P. K. utanpotlassport.hu 2020.03.22 11:58 Frissítve: 2020.03.22 11:59

Labdarúgás: megtöri-e a kényszerszünet az idény felfedezettjeit?

A koronavírus-járvány miatti kényszerszünet kimondottan érzékenyen érintheti azon utánpótláskorú labdarúgók nyári előmenetelét, akik ebben az idényben hívták fel magukra igazán a figyelmet, de nem sztárcsapatokban futballoznak.    

A Transfermarkt a téli átigazolási időszakot követően márciusban változtatott ismét a labdarúgók becsült piaci értékén – az értéknövekedés megmutatja, hogy a piaci portál kiket tart a legígéretesebbeknek, kik a legnagyobb értékre taksált utánpótláskorú játékosok és kik azok, akik a legnagyobb előrelépést produkálták január óta. Közöttük vannak olyanok, akik tulajdonképpen már befutottak, mint például az év legnagyobb előrelépését produkáló, immár 80 millió euróra becsült Erling Haaland (19 éves) – az idényben 33 tétmeccsen 40 gólt szerzett norvég csatár a télen szerződött Salzburgból Dortmundba, az ő megítélésén a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet már nem fog változtatni. Ugyanezt elmondhatjuk a Bayern München kanadai válogatott védőjéről, Alphonso Daviesről (19). Őt tavaly nyáron még tízmillió euróra becsülték, most 50 milliónál tart, ebből január óta 10 milliót emelkedett az értéke, azok után, hogy a legutóbbi két BL-meccsén három gólpasszt adott. Davies már most is sztárcsapatban futballozik, nem kell tartania attól, hogy a jelenlegi kényszerszünet hátrányosan érinti a karrierjét, már csak azért sem, mert aligha akar távozni a Bayern Münchenből.

Alexander Isak hét góllal hívta fel magára a figyelmet a spanyol élvonalban Fotó: TesfaNews

Alexander Isak hét góllal hívta fel magára a figyelmet a spanyol élvonalban  •  Fotó: TesfaNews

Ugyanakkor vannak olyan fiatalok, akiknek az idénybeli jó teljesítményüknek köszönhetően jelentősen megugrott az értékük, de nem Európa sztárcsapataiban futballoznak, így nagy kérdés, hogy a járvány következtében kialakuló, a futballra is kiható gazdasági válságban lesz-e olyan klub, amely hajlandó kifizetni a megnövekedett kivásárlási díjukat. Ráadásul az is kérdéses, hogy az egyelőre megjósolhatatlan ideig tartó kényszerszünet hogyan hat majd a teljesítményükre. Haaland és Davies esetében ugyanis egy-két rossz meccs már nem tud jelentősen rontani a megítélésükön, viszont a sztárnak korántsem nevezhető, előrelépésre váró fiatalokén nagyon is.

Utóbbi kategóriába tartozik a január óta 18 milliós ugrással a harmadik legnagyobb előrelépést produkáló, most 25 millió eurósra becsült, 17 éves brazil szélső, Gabriel Veron, aki hazájában, a Grémióban futballozik és a tavalyi U17-es világbajnokság legjobbjának választották. Decemberben mutatkozott be a brazil élvonalban, három meccsen, 70 perc alatt két gólt és egy gólpasszt jegyzett. A Grémiónak a következő négy tétmeccsét halasztották el a járvány miatt, köztük két Libertadores-kupa találkozót, márpedig a nemzetközi meccsek különösen sokat számítanak a fiatalok megítélésén. Persze Veronnak még van ideje, hiszen ha még egy évet otthon marad és fejlődik, alighanem több ajánlat közül választhat.

Teljesen más helyzetben van a 20 éves, 11-szeres svéd válogatott Alexander Isak, aki csak idén 15 millió eurót ugrott, most 25 millióra becsülik. A Real Sociedad csatára december óta öt gólt szerzett a spanyol élvonalban, hetet pedig a Spanyol-kupában. Ő korábban Dortmundban nem találta meg a számításait, tavaly nyáron szerződött Spanyolországba, de mivel csatárposzton szerepel, szinte biztos, hogy sztárcsapatoktól is lesz ajánlata a nyáron – ha nem töri meg a lendületét a leállás, és a folytatásban is hasonló ütemben termeli a gólokat.

Az olasz élvonalbeli Verona utánpótlásából kikerülő, immár albán válogatott védő, Marash Kumbulla (20) egy éve még csak 75 ezer euróval szerepelt a Transfermarkt adatbázisában, most 25 milliónál tart. Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy csapata a dobogós Juve, Lazio, Inter trió után a legkevesebb gólt kapta a Serie A-ban, 26-ot. Nem véletlen, hogy a Lazio nyári kiszemeltjei között említik, de ha folytatódik az olasz bajnokság (az olaszországi járványügyi helyzet ismeretében ez még meglehetősen távolinak tűnik) és Kumbulla jó formája is kitart, jócskán szaporodhat a kérők száma. Persze egy védőnél elég egy-két hiba, és máris változhat a megítélés, na meg a fizetési hajlandóság, hiszen az albán játékos már nem lesz olcsó vétel.

A fentiekben kiemeltünk egy-egy támadó középpályást, csatárt, védőt, most pedig jöjjön a 2019–2020-as idény legnagyobb ígérete a védekező középpályások között. A 17 éves francia U21-es válogatott Eduardo Camavinga értéke tavaly június óta 4 millió euróról emelkedett 42-re. Tavaly tavasszal 16 évesen debütált a francia élvonalbeli Rennes-ben, az új idényben pedig csak sérülés miatt hiányzott három meccsről. Huszonöt találkozón szerepelt a Ligue 1-ben, mindig kezdőként, egy gólt és két gólpasszt is jegyzett, összesen pedig 36 tétmeccsen lépett pályára ebben az idényben (négyszer az Európa-ligában). Camavinga jelenleg a legtöbbre taksált 18 év alatti futballista a világon, a 42 milliós értékével még a Barcelona üdvöskéjénél, a 40 millióra tartott Ansu Fatinál (17)  is többre becsülik. Szinte biztosra vehető, hogy érte a nyáron nagy összegű ajánlatokat kap a Rennes, de hogy mennyire lesz nagy az az összeg, és mely kluboktól érkezik az ajánlat, az jelentősen függhet attól, hogyan sikerül Camavingának, illetve a francia bajnokságban jelenleg 3. helyen álló csapatának az idény hajrája.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.