utanpotlassport.hu 2019.03.22 08:31 Frissítve: 2019.03.22 12:33

Labdarúgás: Szoboszlai Dominik 18 évesen már felnőttválogatott

Emlékezetes napokat él meg a 18 esztendős Szoboszlai Dominik: remek salzburgi teljesítményét szerződéshosszabbítással honorálták, a goal.com a 21. helyen jegyezte az 50 legtehetségesebb fiatal játékos rangsorában, Marco Rossi pedig számított rá a szlovákok elleni Európa-bajnoki selejtezőn.

Leiner Soma - utanpotlassport.huCsütörtöktől csütörtökig − Szoboszlai Dominik elmúlt hét napjáról érdemes számot vetnünk, hiszen a 18 éves középpályás ígéretes karrierje újabb állomásához érkezett.

Először léphet pályára a felnőttválogatottban Szoboszlai Dominik Fotó: mlsz.hu

Először léphet pályára a felnőttválogatottban Szoboszlai Dominik  •  Fotó: mlsz.hu

Egy héttel ezelőtt a Napoli elleni találkozón kezdőként debütálhatott az Európa-ligában, gólpasszal segítette 3−1-es győzelemhez a Salzburgot. A hétvégén először nevezte őt a kezdőbe a bajnokságban Marco Rose vezetőedző, Dominik pedig góllal hálálta meg a bizalmat. Ezt követte a szerződéshosszabbítás, majd a goal.com listája, amelyen a magyar játékost a 21. helyre sorolták az ifjú tehetségek rangsorában. Az események sorát pedig a szlovákok elleni Európa-bajnoki selejtező zárja, az ifjú játékos először lépett pályára a nemzeti csapatban.

Mindez nem véletlen: a Székesfehérvárról indult játékos édesapjával, illetve menedzsmentjével tudatosan építette saját karrierjét.  A történet fonalát a Főnix Gold utánpótlásműhelyének 2007-es alapításával vehetjük fel: az egykoron Tatabányán futballozott Szoboszlai Zsolt két hasonlóan elszánt apukával alapította meg a klubot, amelynek kötelékében nevelkedett a jelenlegi U19-es válogatott több játékosa is, így a Benficában futballozó Csoboth Kevin vagy az FTC felnőttcsapatában is szóhoz jutó Csonka András.

„Ne váltsd meg a világot, valósítsd meg önmagad! Ha megvalósítod önmagad, megváltod a világot!”

Így szól a fehérvári bázis mottója. Dominik 15 éves koráig itt bontogatta szárnyait, majd az MTK együtteséhez szerződött, de többnyire csak meccseket játszott a kék-fehérek színeiben, hétfőtől péntekig ugyanis a Red Bull Salzburg akadémiáján jelentkezett edzésre. A történet innen igazán ismert: a középpályást leigazolta az osztrák klub, amelyben sorra ugrotta meg a lépcsőfokokat, bekerült a fiókegyüttesnek számító, másodosztályú FC Lieferingbe, majd a most futó évadban már a Salzburg első csapatában is megkapja a lehetőséget.

Az U17-es válogatott csapatkapitányaként vezérszerepet töltött be az Európa-bajnokságra kijutott, majd ott hatodikként zárt korosztályos csapatban. Teljesítménye elismeréseképpen korábban már Bernd Storck és Georges Leekens is behívta  a felnőttválogatott keretébe, lehetőséget azonban nem kapott a „nagyok” között.

Egészen eddig.

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.04.18 11:24:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bekerült az német U17-es válogatott Európa-bajnokságra készülő keretébe Dárdai Pál középső fia, Márton. A Herthában pallérozódó középhátvéd korábban már csapatkapitányként is vezethette a korosztályos-csapatot, továbbá alapember volt az elitkörben is, így nem meglepő, hogy Michael Feichtenbeiner számít rá az írországi kontinenstornán.

2019.04.11 17:04:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A mezőny egyik legfiatalabbjaként szerepelt élete első felnőtt Európa-bajnokságán a békéscsabaiak tehetséggel megáldott súlyemelője, Mitykó Veronika, aki a 71 kilósok kategóriájában összetettben a 11. helyen végzett Batumiban.

2019.04.11 09:14:18

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Ugyan az edzések zömét már jó ideje a felnőttcsapat tagjaként végzi, a juniorbajnokság múlt hétvégi nyolcas döntőjében megvédte címét a korosztályos együttessel a 17 esztendős Lukács Norbert, aki ráadásul bekerült a torna All Star-válogatottjába is.

2019.03.28 14:24:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A W Series bejelentette a rajtrácsot kiérdemlők listáját, melyből kiderül, hogy a 18 éves Keszthelyi Vivien a sorozat szerződtetett, hivatalos tesztpilótájaként folytatja pályafutását, így ő lesz a mezőny egyik legfiatalabb tagja.

2019.03.27 18:33:17

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első sikerét a hazai rendezésű Európa-bajnoki elitkörben U17-es leányválogatottunk. Schumi Dorottya együttese magabiztos, 4−0-s győzelmet aratott a grúzok felett, így másodikként zárt csoportjában. A kvartettből az angolok jutottak ki a bulgáriai kontinensviadalra.