utanpotlassport.hu 2019.03.22 08:31 Frissítve: 2019.03.22 12:33

Labdarúgás: Szoboszlai Dominik 18 évesen már felnőttválogatott

Emlékezetes napokat él meg a 18 esztendős Szoboszlai Dominik: remek salzburgi teljesítményét szerződéshosszabbítással honorálták, a goal.com a 21. helyen jegyezte az 50 legtehetségesebb fiatal játékos rangsorában, Marco Rossi pedig számított rá a szlovákok elleni Európa-bajnoki selejtezőn.

Leiner Soma - utanpotlassport.huCsütörtöktől csütörtökig − Szoboszlai Dominik elmúlt hét napjáról érdemes számot vetnünk, hiszen a 18 éves középpályás ígéretes karrierje újabb állomásához érkezett.

Először léphet pályára a felnőttválogatottban Szoboszlai Dominik Fotó: mlsz.hu

Először léphet pályára a felnőttválogatottban Szoboszlai Dominik  •  Fotó: mlsz.hu

Egy héttel ezelőtt a Napoli elleni találkozón kezdőként debütálhatott az Európa-ligában, gólpasszal segítette 3−1-es győzelemhez a Salzburgot. A hétvégén először nevezte őt a kezdőbe a bajnokságban Marco Rose vezetőedző, Dominik pedig góllal hálálta meg a bizalmat. Ezt követte a szerződéshosszabbítás, majd a goal.com listája, amelyen a magyar játékost a 21. helyre sorolták az ifjú tehetségek rangsorában. Az események sorát pedig a szlovákok elleni Európa-bajnoki selejtező zárja, az ifjú játékos először lépett pályára a nemzeti csapatban.

Mindez nem véletlen: a Székesfehérvárról indult játékos édesapjával, illetve menedzsmentjével tudatosan építette saját karrierjét.  A történet fonalát a Főnix Gold utánpótlásműhelyének 2007-es alapításával vehetjük fel: az egykoron Tatabányán futballozott Szoboszlai Zsolt két hasonlóan elszánt apukával alapította meg a klubot, amelynek kötelékében nevelkedett a jelenlegi U19-es válogatott több játékosa is, így a Benficában futballozó Csoboth Kevin vagy az FTC felnőttcsapatában is szóhoz jutó Csonka András.

„Ne váltsd meg a világot, valósítsd meg önmagad! Ha megvalósítod önmagad, megváltod a világot!”

Így szól a fehérvári bázis mottója. Dominik 15 éves koráig itt bontogatta szárnyait, majd az MTK együtteséhez szerződött, de többnyire csak meccseket játszott a kék-fehérek színeiben, hétfőtől péntekig ugyanis a Red Bull Salzburg akadémiáján jelentkezett edzésre. A történet innen igazán ismert: a középpályást leigazolta az osztrák klub, amelyben sorra ugrotta meg a lépcsőfokokat, bekerült a fiókegyüttesnek számító, másodosztályú FC Lieferingbe, majd a most futó évadban már a Salzburg első csapatában is megkapja a lehetőséget.

Az U17-es válogatott csapatkapitányaként vezérszerepet töltött be az Európa-bajnokságra kijutott, majd ott hatodikként zárt korosztályos csapatban. Teljesítménye elismeréseképpen korábban már Bernd Storck és Georges Leekens is behívta  a felnőttválogatott keretébe, lehetőséget azonban nem kapott a „nagyok” között.

Egészen eddig.

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.