyújtva  diadalmaskodott a fináléban az amerikaiak korosztályos országos bajnoka, Kasir Goldston felett, pályafutása eddigi legértékesebb skalpját begyűjtve. A 16 esztendős Rózsavölgyi Márk első kiugró nemzetközi sikerét aratta az 52 kg-os súlycsoport megnyerésével,  s a juniorok mezőnyében alkotott maradandót a serdülő Európa-bajnoki ezüstérmes  Buza Rafael is. Ő az 54 kilogrammosok között masírozott el a döntőig, ahol nem tudta megállítani az indiai  Dzsaifaba Meitei Sandzsaramba sem.

A lányoknál szintúgy akadt több kimagasló hazai teljesítmény, aminek a junioroknál négy, az ifiknél pedig egy magyar elsőség lett a jutalma.

A nagy pozitívumok közé tartoznak a külföldi vendégek elismerő szavai a rendezést, a vendéglátást illetően, ami pedig a 69. Bornemissza Gergely-emlékverseny egészét illeti, a lényeget az egriek főszervezője, a helyi bokszszakosztályt vezető Dorkó Péter ragadta meg érzékletesen, amikor így összegzett: „Helytálltunk!” Persze mondott azért más megörökítésre valót is:

„Szakmailag azt láthattuk, hogy több súlycsoportbn felnőttünk a nemzetközi elithez. A nagy mezőny, a 22 országot képviselő közel háromszáz fiatal bokszoló indulása pedig nem csupán mennyiségben jelent kiemelkedőt. Megítélésem szerint minőségben is vert akár egy korosztályos Eb-t is a mi tornánk, amely Európa egyik legszínvonalasabb versenyévé nőtte ki magát.”

 

A magyar győztesek
Juniorok
Fiúk
52 kg: Rózsavölgyi Márk
54 kg: Buza Rafael
66 kg: Horváth Máté
Lányok
50 kg: Márton Eszter
52 kg: Megyeri Barbara
60 kg: Nagy Vivien
66 kg: Kovács Petra
Ifjúsági leány
57 kg: Szabó Szabina

További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.06.03 09:13:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A korlátozások enyhítésével kijelenthető, hogy – bár szigorú ellenőrzés mellett – újraindult a sportélet hazánkban. Lássuk, miként „rajtoltak” az utánpótlássport legjobbjai!

2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.