utanpotlassport.hu 2019.04.11 13:53 Frissítve: 2019.04.11 13:54

Labdarúgás: Németh Antal szövetségi edző nem temeti az U19-et

Míg U17-es válogatottunk kivívta az Európa-bajnoki részvételt, U19-es együttesünk rúgott gól nélkül, negyedikként zárt az elitkörben. Németh Antal szövetségi edző a miértekről, a 2000-es korosztály további útjáról, tehetségeink gondozásáról egyaránt nyilatkozott honlapunknak.

Leiner Soma - utanpotlassport.huA tavasz hagyományosan az elitkörök időszaka, U17-es, illetve U19-es válogatottunk pedig az elmúlt három esztendőben rendre eljutott az Európa-bajnokság kapujába. Az utolsó lépcsőfok megugrása persze nem egyszerű feladat. Ezt jól példázza, hogy a két korosztályban az elmúlt tíz év húsz Európa-bajnokságán csupán két alkalommal vett részt a magyar csapat – 2014-ben Mészöly Géza U19-es együttese rendező volt, míg 2017-ben a Szélesi Zoltán vezette U17-es csapat kvalifikálta magát az Eb-döntőbe.

Rúgott gól nélkül zárt az elitkörben U19-es válogatottunk Fotó: Földi Imre

Rúgott gól nélkül zárt az elitkörben U19-es válogatottunk  •  Fotó: Földi Imre

Most hozzáadhatunk a kvalifikációk számához még egyet, hiszen U17-es csapatunk szerepel az írországi kontinenstornán.

Ellenben U19-es fiaink csalódást keltő játékkal, rúgott gól nélkül zártak a horvátországi elitkörben. A miértekről, a korosztály további útjáról, tehetségeink gondozásáról Németh Antal szövetségi edzőt kérdeztük.

HIÁNYZÓ KARAKTEREK

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az U19-es korosztályban csak nyolc csapat vehet részt az Európa-bajnokságon, így oda az aktuális házigazda mellett csupán az elitkörös csoportok győztesei jutnak el. Ráadásul Németh Antal együttese a házigazda horvátok, a németek és a norvégok mellé került a minitornán – kijelenthető, hogy a halálcsoportba.

A Szoboszlai Dominik nélkül harcba induló együttes a nyitó napon 0–0-s döntetlent játszott a norvég együttessel, majd a horvátok ellen 2–0-ra maradt alul, s ezzel két forduló után biztossá vált, hogy nem végezhet a csoport élén. A németek ellen sem sikerült felrázni a társaságot, amely 3–0-s vereséggel, szerzett gól nélkül zárt a kvartett utolsó helyén. Az Európa-bajnokságra a norvég csapat jutott el, miután a németeket és a horvátokat egyaránt legyőzte Gunnar Halle együttese.

„Hol pecsételődött meg a sorsunk? A horvátok elleni meccs 47. percében, amikor megkaptuk a második gólt. A játékosok ott azt érezték, vége van, feladták. Sajnos újabb gólokat is kaphattunk volna... A norvégok ellen jó meccset játszottunk, mindkét csapat megnyerhette volna. A németek pedig alapból erősebbek, ráadásul már a plusz motiváció is hiányzott a fiúkból. Hiába próbáltunk meg mindent, hogy felrázzuk őket, nem volt sansz” – kezdte értékelését Németh Antal szövetségi edző.

Szoboszlai Dominik játéka, karaktere egyaránt hiányzott Fotó: mlsz.hu

Szoboszlai Dominik játéka, karaktere egyaránt hiányzott  •  Fotó: mlsz.hu

„Továbbra is azt mondom, hogy a 2000-es korosztály tehetséges, ugyanakkor egyénekre lebontva mindenkinek megvannak a saját hiányosságai, fejlesztendő területei. Az U17-es Eb után mindenki tőlük várta a csodát, most pedig félek, hogy mindenki lehúzza őket, egyik sem helyes. Ebben a korosztályban van még tartalék, és itt azokról is érdemes beszélnünk, akik most az UEFA-szabályok miatt nem tarthattak velünk: Kusnyír Erik, Zsóri Dániel, Tamás Nándor és Bidzilya Anton egyaránt a magyar futball hasznára lehet később. Ahogyan az U17-es időszakban, most is idézőjelben »csak« tehetségekről beszélünk, nem pedig kész játékosokról. Rengeteg tényező szabhat gátat a fejlődésüknek, legyen szó sérülésről, rossz igazolásról, vagy akár arról, hogy valaki elérte teljesítőképességének felső határát. A mi feladatunk a tehetséggondozás, hiszen európai szinten kisebb a merítési lehetőségünk.”

Németh Antal kitért a felnőttválogatottal Európa-bajnoki selejtezőket játszó Szoboszlai Dominik hiányára is.

„Természetesen hiányzott a játéka, de főleg a karaktere. Ő vesztes állásban megduplázza az energiáit, és rátesz még egy lapáttal, de ugyanez igaz Mocsi Attilára is. A vezérszerepet nem pedig lehet csak úgy odaadni másnak. Ettől függetlenül nagyon örülünk, hogy Dominik bemutatkozott a felnőttek között, remélem, minél többen követik az útját.”

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.