utanpotlassport.hu 2019.08.19 19:10 Frissítve: 2019.08.22 17:29

Ökölvívás: 3 siker, 22 vereség a verbászi juniorverseny mérlege

Varga Boglárka győzött a vasárnapi döntőben, ám nagyjából ennyi az összes pozitívum, amelyet a junior ökölvívóknak kiírt, s a mögöttünk hagyott héten a vajdasági Verbászban lebonyolított Nemzetek Kupáját értékelve a mieink szerepléséről említhetünk.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Rendkívül finoman fogalmazva sem írhatunk mást, mint hogy nem tudott helytállni a magyar csapat az idén harmadik alkalommal megrendezett Nemzetek Kupája junior ökölvívó-viadalon, Szerbiában. Huszonhárom honfitársunk lépett szorítóba a 2003-ban és 2004-ben született kesztyűs lányok és fiúk verbászi összejövetelén, s bizony a teljes mérleg lesújtó: 25 meccset vívtak a mieink, 22-t elveszítettek, csupán három alkalommal emelték magyar bokszoló kezét a magasba az eredményhirdetéskor...

A kép akkor is lehangoló, ha a sportágban hovatovább megszokott pontozói melléfogások ezúttal sem maradtak el. Tudniillik a 22 vereségre az sem lenne elfogadható, s főképpen megnyugtató a válasz, ha közülük néhányat bírói tévedéssel, bennünket sújtó elfogultsággal magyaráznánk. A helyzet ugyanis az, hogy a csapatból az elsöprő többség mélyen tudása alatt teljesített, s már a nyitómeccsén alulmaradt... Olykor nem feltétlenül a világ legnagyobb tehetségei közé tartozó riválissal szemben.

Verbászban nem ment a boksz idei Eb-bronzérmeseinknek, Dobos Rebekának (balról), Samu Ferencnek és Kovács Fanninak sem Forrás: boxing.hu

Verbászban nem ment a boksz idei Eb-bronzérmeseinknek, Dobos Rebekának (balról), Samu Ferencnek és Kovács Fanninak sem  •  Forrás: boxing.hu

Akadtak persze kalkulálható vereségek is, viszont nehéz tudomásul venni, hogy a húsz ország 160 fiatalját megmozgató vajdasági ringben ezúttal egyszerre mondott csődöt több korosztályos nagyágyúnk is. Különösen fájó volt a fiúknál a feltétlenül dobogóra várt Samu Ferenc (60 kg) villámgyors búcsúja. Kétszeres junior Európa-bajnoki bronzérmesünk „névtelen” észak-macedón ökölvívóval szemben maradt alul 4–1-es pontozással. Serdülő Európa-bajnoki bronzérmesünk, Horváth Máté (66 kg) szintén megosztott pontozással kapott ki, más kérdés, hogy a 2-3 helyett 3-2-vel a magyar fiút is kihozhatták volna az ítészek győztesnek az orosz Ivan Romancsuk ellen.

A leányok versenyén a legmagasabban jegyzett tinédzsereink mind a hárman elbukták bemutatkozó mérkőzésüket: a junior Eb-bronzérmes Kovács Laurán (48 kg) üzbég vetélytárs jutott túl 4-1-gyel, a tavalyi serdülő Európa-bajnokságon ezüstérmes Jónás Kornéliának (50 kg) a végül második indiai Andzsu Devi parancsolt megálljt úgy, hogy reménységünket a vezetőbíró a harmadik menetben leléptette. Dobos Rebeka (60 kg), idei Eb-bronzérmesünk állta ugyan a sarat a Verbászban kategóriagyőztesként záró indiai Dahidzsa Pretivel szemben, aki azonban sima 5-0-val ment tovább.

Nemcsak a hölgyrészleg, hanem a teljes magyar juniorválogatott becsületét Varga Boglárka (75 kg) mentette meg, aki az összesen két indulót felvonultató súlycsoportjának aranyéremért zajló csatájában a tornán amúgy remeklő India egy harmadik reprezentánsát, Dalal Manszit késztette megadásra. A torna honlapjának beszámolója szerint a 16 éves magyar lány az első pillanattól támadott, s teljesítményét 5-0-s egyhangú döntéssel méltányolták a pontozók. Neki feltétlenül jár dicséret.

Vészharangok kongatására nincs szükség ugyan, de mindenképpen komolyan veendő figyelmeztetésnek tekintsük a Nemzetek Kupájának kudarcos összmérlegét. A kellő tanulságok levonásával nyilván javítható, egyszersmind javítandó is a kép, hiszen talentumaink nem tűntek el, vegyük úgy, hogy a többiekkel együtt ők is csupán nyári pihenőt tartottak, amelyben ezúttal nem jutott idő a megfelelő felkészülésre.

Reménykedjünk benne, hogy a folytatás más lesz, s akkor már a következő juniortornát követően örömmel állapíthatjuk meg, hogy a verbászi tömeges leszereplés csupán egyszeri kisiklás volt.

További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.09.15 11:21:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Ritkán látott teljesítménnyel rukkolt elő Donyell Malen a holland labdarúgó első osztály szombat esti bajnoki mérkőzésén. A PSV Eindhoven 20 éves támadója öt gólt szerzett a Vitesse ellen.

2019.09.15 09:51:17

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

A tiltás-tűrés-támogatás „szentháromságán” már rég túljutottak a keleti harcművészetek Magyarországon, ahol előbb megvetették lábukat, manapság pedig sosem volt népszerűségnek örvendenek szinte kivétel nélkül. Helyzetükről, az utánpótlásról, az „önképről” a három szövetség elnökét kérdeztük.

2019.09.14 14:11:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Jól kezdett, végül szerencsétlen vereségbe futott bele kétszeres U23-as Európa-bajnokunk, Lévai Zoltán (82 kg) a nur-szultani felnőtt-világbajnokság kötöttfogású nyitónapján. A Budapesti Honvéd SE kiválósága már a vigaszágban sem bízhat: legyőzője, a kategória idei Európa-bajnoka, a dán Bisultanov kikapott a következő körben.

2019.09.13 13:10:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Fűzy Ákos után a pécsi női kosárlabdázás újabb ikonikus alakjára emlékeznek a Nemzeti Kosárlabda Akadémián. A hétvégi 3. Horváth Judit Emléktornán a kadét lányok lépnek pályára.

2019.09.08 15:52:16

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Gáll András a budapesti laser run-világbajnokságon U17-ben egyéniben és vegyes váltóban is ezüstérmet szerzett. A Mol Alapítvány által támogatott 16 éves sportoló elégedett idei teljesítményével, pedig az év utolsó nagy eseménye előtt még úgy gondolta, sikerülhettek volna jobban is világversenyek.