Jancsó Kornél utanpotlassport.hu 2019.09.11 12:49 Frissítve: 2019.09.11 12:54

Ökölvívás: értékes két érem az ifjúsági Eb-ről

Magyarország egy ezüsttel és egy bronzzal zárt az ifjúsági korú ökölvívók bulgáriai Európa-bajnokságán Ambrus Viktória és Zúró Zsolt jóvoltából. A 18 fős csapatból nyolcan végeztek negyeddöntősként, vagyis a legjobb nyolc között, így az összmérleg elfogadható.

A 17-18 esztendős bokszolók idei szófiai kontinensviadalán a befejező napon is érdekeltek voltunk, miután legtovább állva maradt reprezentánsunk, az előcsatározásokban angol amazont verő Ambrus Viktória megnyerte hétfői elődöntős ütközetét ír ellenfelével szemben. A keddi fináléban aztán már hiába szorítottunk újabb szorítósikeréért, olasz riválisa jobbnak bizonyult nála. Igaz, nem sokkal...

Ambrus Viktória elismerő tapsa: a döntőben jobb volt olasz riválisa Forrás: boxing.hu

Ambrus Viktória elismerő tapsa: a döntőben jobb volt olasz riválisa  •  Forrás: boxing.hu

A 69 kilósok aranycsatája kőkemény adok-kapokkal indult, amelynek már első három perce sem a védekezésről szólt. A nyílt küzdelemben Ambrus Viki tűnt az erőteljesebben ütőnek, viszont Melissa Gemini pontosabb volt. A második menetet is elvitte szűken az itáliai, a harmadikban viszont a november elején 18 éves magyar lány apait-anyait beleadva többet nyújtott vetélytársnőjénél, a részsiker azonban nem volt elég a meccs megnyeréséhez.

A kőszegi Fitt-Box kiválósága így ezüstéremmel térhet haza Szófiából, ahol egyértelműen feljebb lépett a szakmai ranglétrán. A birkózó múltú ifjú hölgy, aki négy esztendeje bokszol, alig kéthetes kesztyűs múlttal a háta mögött junior országos bajnok lett 2015-ben, majd 2017-ben harmadikként végzett a juniorok Európa-bajnokságán, tavaly a negyeddöntőig jutott, most pedig Eb-ezüstöt szerzett az ifjúságiak mezőnyében. Szóval jár a gratuláció!

A fiúknál az ezúttal a korábbinál egy kategóriával lejjebb, 52 kg-ban próbálkozó Zúró Zsoltot is minden dicséret megilleti. Előbb egy szlovák, majd finn bokszolót vert simán, harmadik ellenfele, egy moldovai ígéret sem jelentett akadályt számára. Így érkezett el az elődöntőbe, ahol hazai versenyző, Jaszen Radev várt rá. Találkozójukról mindent elárul a kontinentális szövetség, az EUBC értékelése, amely szerint a két, ugyanolyan stílusban bokszoló fiú szenzációs meccset vívott egymással. Legfeljebb a végeredmény miatt érezhetünk csalódottságot, de nem állíthatjuk, hogy a döntőben az Európa-bajnoki címet is kiharcoló bolgár érdemtelenül jutott tovább a Tápiómente Boksz Klub öklözőjével szemben.

A 17 éves Zúró mindenesetre tartja az eddigi – magas – szintet: az 54 kg-ban szerzett 2018-as junior Eb-bronza után 2019-ben, elsőéves ifiként az 52 kilóban is felállhatott a kontinensbajnokság dobogójára.

Szófiában amúgy a 10 fiú és 10 leány súlycsoportban 37 országból 339-en léptek a kötelek közé, s az erőviszonyok kiegyenlítettebbé válásának jele, hogy 23 nemzet jutott hozzá legalább egy éremhez, több mint bármikor korábban hasonló korosztályos Európa-bajnokságon. A fiúknál az oroszok vitték a prímet öt arannyal és négy ezüsttel, megelőzve a két arany- és egy ezüstérmet otthon tartó bolgárokat, a lányoknál pedig az olasz és az angol lett a legeredményesebb nemzet egyformán három-három Európa-bajnoki elsőséggel, s a taljánoknak még egy második hely is jutott.

További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).