Negyedmilliárd forintra pályázhatnak a kis és közepes egyesületek

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.07.20. 14:53
Címkék
A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.

Hétfő délelőtt a HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik üteméről tartott sajtótájékoztatót Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára és Deutsch Tamás, a program lebonyolításában közreműködő Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) elnöke.Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára és Deutsch Tamás, a program lebonyolításában közreműködő Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) elnöke.

A programot a sportért felelős államtitkárság 2016-ban indította útjára, ezzel támogatva a szabadidősportot, az egészséges életmódot és az utánpótlás-nevelést.

 

Szabó Tünde és Deutsch Tamás ismertette a pályázatot Fotó: MH/Purger Tamás
Szabó Tünde és Deutsch Tamás ismertette a pályázatot Fotó: MH/Purger Tamás

Szabó Tünde és Deutsch Tamás ismertette a pályázatot • Fotó: MH/Purger Tamás

 

„A programot olyan kis és közepes sportszervezetek számára hirdettük meg, amelyek az utánpótlással összefüggő feladatok megvalósítására tudják fordítani az elnyert támogatást – mondta beszédében Szabó Tünde. – A célunk, hogy az ország bármely területén támogatni tudjuk az olyan sportszervezeteket, amelyek helyi szinten valósítják meg a tehetség kiválasztását, továbbá, hogy ezek az egyesületek növeljék az adott sportág utánpótlásbázisát.”

Az államtitkár beszámolt arról, hogy az ötödik ütemben rendelkezésre álló keretösszeg a korábbi két évhez képest 25%-kal nő, és 200 millió forintról 250 millió forintra emelkedik. Az előző ütemben 607 sportszervezettől, ezen belül 75 sportág és szakág részéről érkezett be pályázat, összesen több mint 1,8 milliárd forint igénnyel. Az elbírálást követen ezek fele nyert el támogatást, átlagosan 620 ezer forint értékben. Az ötödik ütemben az igényelhető összeg 500 ezertől 4 millió forintig terjedhet, amely személyi jellegű kiadásokra, sporteszközbeszerzésekre, létesítményhasználatra, versenyeztetéssel kapcsolatos feladatokra és edzőtáborozással kapcsolatos költségekre használható fel. A kérelem benyújtásának határideje: augusztus 15.

Deutsch Tamás azt emelte ki, fontosnak tartották, hogy a pályázatban az új koronavírus-járvány miatti nehézségekben is kitüntetett módon tudjanak segíteni a kis és közepes egyesületeknek – ezért is emelkedett a keretösszeg.

„A kis és közepes egyesületek rendkívül fontos szereplői a magyar sportnak abban a tekintetben is, hogy ott is kell, nőjön a sportolói létszám. Ez esélyt teremt arra, hogy a legtehetségesebbeket meg tudjuk találni. Ezzel együtt az új koronavírus-járvány következtében fontos feladata a sportegyesületeknek az is, hogy meg is tudják tartani a legfiatalabb utánpótláskorú versenyzőket.”

A SOSZ elnöke arról is tájékoztatott, a pályázat eredményeként nagyjából 4-5 ezer fővel bővült az utánpótláskorú sportolók létszáma az elmúlt négy évben.

Az elbírálás szakmai szempontrendszere:
1.
A program megvalósításának fő célkitűzése a kis és közepes sportszervezeti szint támogatása, annak figyelembevételével, hogy kiemelt értékelési szempont a Sportszervezethez kötődő (tagsági jogviszony, amatőr sportolói szerződés), versenyengedéllyel rendelkező (kivéve átigazolás útján) utánpótlás sportolók számának minél nagyobb arányú növekedése a Program elindítása előtti időszakhoz képest.
2.
A projektek elbírálása során a kérelmező Sportszervezet és a köznevelési intézmény között fennálló, utánpótlás-nevelési sportszakmai feladatok ellátására vonatkozó együttműködés előnyt jelent. A Sportszervezetnek az együttműködés a kérelem elbírálás során történő igazolására a jogviszony alapját adó dokumentum másolati példányának a projektdokumentáció részeként történő megküldésével nyílik lehetősége.
3.
A projektdokumentációk elbírálása során előnyt élveznek az utánpótlás-nevelési, alapvetően tehetségkiválasztáshoz, továbbá tehetséggondozáshoz közvetlenül kapcsolódó feladatok megvalósítását szolgáló támogatási javaslatok.
4.
A projektek elbírálása során a kis és nagy egyesületek közötti felmenő rendszerű, utánpótlás-nevelési együttműködésre irányuló kapcsolatok előnyt jelentenek.
5.
A támogatási javaslatban szereplő tartalom országos sportági szakszövetség, országos sportági szövetség által meghatározott, a sportág stratégiai fejlesztési koncepciójában szereplő elemekkel való összhangja a projektek elbírálása során szintén előnyt jelent.
6.
A lebonyolító a projektdokumentáció elbírálása során vizsgálja a jelentkezési adatlap 3. pontjában a kérelmező által egyes naptári évek vonatkozásában feltüntetett utánpótláskorú igazolt sportolók számát az illetékes országos sportági szakszövetség, sportági szövetség bevonásával.

A pályázatról részteles információk ITT érhetők el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik