P. K. utanpotlassport.hu 2019.10.28 09:15 Frissítve: 2019.10.28 09:29

Labdarúgás: meglepően jó a Fradi az U-bajnokságokban

A különböző U-válogatott erőpróbák miatt október utolsó két hétvégéjén nem rendeztek mérkőzéseket a három kiemelt korosztályos bajnokságban, de miután mindegyik korcsoportban túl vannak a csapatok egy teljes körön, vagyis nyolc fordulón, érdemes összegezni az eddigieket. Az U16-os és az U17-es élvonalban a címvédő Honvéd áll az élen, U19-ben pedig az ETO FC Győr, viszont a Ferencváros az egyetlen klub, amelyik mind a három korosztályban dobogós helyen van.

U16, U17 – CSAK A KISPEST?

Figyelembe véve, hogy az előző idényben az U16-os és az U17-es első osztályú bajnokságot is nagy fölénnyel nyerte meg a Budapest Honvéd-MFA, nem meglepő, hogy a kispestiek nyolc fordulót követően most is mindkét pontvadászatban az élen állnak. U16-ban egy ponttal előzik meg a második helyen álló Puskás Akadémiát és a harmadik Ferencvárost, de van egy elmaradt meccsük az MTK ellen, amelyet decemberben pótolnak. U17-ben a Honvéd három ponttal vezet a második Fradi és néggyel a harmadik MTK előtt. A piros-feketék mindkét korosztályban veretlenek, két döntetlen mellett a többi meccsüket megnyerték.

A Fradi csapatai akár mindhárom kiemelt korosztályban harcban lehetnek a bajnoki címért, ha folytatják eddigi remek szereplésüket Fotó: fradi.hu

A Fradi csapatai akár mindhárom kiemelt korosztályban harcban lehetnek a bajnoki címért, ha folytatják eddigi remek szereplésüket  •  Fotó: fradi.hu

Meglepetésnek a Fradi remeklése tekinthető, hiszen tavaly az U17-ben nyolc forduló után sereghajtó volt az FTC, és U16-ban sem állt dobogós helyen. Az U17-ben az idényt a 7. helyen zárta a tavasszal, és csak osztályozón maradt bent az első osztályban. Ezzel szemben ebben az idényben a Puskás Akadémia mellett csak a Ferencváros tudott pontot szerezni az éllovas Honvédtól.

A zöld-fehérek bánhatják, hogy két fordulóval ezelőtt az alsóházhoz tartozó DVSC-DLA otthonában 1–0-ra kikaptak, mert ha Debrecenben nyertek volna, vezethetnék a tabellát. Az FTC gólszerzői között mindkét korosztályban találunk olyan játékost, akinek édesapja nemcsak játszott a klubnál, de válogatott labdarúgó is volt: az U16-osoknál Lisztes Krisztián fia, ifjabb Lisztes Krisztián egyszer, az U17-eseknél Dragóner Attila fia, Áron háromszor volt eddig eredményes. A fiatalabbaknál az ötgólos Gyuris Aurél személyében a góllövőlistát is fradista vezeti, U17-ben az MTK-s Juhász Levente áll az élen kilenc találattal.

Ami a tabellák alsó felét illeti: U16-ban az egyaránt hat ponttal álló MTK, Illés Akadémia-Haladás kettős zárja a sort, de előbbinek több a győzelme és egy meccsel kevesebbet is játszott; U17-ben az újonc Vasas Kubala Akadémia a sereghajtó három ponttal, de győzelem nélkül. A három kiemelt korosztályt együttvéve is az angyalföldieké az egyetlen nyeretlen csapat.

A korábbi évekkel ellentétben most már egy csapatnak sem kell izgulnia a bennmaradás miatt, mert a jövő évi átszervezés következtében nem lesz kieső egyik kiemelt korosztályban sem az I. osztályból, és mindegyik korosztály csak a saját szerepléséért felel – emlékezhetünk rá, idén tavasszal az U17-es DVTK a kiesésével az U16-os és U19-es csapatát is magával rántotta a másodosztályba.

U19 – ZÖLD-FEHÉR CSATA AZ IFI BL-ÉRT?

Az utánpótlás-bajnokságok közül így a legnagyobb tétje az U19-esek versengésének van, hiszen a bajnok részt vehet az UEFA Ifjúsági Ligában, vagyis az ifi BL-ben. A jelenlegi idényben kilenc fordulót követően három olyan csapat áll az 1–3. helyen, mely még nem szerepelhetett az ifjúsági bajnokok európai versenysorozatában. A tabellát ötpontos előnnyel vezeti az ETO FC Győr a Ferencváros és a kevesebb győzelme miatt a harmadik helyre szoruló Vasas előtt.

A címvédő MTK kerete a nyáron kicserélődött, többen az NB II-ben szereplő első csapathoz kerültek – így például az U17-es vb-re is nevezett Zuigeber Ákos és Kata Mihály –, míg a brazíliai tornára elutazott magyar csapat keretében szereplő Balogh Botond, Kosznovszky Márk kettős a Parmába igazolt. Ezek után várható volt a bajnokcsapat visszaesése, de a jelenlegi 7. helynél azért alighanem jobbra számítottak a kék-fehérek, akik rögtön a nyitányon 5–0-s vereséget szenvedtek otthon a Puskás Akadémiától, majd a Győrtől (2–4), a Fraditól (1–4) és a Haladástól is négy gólt kaptak, igaz, utóbbi meccsen így is döntetlent játszottak. Az MTK kilenc forduló után csak a Debrecent előzi meg.

A bajnokság november 16-án Ferencváros–Győr rangadóval folytatódik, a két zöld-fehér csapat mérkőzése nagyban meghatározhatja a bajnoki címért folyó versenyfutást. Amennyiben az ETO nyerni tudna a fővárosban, nyolcpontosra növelhetné az előnyét egyik legfőbb üldözőjével szemben. Viszont a korábban a Juventus utánpótlásában is futballozott, eddig hat gólt szerző szír Ammar Ramadan vezette Fradi győzelemmel kétpontosra csökkenthetné a hátrányát a listavezetővel szemben.

Más kérdés, hogy a két gárda első meccsét 2–0-ra a Győr nyerte meg, és az ETO eddig csak egyszer kapott ki, méghozzá a Vasastól. Az előző idényben az U17-es II. osztályt megnyerő és most az U19-ben arra a társaságra alapozó Kubala Akadémia idénye eddig érdekesen alakult, hiszen a két előtte álló csapatot, az ETO-t (2–1-re) és a Fradit (3–0) egyaránt megverte már egyszer, viszont utóbbitól idegenben ki is kapott (1–2), ahogy a mögötte lévő Puskás Akadémiától is (3–5). A góllövőlistát a kilencszer eredményes, szombathelyi Tóth Milán László vezeti.

AZ I. OSZTÁLYÚ, KIEMELT LABDARÚGÓ-BAJNOKSÁGOK ÁLLÁSA
U16, 8 forduló után
1. Bp. Honvéd-MFA 17 pont (7 mérkőzés), 2. Puskás Akadémia FC 16 (14–6-os gólkülönbség), 3. Ferencváros 16 (18–13), 4. DVSC-DLA 10, 5. ETO FC Győr 8 (3–7), 6. Vasas Kubala Akadémia 8 (9–15), 7. MTK Budapest 6 (7, 2 győzelem), 8. Illés Akadémia-Haladás 6 (1 győzelem)
U17, 8 forduló után
1. Honvéd-MFA 20, 2. FTC 17, 3. MTK 16, 4. PAFC 13, 5. DVSC-DLA 9, 6. ETO 8, 7. Haladás 4, 8. Vasas 3
U19, 9 forduló után
1. ETO 20, 2. FTC 15 (5 győzelem), 3. Vasas 15 (4 győzelem), 4. Honvéd-MFA 14, 5. PAFC 13, 6. Haladás 11, 7. MTK 8, 8. DVSC-DLA 6

 További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon. 

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.11.09 15:03:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) októberben tette közzé azt a tanulmányát, amely a 2000-ben vagy azt követően született labdarúgókat a felnőttek között szerzett rutinjuk alapján rangsorolta. Mint ismeretes, Szoboszlai Dominikot a 23. helyre sorolták. A 100-as listát október 1-gyel bezárólag készítették, de az elmúlt hetekben is több 19 éves vagy annál fiatalabb labdarúgó tette le a névjegyét az európai topligákban vagy a nemzetközi kupákban – folyamatosan bővül a lista, itt az új generáció!

2019.11.08 11:46:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elkészítették a 2021-es U21-es labdarúgó Európa-bajnokság előzetes menetrendjét, amely szerint mindkét rendező ország, vagyis Magyarország és Szlovénia válogatottja már a nyitónapon pályára lép. Az U21-es Európa-bajnokságok történetében most először lesz két ország a torna házigazdája.

2019.11.01 20:14:15

Utánpótlássport Krasznai Bence utanpotlassport.hu

Nem sikerült jól kötöttfogású birkózóink bemutatkozása a budapesti U23-as világbajnokság ötödik versenynapján: öt, esélyes versenyzőnkből csupán ketten, a minszki Európa Játékok ezüstérmese, Torba Erik (63 kg) és Rácz Richárd (55 kg) folytathatja a vigaszágon szombaton a Ludovika Arénában. Lévai Zoltán (77 kg), Papp Bertalan (87 kg) és Érsek Róbert (130 kg) kiesett.

2019.11.01 17:54:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az 57 kilogrammos Kovács Kitti ötödik helyezésével indult az oroszországi Izsevszkben zajló U23-as Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott 14 (köztük 11 juniorkorú) versenyzővel igyekszik minél eredményesebben helytállni. A nyitónapon négy magyarért szoríthattunk, közülük egyedül a Budapesti Honvéd SE dzsúdósa léphetett tatamira éremért, Varga Brigitta (57 kg), Monori Dániel (60 kg) és Boros Bence (67 kg) számára hamar véget ért a megméretés.

2019.10.29 19:53:16

Utánpótlássport Krasznai Bence utanpotlassport.hu

Az Oroszországból nemrégiben honosított Kuramagomedov Murad (74 kg) egészen az elődöntőig menetelt az U23-as birkózó világbajnokság második, szabadfogású versenynapján, a Ludovika Arénában. Ott azonban már nem bírt az irániak fiatal kiválóságával, Mohammad Nohidilarimivel, így szerdán a bronzéremért léphet szőnyegre. A vigaszágon folytathatja a viadalt a még junior Budai-Kovács Marcell (61 kg), így érte is szoríthatunk a folytatásban.