utanpotlassport.hu 2019.04.11 16:56 Frissítve: 2019.04.11 17:09

Mitykóban megvolt a mersz

A mezőny egyik legfiatalabbjaként szerepelt élete első felnőtt Európa-bajnokságán a békéscsabaiak tehetséggel megáldott súlyemelője, Mitykó Veronika, aki a 71 kilósok kategóriájában összetettben a 11. helyen végzett Batumiban.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.huA korábban Grúziaként, manapság már Georgiaként jegyzett kaukázusi ország harmadik legnagyobb városa, Batumi ad otthont a múlt hét vége óta a felnőtt súlyemelők idei kontinensviadalának. A magyar válogatott három tinédzserének egyike, a 18 esztendős kecskeméti Mitykó Veronika a 11. pozícióban zárt, öt vetélytársát megelőzve. Ez egyértelműen tisztes helytállás, bár előbb is végezhetett volna, ha...

 

Mitykó Veronika 11. lett élete első felnőtt Európa-bajnokságán Fotó:  koroshircentrum.hu

Mitykó Veronika 11. lett élete első felnőtt Európa-bajnokságán  •  Fotó: koroshircentrum.hu

 

Ha például ő és mestere, Bálint Csaba – a nagyobb biztonságot szem előtt tartva – első fogásra kisebb súlyt választ. Mert akkor nem ötvenszázalékos mérleggel (hatból három jó gyakorlattal) fejezi be a viadalt, hanem jó eséllyel több sikeres fogást bemutatva. Csakhogy akkor meg nem lehetne dicsérni őket a bátorságukért, merthogy már szakításban egyetlen kilóval országos juniorcsúcsa alatt választották meg a kezdősúlyt Veronikának. Aki nagyszerűen mutatkozott be, hogy aztán 86-on hibázzon... Ám éppen az említett kurázsi segített, amikor is nem ugyanarra a koloncra jött ki utolsó kísérletére, hanem 87 kilogrammra. És azt már megcsinálta! Ezzel egyrészt 11. lett szakításban, másrészt hatalmasat javított a junior korosztályban 84 kilóval tartott országos csúcsán, amelyet amúgy – töretlen fejlődést mutatva – március közepén, a szombathelyi Savaria Kupán állított fel.

Lökésben sem éppen az alibizés jegyében versenyzett: ott a 101 kilóra jött ki elsőre, és nagyon szép mutatvánnyal rukkolt elő. Kár, hogy a folytatásra elfogyott az erő, meg talán az összpontosítás is gyengült, mert a 104 kg – a szintén általa tartott magyar korosztályos rekord – két ízben is kifogott rajta. Ezáltal a fogásnemi rangsorban a 13. lett, összetettben pedig – a szakításhoz hasonlatosan – a 11. pozíciót érdemelte ki 188 kilogrammal, az országos csúcsáéval megegyező eredménnyel.

Mivel karrierje első felnőtt Eb-je volt a batumi, bizonyosak lehetünk benne: lesz ez még jobb is helyezésben és kilókban mérve egyaránt.

Egyéb korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.12.08 22:17:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A csütörtöki összecsapáson látottakhoz képest jóval simábban nyert az U20-as jégkorong-válogatott Dél-Korea U25-ös együttese ellen; Vas Márton kijevi divízió I/B csoportos világbajnokságra készülő csapata 9–1-re simázta le ázsiai ellenfelét.

2019.12.08 19:37:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

„Nemcsak a Mikulás, hanem a gyerekek teljesítménye is mosolyt csalt az arcunkra" – mondja büszkén dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója, aki szerint a fiatalok többször is bizonyították az egyhetes viadalon, hogy jó úton halad a hazai utánpótlás.

2019.12.01 14:25:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség évzáró gáláján az U23-as, a junior- és az ifjúsági korosztályban is megnevezték az év legjobb atlétáját. A legfiatalabb győztes a 15 esztendős Varga Gréta volt, a 22 éves Halász Bence pedig a felnőttek között nyert.

2019.11.30 16:23:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Negyven ország mintegy ezerötszáz fiatal sportolóját várják a jövőre Kecskeméten rendezendő 54. Nemzetközi Gyermek Játékokra, ahol a 12-15 éves korú gyerekek kilenc sportágban mérhetik össze tudásukat.

2019.11.30 09:03:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Sorozatunkban olyan korábbi klasszisok mondják el véleményüket a hazai sportági utánpótlásról, akik manapság semmilyen vagy csak csekély szerepet töltenek be annak alakításában. Ezúttal a „kajakkirálynővel”, a háromszoros olimpiai és harmincegyszeres világbajnok Kovács Katalinnal beszélgettünk.