Fekete Tamás utanpotlassport.hu 2020.02.16 16:02 Frissítve: 2020.02.19 21:58

Labdarúgás: miért nehéz a fiatalok dolga az FTC-ben?

Ha egy focistát hazája legerősebb labdarúgóklubja csábítja, aligha mond nemet a „randira”. A magyar fiatalok viszont kénytelenek fontolóra venni az FTC ajánlatát, elvégre borítékolható, hogy legtöbbször még a meccskeretbe sem férnek be. Máté Csaba, a zöld-fehérek pályaedzője a télen szerződtetett Szánthó Regő (19) kapcsán nyilatkozott honlapunknak.

Ferencváros–Mol Fehérvár 1–0. A Fradi két meccsel kevesebbet játszva is hat pontra duzzasztotta előnyét legfőbb riválisával szemben, és nagy lépést tett az újabb bajnoki cím felé. Az oly fontos mérkőzést azonban csak szurkolóként követhette a zöld-fehérek télen igazolt balszélsője, Szánthó Regő. A 19 éves győri nevelés még a kispadon sem kapott széket, éppúgy, mint az NB I eddigi összes tavaszi fordulójában. Klubja azonban bízik benne.

„Hosszas elemzés előzte meg a szerződtetését, úgy gondoltuk, éppen rá van szükségünk, és reméljük, beigazolódik előbb-utóbb a döntésünk helyessége – mondja Máté Csaba, a zöld-fehérek pályaedzője. – Fontosnak tartjuk, hogy a legügyesebb magyar fiatalok nálunk kössenek ki, viszont nem rejtjük véka alá azt sem, hogy nagyon nehéz bekerülniük akár a meccskeretbe is. Kevesen vannak, akik ezt vállalják. Hiába tűnik úgy, hogy a Fradit nem lehet visszautasítani, a legtöbb fiatalt ma már a játékpercek érdeklik, és amennyiben ezt nem tudjuk nekik biztosítani, nem minket választanak.”

Szánthó Regő (19) az NB II-es ETO FC Győrből igazolt télen a Fradiba Forrás: fradi.hu

Szánthó Regő (19) az NB II-es ETO FC Győrből igazolt télen a Fradiba  •  Forrás: fradi.hu

Az U21-es korosztályos válogatottban is rendre jó teljesítményt nyújtó Szánthó azonban egy pillanatig sem hezitált, amikor felfogta: bizony, bejelentkezett érte a Fradi.

„Rögtön belegondoltam, hú, de jó lenne ebben a klubban pályára lépni. A szüleim is nagy Fradi-szurkolók, így amikor velük is megosztottam a nagy hírt, majd kiugrottak a bőrükből örömükben. Persze, tisztában voltam vele, hogy nem leszek rögtön a kezdőcsapat tagja, de már beilleszkedtem és a Soroksárban megkapom a szükséges játékperceket. Önmagában az, hogy a Fradi edzésein részt vehetek, rettentő sokat ad, mert folyamatosan kibuknak a gyengeségeim – például a fejjáték –, amelyekben fejlődnöm kell.”

Regő hozzáállását Máté Csaba is csak méltatni tudja, a szakember elmondása szerint minden olyan érték megvan az ETO-nevelésben, amelyek szükségesek ahhoz, hogy idővel meghatározó játékossá váljon a zöld-fehér klub életében.

„Elismerem, ma nem szívesen lennék a fiatalok helyében. Türelmesnek és motiváltnak kell lenniük, amikor bekerülnek az együttes vérkeringésébe. A kettő gyakran kioltja egymást, vannak, akik elfogadják a kispadot, és meg sem kísérlik a kezdőbe kerülést, mások görcsösen odavágynak, és nem tudják megemészteni, ha az edző nem őket favorizálja. Regőn azt látom, hogy egyszerre türelmes és motivált. Az edzéseken rendre megmutatja, miért hoztuk a csapatunkhoz, a játékostársak is elfogadták, mert látják, hogy a képességeit tekintve hozzánk való. Nem lehet előre megmondani, mikor debütálhat az NB I-ben, de egyvalamiben biztos vagyok: minden hétvégén készen áll, hogy pályára lépjen.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".