utanpotlassport.hu 2019.02.12 16:38 Frissítve: 2019.02.17 09:02

Légiósok: Schön és Szerető sem mondott le a külföldi karrierről, de...

A Budapest Honvéd-MFA neveltjei, az U19-es válogatott alapemberei. Neves nyugat-európai akadémián nevelkedtek, mígnem most hazaszerződtek, és a felnőttek között bizonyítanának. Tapasztalatokról, tervekről és a közelgő Európa-bajnoki elitkörről kérdeztük Schön Szabolcsot és Szerető Krisztofert.

Leiner Soma - utanpotlassport.huRengeteg a közös pont Schön Szabolcs és Szerető Krisztofer pályafutásában, kezdve onnan, hogy mindketten szélsők, és mindketten a Honvéd akadémiáján nevelkedtek. A fejlődésük érdekében Nyugat-Európába szerződtek – Schön a holland Ajaxba, míg Szerető az angol Stoke City akadémiájára. Párhuzamos a folytatás is: mindketten késznek érezték magukat, hogy a felnőttek között játsszanak hétről-hétre, így előbbi az MTK Budapest, míg utóbbi a Ferencváros együttesébe tért haza. Az U19-es válogatott támadóit elsősorban az elmúlt évek tapasztalatairól, illetve a közeljövő terveiről faggattuk, de a márciusi Eb-elitkör is terítéken volt.

Schön Szabolcs az MTK Budapest együtteséhez tért haza Forrás: mtkbudapest.hu

Schön Szabolcs az MTK Budapest együtteséhez tért haza  •  Forrás: mtkbudapest.hu

Mindketten megálltátok a helyeteket a nyugat-európai utánpótlásban, mégis hazaszerződtetek. Végtére is, miért döntöttetek így?

Schön Szabolcs: Célul tűztem ki az elkövetkező időszakra, hogy felnőttek között futballozzak. Hollandiában ennek nem volt egyelőre realitása, túl fiatal vagyok, az első csapatban pedig óriási a konkurencia. Ezért is tartom jó döntésnek, hogy az MTK-ba szerződtem, hiszen itt az arra érdemes fiatalok megkapják a bizalmat az NB I-ben.

Szerető Krisztofer: Miután a Stoke felnőttcsapata kiesett, rengeteg új játékos érkezett a klubba, ők sokszor lejátszottak az U23-as csapatba is, így nekünk, fiataloknak nemigen jutott lehetőség. Mondhatjuk azt is, hogy türelmetlen voltam, de úgy érzem, kész vagyok arra, hogy felnőttek között futballozzak. Adódtak lehetőségek a külföldi folytatásra is, kerestek Olaszországból, illetve a Legiától, ám a tanulmányaim és a családom miatt a Ferencváros mellett döntöttem.

Milyennek értékelitek a külföldön eltöltött időszakot?

S. Sz.: Sokat köszönhetek az Ajax akadémiájának, szinte minden téren nagyot ugrottam előre: gondolkodásban és játékban is felgyorsultam, sokat fejlődött a gyengébb lábam, és az első érintéseim is pontosabbak lettek. A Honvéd utánpótlásához képest más szintet képvisel az Ajax akadémiája, még akkor is, ha a kispesti bázis az egyik legjobb Magyarországon.

Sz. K.: Úgy érzem, párhuzamosan fejlődött a személyiségem és a játékom – az utóbbi másfél évben egyedül éltem, megkomolyodtam, és játékban is előreléptem. A körülményeket és az edzések tempóját nem lehet összehasonlítani azzal, amilyet itthon tapasztaltam, már az utánpótlás-korosztályban jelentős a különbség. Elképesztő a hajtás, a tréningeken is óriási az iram.

Először vagytok tagjai felnőttcsapat keretének – milyenek az első tapasztalatok?

S. Sz.: Teljesen más érzés felnőttek között készülni, edzeni, ugyanakkor nagyon segítőkész a csapat, így nincsenek beilleszkedési gondjaim. Különösen hálás vagyok a csapatkapitány Kanta Józsefnek, aki rengeteget segített ez első néhány napban. Igyekszem felvenni az edzések tempóját, az Ajax U19-es együttesének edzéseihez képest az MTK tréningjei sokkal intenzívebbek.

Sz. K.: Pozitívan értékelem a törökországi felkészülést, hiszen megismertem a játékosokat és az edzőt, ráadásul rajtam kívül több fiatal játékos van még a csapatban. Hamar kiderült, hogy a felnőttfutballban keményen megkövetelik az utasítások betartását, ha pedig hibázol, nem azt mondják, hogy „majd legközelebb”, hanem „jön helyetted más” a csapatba. Nem egyszerű a helyzetünk, harmincegyen vagyunk a keretben, ráadásul a Ferencváros a harmadik csillagra, azaz a harmincadik bajnoki címre hajt. Ugyanakkor bízom benne, hogy megkapjuk a lehetőséget, hiszen mi, fiatalok jelentjük a magyar futball jövőjét.

Szerető Krisztofer (balra) az Angliában eltöltött időszakot követően a Ferencvárosban bizonyítana Forrás: Stoke City

Szerető Krisztofer (balra) az Angliában eltöltött időszakot követően a Ferencvárosban bizonyítana  •  Forrás: Stoke City

Egyikőtök sem tett még le a külföldi karrierről, ugyanakkor először az NB I-ben várnak rátok feladatok. Melyek a következő időszak legfőbb célkitűzései?

S. Sz.: Nagyon szeretnék először itthon bizonyítani; igyekszem megmutatni, hogy sokat tanultam Hollandiában, s ezt a tudást az NB I-ben is képes vagyok kamatoztatni. A következő fél évben az lesz a legfontosabb, hogy minél több játéklehetőséget harcoljak ki magamnak az MTK-ban.

Sz. K.: Tavasszal szeretném beverekedni magam a keretbe, és remélem, hogy a következő szezonban akár már kezdőjátékosként számolnak velem. Egyelőre ez a legfontosabb, természetesen szeretnék még külföldön játszani, ahhoz azonban először itthon kell jól teljesítenem.

Nehéz feladat előtt álltok az U19-es válogatottal, hiszen a németek mellett a horvátok és a norvégok ellen szerepeltek az elitkörben. Reális célkitűzés az Európa-bajnoki szereplés kivívása?

S. Sz.: Nagyon várom már a mérkőzéseket, azt gondolom, hogy a horvátok és a norvégok ellen jó esélyekkel indulunk, és képesek vagyunk győzni, ha mindenki a maximumot tudja hozni. A németek ellen pokoli nehéz találkozóra számítok, az ellenfeleink közül őket tartom a legerősebb csapatnak. Kulcskérdés lesz, mire megyünk ellenük, ugyanis ebben a korosztályban már csak a csoportelsők jutnak el az Európa-bajnokságra.

Sz. K.: Pozitívan állok a feladatok elé, erős ellenfelek ellen fogunk jó meccseket játszani. A közelmúltban, illetve az U17-es Európa-bajnokságon is okoztunk már meglepetéseket – a siker kulcsa ezúttal is az lesz, tudunk-e egymásért küzdeni úgy, mint két éve Horvátországban.

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.

2020.01.14 13:07:01

Utánpótlássport G. G. utanpotlassport.hu

Fantasztikus hangulatú összecsapáson az LSU nyerte az amerikai egyetemi amerikaifutball-liga nagydöntőjét. A Tigrisek harcában – merthogy mindkét együttest Tigersnek hívják – 42–25-re diadalmaskodtak, ezzel 2007 óta az első, történetük negyedik végső sikerét aratták az NCAA-ben. Joe Burrow tovább halmozta a rekordokat.

2020.01.12 11:35:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

Januárban még nem jellemzőek a kimondott utánpótlás-futballesemények, de februárban már indul a Premier League Cup, az UEFA Ifjúsági Liga, folytatódnak a hazai küzdelmek, majd márciustól már egyre több válogatott mérkőzést is rendeznek. Összegyűjtöttük a fontosabb, magyar vonatkozású futballesemények időpontjait, helyszíneit 2020-ból.

2020.01.11 21:25:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Több honlap is arról számolt be, hogy – a folyamatos érdeklődés ellenére – nem vált klubot a Red Bull Salzburg mindössze 19 éves magyar válogatott középpályása, Szoboszlai Dominik, akinek a kivásárlási árát immár 15 millió euróra taksálja a legnagyobb játékospiaci értékekkel fogalkozó portál, a transfermarkt.com.

2020.01.11 14:05:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2020-as szezont is a túraautó-világkupában teljesíti Tassi Attila. A fiatal magyar versenyző azt is nyilvánosságra hozta, hogy továbbra is a Honda színeiben folytatja a versenyzést, és reméli, a tanuló éve után immár jobban kijön neki a lépés.