utanpotlassport.hu 2019.08.19 19:10 Frissítve: 2019.08.22 17:29

Ökölvívás: 3 siker, 22 vereség a verbászi juniorverseny mérlege

Varga Boglárka győzött a vasárnapi döntőben, ám nagyjából ennyi az összes pozitívum, amelyet a junior ökölvívóknak kiírt, s a mögöttünk hagyott héten a vajdasági Verbászban lebonyolított Nemzetek Kupáját értékelve a mieink szerepléséről említhetünk.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Rendkívül finoman fogalmazva sem írhatunk mást, mint hogy nem tudott helytállni a magyar csapat az idén harmadik alkalommal megrendezett Nemzetek Kupája junior ökölvívó-viadalon, Szerbiában. Huszonhárom honfitársunk lépett szorítóba a 2003-ban és 2004-ben született kesztyűs lányok és fiúk verbászi összejövetelén, s bizony a teljes mérleg lesújtó: 25 meccset vívtak a mieink, 22-t elveszítettek, csupán három alkalommal emelték magyar bokszoló kezét a magasba az eredményhirdetéskor...

A kép akkor is lehangoló, ha a sportágban hovatovább megszokott pontozói melléfogások ezúttal sem maradtak el. Tudniillik a 22 vereségre az sem lenne elfogadható, s főképpen megnyugtató a válasz, ha közülük néhányat bírói tévedéssel, bennünket sújtó elfogultsággal magyaráznánk. A helyzet ugyanis az, hogy a csapatból az elsöprő többség mélyen tudása alatt teljesített, s már a nyitómeccsén alulmaradt... Olykor nem feltétlenül a világ legnagyobb tehetségei közé tartozó riválissal szemben.

Verbászban nem ment a boksz idei Eb-bronzérmeseinknek, Dobos Rebekának (balról), Samu Ferencnek és Kovács Fanninak sem Forrás: boxing.hu

Verbászban nem ment a boksz idei Eb-bronzérmeseinknek, Dobos Rebekának (balról), Samu Ferencnek és Kovács Fanninak sem  •  Forrás: boxing.hu

Akadtak persze kalkulálható vereségek is, viszont nehéz tudomásul venni, hogy a húsz ország 160 fiatalját megmozgató vajdasági ringben ezúttal egyszerre mondott csődöt több korosztályos nagyágyúnk is. Különösen fájó volt a fiúknál a feltétlenül dobogóra várt Samu Ferenc (60 kg) villámgyors búcsúja. Kétszeres junior Európa-bajnoki bronzérmesünk „névtelen” észak-macedón ökölvívóval szemben maradt alul 4–1-es pontozással. Serdülő Európa-bajnoki bronzérmesünk, Horváth Máté (66 kg) szintén megosztott pontozással kapott ki, más kérdés, hogy a 2-3 helyett 3-2-vel a magyar fiút is kihozhatták volna az ítészek győztesnek az orosz Ivan Romancsuk ellen.

A leányok versenyén a legmagasabban jegyzett tinédzsereink mind a hárman elbukták bemutatkozó mérkőzésüket: a junior Eb-bronzérmes Kovács Laurán (48 kg) üzbég vetélytárs jutott túl 4-1-gyel, a tavalyi serdülő Európa-bajnokságon ezüstérmes Jónás Kornéliának (50 kg) a végül második indiai Andzsu Devi parancsolt megálljt úgy, hogy reménységünket a vezetőbíró a harmadik menetben leléptette. Dobos Rebeka (60 kg), idei Eb-bronzérmesünk állta ugyan a sarat a Verbászban kategóriagyőztesként záró indiai Dahidzsa Pretivel szemben, aki azonban sima 5-0-val ment tovább.

Nemcsak a hölgyrészleg, hanem a teljes magyar juniorválogatott becsületét Varga Boglárka (75 kg) mentette meg, aki az összesen két indulót felvonultató súlycsoportjának aranyéremért zajló csatájában a tornán amúgy remeklő India egy harmadik reprezentánsát, Dalal Manszit késztette megadásra. A torna honlapjának beszámolója szerint a 16 éves magyar lány az első pillanattól támadott, s teljesítményét 5-0-s egyhangú döntéssel méltányolták a pontozók. Neki feltétlenül jár dicséret.

Vészharangok kongatására nincs szükség ugyan, de mindenképpen komolyan veendő figyelmeztetésnek tekintsük a Nemzetek Kupájának kudarcos összmérlegét. A kellő tanulságok levonásával nyilván javítható, egyszersmind javítandó is a kép, hiszen talentumaink nem tűntek el, vegyük úgy, hogy a többiekkel együtt ők is csupán nyári pihenőt tartottak, amelyben ezúttal nem jutott idő a megfelelő felkészülésre.

Reménykedjünk benne, hogy a folytatás más lesz, s akkor már a következő juniortornát követően örömmel állapíthatjuk meg, hogy a verbászi tömeges leszereplés csupán egyszeri kisiklás volt.

További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).