Pór Károly utanpotlassport.hu 2019.11.19 10:27 Frissítve: 2019.11.19 10:44

Labdarúgás: tudatos folyamat a fiatalok beépítése Wales válogatottjába

Miközben a magyar labdarúgó-válogatottban az Eb-selejtezők során eddig csak egy utánpótláskorú játékos lépett pályára Szoboszlai Dominik személyében, a keddi ellenfél, Wales keretében négy fiatalt is találunk, akik közül a 19 éves Ethan Amapdu már stabil csapattagnak számít, de a többiek is egyre több lehetőséget kaphatnak.   

Az, hogy Wales válogatottja három éve Franciaországban Eb-elődöntőt játszhatott, nemcsak a világklasszissá érett Gareth Bale remeklésének volt köszönhető, hanem annak a folyamatnak is, amely évekkel ezelőtt kezdődött el az ország labdarúgásában, és amely a tinédzserkorú tehetségek fejlesztésén, a felnőttfutballba építésükön alapul.  Mint helyi kollégánktól, a több orgánumnak is dolgozó Mark Pitmantől megtudtuk, náluk az U-válogatottak valóban a felnőttválogatott előszobájának tekinthetők, az a céljuk, hogy felkészítsék a játékosokat arra, hogy a nemzeti csapatban helyt tudjanak állni, az utánpótlás-válogatottaknak közvetlen átjárást biztosítanak az első csapatba.

Ethan Ampadu (balra) 17 éves korában mutatkozott be a walesi válogatottban Forrás: Facebook/Ethan Ampadu

Ethan Ampadu (balra) 17 éves korában mutatkozott be a walesi válogatottban  •  Forrás: Facebook/Ethan Ampadu

„A fiataljaink beépítése a felnőttfutballba sikeres folyamat, ami már jóval Ryan Giggs tavalyi, szövetségi kapitányi kinevezése előtt megkezdődött – mondta megkeresésünkre a walesi szakíró. –  Arra épül, hogy a fiatalok, az U17-es korosztályos válogatottól kezdve, az U19-es és U21-es csapatban is ugyanabban a rendszerben készülnek, ugyanazt a futballfilozófiát képviselik a pályán, amelyet a felnőttcsapat is. Giggs már ezt a rendszert vette át.”

A rendszer folyománya például, hogy az elmúlt években a korosztályos válogatottakat U17-től U21-ig végigjáró Daniel James – kikerülve az utánpótláskorból – az Eb-selejtezőkre már a felnőtválogatottban is alapemberré nőtte ki magát, gólokkal, gólpasszokkal segíti a csapatot, és a válogatottal párhuzamosan klubszinten is előre lépett. A nyáron szerződtette a Swansea-ből a Manchester United, a szélső ebben az idényben mind a 12 fordulóban játszott a Premier League-ben, három gólt, két gólpasszt jegyzett. Említhetjük a másik szélsőt, a szintén 22 éves Harry Wilsont is, aki ugyancsak végigjárta a ranglétrát a korosztályos válogatottaknál és azóta 16 találkozón már a felnőttek között is szerepelt, a Liverpool utánpótlásából kikerülve kölcsönjátékosaként jelenleg a Bournemouthban futballozik, ebben az idényben 11 meccsen négy gólt szerzett a Premier League-ben.

Miközben a válogatott hátországában már látszanak azok a játékosok a sorban következő korosztályokból, akik ugyanezt az utat járhatják be. A nagy tehetségnek kikiáltott, 19 éves, védőként és védekező középpályásként is bevethető Ethan Ampadu 12-szer szerepelt a nagyválogatottban, eddig egy kivétellel Wales összes Eb-selejtezőjén játszott ebben a sorozatban, négyszer kezdőként. Rajta kívül a szintén 19 éves középpályás, Matt Smith (QPR) is kapott három meccset a selejtezőkön, a válogatottban összesen már hetet, a 20 éves Ben Woodburn (Oxford United) pedig tízet. A felsoroltak mindegyike szerepelt mindhárom korosztályos válogatottban, az U17-ben, az U19-ben és az U21-ben is, és annak ellenére számít rájuk Giggs a keretben, hogy a klubjukban nem mindig játszanak főszerepet, ráadásul Smith az angol másodosztályban, Woodburn pedig jelenleg a harmadosztályban futballozik.

Sőt, 18 éves Dylan Levitt a Manchester United U23-as keretének a tagja sosem játszott tétmeccsen felnőttek között.

„Levitt meghívása egyfajta jutalom, annak elismerése, hogy a korosztályos válogatottakban jó teljesítményt nyújtott. Másrészt Giggsnek nyilvánvalóan jó a kapcsolata korábbi klubjával, a Manchester Uniteddel, és tökéletesen képben van a játékos fejlődésével kapcsolatban. Nyilvánvaló, nem mindegyik fiatal áll készen a felnőttválogatottban való szereplésre, de a keretben olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amelyek a fejlődésüket szolgálják. Ugyanakkor az olyan játékosok, mint Ethan Ampadu, Matt Smith, Daniel James vagy Harry Wilson már most fontos játékossá válhatnak a keret fiataljai közül” – fogalmazott Mark Pitman.

A Wales–Magyarország Európa-bajnoki selejtező 20.45-kor kezdődik Cardiffban, a mérkőzést az M4 Sport közvetíti.

Amit a magyar válogatottal összevetve tanulságként leszűrhetünk, hogy itthon kevés példát találunk a folyamatosságra, hogy valaki az U17-es, U19-es és U21-es válogatott után jutna el az első csapatig. Általában az figyelhető meg, hogy ha valaki fel is tűnik, és esetleg még ki is emelkedik valamelyik korosztályos csapatból, utána olykor évekre „eltűnik”. És vagy lesz belőle felnőttválogatott vagy nem. Mifelénk alighanem felháborodást is váltana ki, ha valaki csak jutalomból, felnőtt rutin nélkül vagy mondjuk harmadosztályú csapatból kerülne a keretbe. A walesieknél ez még a sorsdöntő selejtezők előtt is megtörténhet, mert a folyamatosságra épül a koncepciójuk, amit az aktuális szövetségi kapitánytól függetlenül össze tudnak egyeztetni a rövid távú célokkal.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.12.08 22:17:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A csütörtöki összecsapáson látottakhoz képest jóval simábban nyert az U20-as jégkorong-válogatott Dél-Korea U25-ös együttese ellen; Vas Márton kijevi divízió I/B csoportos világbajnokságra készülő csapata 9–1-re simázta le ázsiai ellenfelét.

2019.12.08 19:37:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

„Nemcsak a Mikulás, hanem a gyerekek teljesítménye is mosolyt csalt az arcunkra" – mondja büszkén dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója, aki szerint a fiatalok többször is bizonyították az egyhetes viadalon, hogy jó úton halad a hazai utánpótlás.

2019.12.01 14:25:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség évzáró gáláján az U23-as, a junior- és az ifjúsági korosztályban is megnevezték az év legjobb atlétáját. A legfiatalabb győztes a 15 esztendős Varga Gréta volt, a 22 éves Halász Bence pedig a felnőttek között nyert.

2019.11.30 16:23:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Negyven ország mintegy ezerötszáz fiatal sportolóját várják a jövőre Kecskeméten rendezendő 54. Nemzetközi Gyermek Játékokra, ahol a 12-15 éves korú gyerekek kilenc sportágban mérhetik össze tudásukat.

2019.11.30 09:03:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Sorozatunkban olyan korábbi klasszisok mondják el véleményüket a hazai sportági utánpótlásról, akik manapság semmilyen vagy csak csekély szerepet töltenek be annak alakításában. Ezúttal a „kajakkirálynővel”, a háromszoros olimpiai és harmincegyszeres világbajnok Kovács Katalinnal beszélgettünk.