Fekete Tamás utanpotlassport.hu 2020.05.17 12:27 Frissítve: 2020.05.17 12:31

Labdarúgás: stílusos focival érdemelte ki az ifi BL-szereplést a Győr

Jó szellemű, hosszú ideje együtt pallérozódó társaság képviseli hazánkat az UEFA Ifjúsági Liga következő évadában – állítja Tuboly Frigyes, a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia igazgatója, aki szerint a győri utánpótlás-nevelést nem az eredmények hajszolása, hanem a stílusos foci elsajátítása jellemzi.

Ötpontos előnnyel az élen zárta az idő előtt lefújt U19-es bajnokságot az ETO FC Győr együttese, így a Magyar Labdarúgó Szövetség nem meglepő módon a Rába-partiakat nevezte a jelen állás szerint ősszel induló UEFA Ifjúsági Ligába, más néven az ifjúsági Bajnokok Ligájába. Tuboly Frigyes, a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia igazgatója első sorban a fiatalok mentalitásában látja a győri siker kulcsát.

Legközelebb az ETO képviseli hazánkat az ifjúsági Bajnokok Ligájában Forrás: eto.hu, archív

Legközelebb az ETO képviseli hazánkat az ifjúsági Bajnokok Ligájában  •  Forrás: eto.hu, archív

„Jó szellemű, hosszú ideje együtt pallérozódó társaságról beszélünk, amely a nagyon erős 2001-2002-es korosztályunkra épül. Noha az évek alatt olyan ígéretek távoztak tőlünk, mint az NB I-ig jutó Radics Márton és Varju Benedek, nálunk maradt a korosztály gerince, és talán az előző évek áldozatos munkája is kellett ahhoz, hogy így összeálljon a csapat. Azt pedig kifejezetten az előnyükre fordították a gyerekek, hogy nagyjából az együttes fele a felnőttekkel edzett, többen közülük pályára is léptek az NB II-ben, amelynek a színvonala jóval az U19-es bajnokság felett jár. Igaz, hozzá kell tenni, hogy mind a nyolc csapat feljátszotta a legjobbjait az NB III-ba vagy az NB II-be, tehát nehéz dolgunk volt, mert hét minőségi riválissal szemben kellett kiharcolnunk az elsőséget. Megküzdöttünk érte!”

A sportvezető hozzátette, az idény elején a célok meghatározásakor nem gondolkodtak helyezésben, mint ahogy a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémiára is az a jellemző, hogy nem helyeznek felesleges súlyt a gyerekek vállára. Helyette inkább a stílusra fektetik a hangsúlyt.

„Az eredményeknél sokkal fontosabb, hogy olyan minőségi játékosokat neveljünk, akik értik a futball, a megfelelő technikai és taktikai jártasság birtokába jutnak, és ezáltal képesek lesznek stílusosan focizni. Minden edzésen a játékosok a posztjuknak megfelelő képzést kapják, amit U15-től kezdve egységesítettünk. Ez azt jelenti, hogy mindegyik edző alatt, mindegyik csapatunk ugyanabban a felfogásban játszik, ugyanarra a labdatartásra épülő, szép focira törekszik. Ezért nem is változott semmi azzal, hogy az őszi szezonnal ellentétben tavasszal már Csató Sándor keze alatt dolgoztak a fiúk, hozzáteszem, elődje, Preszeller Tamás is maradt az edzői stábban.”

Miközben a Győr U19-es csapata az élvonalbeli tabella első helyén zárt, a felnőttek 2015 óta nem képviselték szeretett városukat az NB I-ben. Adódik a kérdés: hogyan befolyásolja mindez az utánpótlást?

„A városnak és az akadémiának is nagy szüksége lenne rá, hogy élvonalbeli futballcsapattal rendelkezzen. Viszont úgy gondolom, hogy az NB II is sok kihívást rejteget a fiataloknak. Ugródeszkának tökéletes, éppen ezért mindig azt szoktam mondani nekik, hogy igenis becsüljék meg, ha 18-19 évesen a másodosztályban játszhatnak. Természetesen mindenki azt szeretné, hogy győri kötődésű futballisták alkossák a nagycsapat keretét, és ott minél nagyobb célokért küzdjenek – ezért is lenne jó, ha visszakerülnénk az NB I vérkeringésébe –, de a legfontosabb, hogy profi játékosokat neveljünk, függetlenül attól, hogy később hol fociznak.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).