P. K. utanpotlassport.hu 2020.04.02 09:07 Frissítve: 2020.04.02 09:09

Labdarúgás: mi lesz az U23-asokkal az elhalasztott olimpián?

A tokiói olimpia 2020-ról 2021-re történő halasztása felvet egy igen érdekes kérdést a labdarúgótorna esetében, amelyet az eredeti szabályok alapján az U23-as, vagyis 23 évesnél nem idősebb válogatottak számára írtak ki. Azok a játékosok viszont, akik idén betöltik a 23. életévüket, jövőre már 24 évesek lesznek, tehát, ha marad a szabályban az U23-as korosztály, akkor ők (három túlkoros kivételével) nem léphetnek pályára. Kérdés, marad-e ez a szabály?

A férfiak olimpiai futballtornáját az 1992-es, barcelonai játékok óta rendezik kimondottan az U23-as korosztály számára és az 1996-os, atlantai tornán vezették be, hogy három túlkoros is nevezhető. A tokiói játékok versenykiírása alapján U23-as, azaz 1997. január 1. után született labdarúgók nevezhetők – tehát az a korosztály, amely az olimpiai részvételt is kiharcolta – és három túlkoros. Most, hogy a játékokat egy évvel elhalasztották az a kérdés, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mi mellett teszi le a voksát (arról egyelőre nincs hír, mikor születhet döntés az ügyben). Ha kitart az U23-as megkötés mellett, akkor az 1997. január 1.-jét 1998. január 1.-re kell változtatni, míg a második, alighanem igazságosabb variáció szerint (hiszen így nem zárnák ki a tornáról azok nagy részét, akik kiharcolták adott országnak a szereplés lehetőségét) maradhatna az 1997-es korlátozás, ami egyúttal azt is jelentené, hogy az U23-as korosztályt U24-re változtatnák.

A tokiói Nemzeti Stadion az olimpiai futballtornának is az egyik helyszíne lesz Fotó: wikipedia

A tokiói Nemzeti Stadion az olimpiai futballtornának is az egyik helyszíne lesz  •  Fotó: wikipedia

Ez utóbbi mellett érvelt nemrég az ausztrál szövetség (FFA) részéről James Johnson ügyvezető is, aki hangsúlyozta: a 23 évről 24-re történő emeléssel megadnák a lehetőséget az összes olyan játékosnak a részvételre, aki a kvalifikációban szerepet vállalt, de a halasztás miatt időközben átlépi a korhatárt. Az ausztrál együttes januárban szerezte meg az olimpiai kvótát, miután az U23-as Ázsia-bajnokságon a harmadik helyen végzett az ötkarikás részvételt szintén kiharcoló Dél-Korea és Szaúd-Arábia mögött. Abból az ausztrál keretből hat játékos nem léphetne pályára jövőre a játékokon, ha nem emelik fel a korhatárt.

Tokióban a házigazda Japán, valamint az említett Szaúd-Arábia, Dél-Korea és a futballban az ázsiai zónában szereplő Ausztrália képviseli az ázsiai kontinentális szövetséget (AFC). Óceániából Új-Zéland indul, Afrikából Egyiptom, Elefántcsontpart és Dél-Afrika. Dél-Amerikából Argentína, Brazília, Európából Spanyolország, Németország, Franciaország, Románia.  A még hiányzó két csapatot az úgynevezett CONCACAF-zóna (Észak- és Közép-Amerika, illetve a Karibi-térség) adja, Mexikóban (a 2012-es londoni olimpiai bajnok otthonában) a zóna selejtezőtornáját március 20. és április 1. között rendezték volna, de arra a koronavírus-járvány miatt már nem került sor, egyelőre nem tudni, mikor pótolják az eseményt.

Ha marad az U23-as korosztály és ezért az 1998. január 1. után születettek szerepelhetnek a tornán, akkor olyan ismert játékosok válnak túlkorossá, mint az U21-es Eb-n három gólt szerzett olasz Federico Chiesa (Fiorentina), vagy például az argentinoktól az Inter sztárja, Lautaro Martínez. Más kérdés, hogy túlkorosként még lehetőséget kaphatnának, a három túlkoros egyikeként. Viszont az is igaz, hogy az olimpiával együtt az idei labdarúgó Európa-bajnokságot és a Copa Américát is 2021-re halasztották, így a legjobb labdarúgók várhatóan a kontinensbajnokságokon szerepelnek majd, amellett pedig már nem vállalják az olimpiát is.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott olimpiai játékok futballtornája 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik meg Tokió mellett Kasimában, Szaitamában, Szapporóban, Szendaiban és Jokohamában.

A TOKIÓI OLIMPIA RÉSZTVEVŐI – ZÓNÁNKÉNT
Európa: Franciaország, Németország, Románia, Spanyolország
Óceánia: Új-Zéland
Afrika: Egyiptom,Elefántcsontpart, Dél-Afrika
Ázsia: Ausztrália, Szaúd-Arábia, Dél-Korea és házigazdaként: Japán
Dél-Amerika: Argentína, Brazília
Észak- és Közép-Amerika: március 20. és április 1. között rendezik a selejtezőket.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).