HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2019.02.12 17:36 Frissítve: 2019.02.12 17:42

Ökölvívás: két tinédzser bravúrja a Bocskai-emlékversenyen

Két magyar győztest avattak a bokszolók Bocskai István-emlékversenyén, mindketten nagyon fiatalok, s a felnőttek mezőnyében aratott sikereik távlatos jövőt ígérnek. Bernáth Attila és Cservenka Róbert első helyét felértékeli, hogy az itthoni „köteles” konkurencia mellett komoly külföldi jelenlét is jellemezte a debreceniek hagyományos ökölvívó-viadalát.

Jancsó Kornél –utanpotlassport.hu Idén már 63. alkalommal rendezték meg Debrecenben a Bocskai István emlékére kiírt nemzetközi bokszviadalt, 2019 első jelentős hazai sportági eseményét, amelyen a határon túlról érkezettek mellett számos magyar is szorítóba lépett. Rajtjukat azonban nem kísérte sok szerencse: a nőknél – nem csekély meglepetésre - senki nem jutott döntőbe, s a férfiaknál is csupán hárman verekedték be magukat a fináléba. Ennél fogva különlegesen értékes diadal mind Bernáth Attiláé, mind pedig – az aranyéremért az egyik legnevesebb magyar bokszolót, Harcsa Zoltánt legyőző – Cservenka Róberté, akik ráadásul mindketten még a húszon inneniek táborába tartoznak.

A 19 éves Bernáth Attila nemcsak súlycsoportját nyerte meg, a torna legjobbjának is megválasztották Forrás: M4sport

A 19 éves Bernáth Attila nemcsak súlycsoportját nyerte meg, a torna legjobbjának is megválasztották  •  Forrás: M4Sport

Az ezúttal 52 kilogrammban induló Bernáth éppenséggel a Bocskai idején ünnepelte a 19. születésnapját, s mondhatni, ráfért a siker, hiszen miután tavaly tavasszal ifjúsági Európa-bajnoki címet szerzett Olaszországban a 49 kilósok között, az augusztusi, budapesti junior-világbajnokságon pontozói ármány áldozatául esve már a nyitófordulóban búcsúzott. A hazai korosztályos csúcsviadal kudarcát is feledtette hát a hajdúhadházi illetőségű, a Debreceni VSC klubszíneiben bokszoló legény, amikor kategóriáját megnyerte. Ráadásul nemcsak pályafutása első felnőtt nemzetközi versenyén érdemelt ki rögtön aranyat, hanem egyszersmind a patinás torna legjobbjának is megválasztották.

„Mivel a 49 kiló ezúttal nem volt a programban, Attila feljebb, 52 kilóban indult, s mi tagadás, kicsit tartottam a súlycsoportváltástól, hiszen egyből a felnőttben került sor a bemutatkozásra – értékelt Bernáth mestere, Salánki László. – De áthidalta a nehézséget, minden rendben volt technikailag, taktikailag és az állóképességét illetően is. Nagyon jó meccseket bokszolt két, minőségi ellenféllel szemben, s magabiztosan verte a korábban már nemzetközi versenyt is nyert iránit éppúgy, mint az Afrika-bajnok botswanai bokszolót.”

Az edző szerint kiváló erőfelmérő volt a Bocskai, s bizakodva várhatják az idei első korosztályos világversenyt, a márciusi, oroszországi U22-es Európa-bajnokságot, ahol Attila a megszokott kategóriájában, 49 kilogrammban indul.

Az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban az 1999-es születésű, másik döntős magyar tinédzsernek, a 75 kilós Cservenka Róbertnek is sokan szorítottak. Szó se róla, több mint nehéznek ígérkezett a fináléja azzal a Harcsa Zoltánnal szemben, aki volt már olimpián ötödik, Európa-bajnokságon pedig bronzérmes, s a honi bokszélet egyik legmagasabban jegyzett alakja évek óta. Cservenka azonban felettébb bátor harcmodorban küzdött, és meglepő módon, de teljesen megérdemelten 4-1-es pontozással győzött. Ha netán kérdéses lett volna, immár nem az: neki is van jövője a bokszban.

Egyéb korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.02.21 18:21:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nyártól a bajnoki címvédő MOL-Pick Szeged kézilabdacsapatát erősíti a 20 éves ifj. Rosta Miklós. A korosztályos válogatott beállós alig várja már a bemutatkozást a Tisza-parti együttesben, amelyben édesapja korábbi mezszámát viselheti szeptembertől.

2019.02.17 19:22:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Klujber Katrin és Pásztor Noémi érkezésével immár öt tavalyi junior-világbajnok játékos erősíti az FTC felnőtt női kézilabdacsapatát. A zöld-fehérek még nem kiforrott játékosokkal a fedélzeten gyakorlatilag bárki ellen felveszik a versenyt a Bajnokok Ligájában. A klub filozófiájáról, a fiatalos koncepcióról Elek Gábor vezetőedzőt, a már rutinos fradistának számító Márton Grétát és a legújabb szerzeményt, Pásztor Noémit kérdeztük.

2019.02.13 15:32:16

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Ferencvárosi Torna Club újraindítja gyorskorcsolya-szakosztályát, ennek okán a zöld-fehér egyesület sajtótájékoztató keretein belül mutatta be szakmai vezetőit, illetve versenyzőit: a Liu testvérek a klubnál folytatják pályafutásukat.

2019.02.12 20:42:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A sikeres hétfői versenynapot követően kedden folytatódtak a 14. téli ifjúsági olimpiai fesztivál (EYOF) küzdelmei. Az előző napihoz hasonlóan ezúttal is a curlingesek és a rövid pályás gyorskorcsolyázók vitték a prímet. Bontovics Balázs egyéniben az 500 méteres távon szerzett bronzérmet, a vegyes váltónk pedig a 3000 méteres versenyszámban a pénteki döntőbe jutott. Dicséret illeti curlingeseinket is, akik mindkét mérkőzésüket megnyerték, és továbbra is előkelő helyen állnak csoportjukban.

2019.01.24 13:22:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Döntőbe jutott a junior Australian Openen a Nagy Adrienn, Kavagucsi Nacumi leánypáros. A magyar-japán kettős 59 perc alatt, három szettben győzte le francia-máltai ellenfelét, s ezzel mindketten eddigi karrierjük egyik legszebb pillanata előtt állnak. A fináléban egy amerikai duó ellen lépnek pályára.