Fekete Tamás utanpotlassport.hu 2020.02.23 16:30 Frissítve: 2020.02.23 16:37

Labdarúgás: Tádzsikisztánig ment fiatal kapusért a Mezőkövesd

A labdarúgó NB I 2019/20-as kiírásában egyedül a bajnoki tabella harmadik helyét elfoglaló Mezőkövesdben nem játszott még 21 év alatti magyar fiatal. Tóth László, a klub szakmai igazgatója a Tádzsikisztánból szerződtetett, ukrán Danilo Rjabenko példáján keresztül magyarázza el, miért roppant nehéz korosztályos magyar válogatott játékost találni a piacon.

Nagyszerű idényt fut a labdarúgó NB I tabelláján jelenleg harmadik Mezőkövesd csapata. Kuttor Attila együttese szombaton – nagy meglepetésre – a listavezető Ferencvárost is simán elverte (3–0), jóllehet, 1999-ben vagy az után született magyar fiatal ezúttal sem lépett pályára a nemzetközi porond kapujában álló gárdában. Az utánpótlást tekintve leginkább azzal hívták fel magukra a figyelmet a mezőkövesdiek, hogy a télen fél plusz hároméves szerződést kötöttek a 21 éves ukrán kapussal, Danilo Rjabenkóval, aki legutóbb Tádzsikisztánban védett. Tóth László, a klub szakmai igazgatója az utanpotlassport.hu-nak elárulta, az eredeti terv szerint magyar korosztályos válogatott játékosokkal tárgyaltak, ám végül különböző okok miatt kútba estek ezek az erőfeszítések.

„A történethez hozzátartozik, hogy magyar korosztályos válogatott kapust szerettünk volna igazolni a télen. Csak akikkel tárgyaltunk, vagy érvényes szerződés köti őket a klubjukhoz, vagy csak egész egyszerűen nem tartottak minket elég vonzónak. Rendkívül sok – nem is tudom, úgy tizenvalahány – kapussal és csapatával vettük fel a kapcsolatot, sikertelenül. Az az igazság, hogy mi is hűek szeretnénk maradni az értékeinkhez – megjegyzem, a Fradi ellen is nyolc (a hajrában beszállt Takács Tamással együtt kilenc) magyarral a csapatban győztünk – de be kell látni, hogy a legtöbb magyar fiatalhoz ragaszkodik a klubja, a külföldieket olcsóbban tudjuk leigazolni.”

Danilo Rjabenko Tádzsikisztánból tette át a székhelyét Mezőkövesdre Forrás: mezokovesdzsory.hu

Danilo Rjabenko Tádzsikisztánból tette át a székhelyét Mezőkövesdre  •  Forrás: mezokovesdzsory.hu

A szakmai igazgató elmesélte azt is, miért éppen a távoli Tádzsikisztánban futballozó Danilo Rjabenkóra esett végül a Mezőkövesd választása.

„Mikor már éreztük, hogy a magyar kiszemeltek közül senkit nem tudunk meggyőzni, az egyik játékosunk, Andrij Nesterov vetette fel, hogy ismer egy korban és magasságban a keresési paramétereinknek eleget tévő kapust, akivel még Ukrajnában focizott együtt. Attól fogva követtük minden lépését, számtalan játékosügynökkel egyeztettünk, valamint a scoutjainkat is ráállítottuk. Majd meghívtuk próbajátékra, amelyen egyértelműen meggyőzött minket arról, hogy helye van a keretünkben.”

Az eddigi pályafutása során az ukrán PFK Sztal Kamjanszke, az örmény első ligás FC Lori Vanadzor és a tádzsik DF Pomir együttesében megfordult Rjabenko február 5-én csatlakozott a Mezőkövesdhez, eddig a Kaposvár elleni Magyar Kupa-odavágót védte végig, a többi mérkőzésen padozott az első számú kapus, Szappanos Péter mögött. Adódik a kérdés, amennyiben egyelőre a cserék között számolnak a 21 éves ukránnal, nem lett volna-e több értelme a saját utánpótlásból meríteni?

„Vannak nagyon tehetséges, 2002-es születésű kapusaink, de még nem érezzük azt, hogy be kellene dobni őket a mélyvízbe, ha mondjuk Szappanos ne adj’ isten váratlanul megsérülne mérkőzés közben. Az utánpótlásunkat két-három évvel ezelőtt fektettük új alapokra, reményeink szerint a következő években kijönnek olyan fiatalok az akadémiáról, akiket bátran be lehet vetni akár egy Ferencváros ellen is.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".