Pór Károly utanpotlassport.hu 2019.12.09 08:50 Frissítve: 2019.12.09 08:55

Labdarúgás: már nem lehet előre leírni korosztályos válogatottjainkat

A múlt héten Nyonban három korosztályban is elkészítették a soron következő Európa-bajnokságok sorsolásait. A 2003-as születésűekből álló, Németh Antal vezette U17-es válogatott hazai pályán harcolhatja ki a jövő nyári, észtországi tornán való szereplés jogát.

Az ősztől U17-esnek számító, 2003-as korosztály – ebben az idényben hivatalosan már ez az U17-es csapat, nem pedig az, amely a brazíliai vb-n szerepelt – októberben játszotta első tétmérkőzéseit, a fehéroroszországi Eb-selejtezőtornán kapott gól nélkül, veretlenül végzett az első helyen, és jutott tovább a selejtező tavaszi elitkörébe. Hogy aztán a szerbek és a fehéroroszok elleni 0–0-s döntetlenből, illetve a lettek 3–0-s legyőzéséből milyen következtetéseket lehet levonni a folytatásra nézve, arról Németh Antal szövetségi edzőt faggattuk.

Nehéz akadályokon kell átugrania a magyar U17-es nemzeti csapatnak az elitkörben Fotó: mlsz.hu

Nehéz akadályokon kell átugrania a magyar U17-es nemzeti csapatnak az elitkörben  •  Fotó: mlsz.hu

„Ahogy az előző korosztályokban, úgy ebben is megvannak azok a játékosok, akik ígéretes pályafutás előtt állnak, de a nagy kérdés az lesz, hogy a felnőtté válás küszöbén hogyan veszik majd a következő akadályokat – fogalmazott a szakember. –  Európában a legjobb nyolc ország csapataival korosztálytól függetlenül nehezen vesszük el a versenyt, viszont a többiekkel szemben már ki-ki meccseket tudunk vívni. Ebbe a sorba tartozik például Norvégia, Svájc vagy Szerbia is. Ellenük többször is nyertünk már az utóbbi években különböző csapatokkal, egyenlő ellenfelek vagyunk a pályán. Erre példa az őszi selejtezőkből a szerbek elleni meccsünk, melyen a 0–0 ellenére kimondottan jó mérkőzést vívtunk, jól játszott a csapat, de említhetem a legutóbbi, szlovákok elleni felkészülési meccset is, melyet 5–0-ra megnyertünk. Volt olyan időszak az utánpótlás-válogatottaknál, amikor a legtöbb ellenféllel szemben posztonkénti összevetésben rendre alulmaradtak volna a játékosaink. Mára sokkal kiegyenlítettebb az összkép, nem lehet előre leírni a csapatainkat.”

Nagy kérdés, hogy mindez mit érhet a márciusi elitkörben, melyben Franciaországgal, Norvégiával és Svédországgal is meg kell mérkőznie válogatottunknak a nyári Eb-részvételért – a hét eleji, nyoni sorsoláson ugyanis „ezt dobta a gép”. Előnyt jelenthet, hogy a selejtezőtornát Magyarországon rendezik, az viszont hátrány, hogy biztosan csak a csoportok első helyezettjei jutnak ki az észtországi tornára. Igaz, a nyolc csoport hét „legjobb” második helyezettje is továbbjut, de a francia, norvég, svéd trióból kettőt akkor is meg kell előzni.

„A franciák minden korosztályban kiemelkednek, ahogy ebből a csoportból is. A svédek hullámzóak, nem minden korcsoportjuk egyforma erős, idén például a Bene Ferenc vezette, 2001-es csapatunk két meccsen is győzött ellenük, 2–1-re és 6–0-ra. A norvégok hasonló szinten állnak minden korosztályban, nagy súlyt helyeznek az utánpótlásra, nehéz legyőzni őket, de például a legutóbbi két alkalommal, amikor az U17-es válogatottunk kijutott az Európa-bajnokságra, a selejtezőben mindkétszer megvertük őket 1–0-ra Szoboszlai Dominik és Zuigeber Ákos egy-egy góljával. Most is ez a célunk, és még azt sem tartom kizártnak, hogy esetleg a franciákat is meg tudjuk szorítani.”

Persze az Eb-kvalifikációhoz elengedhetetlenül szükség lenne olyan egyéni villanásokra, amilyeneket az említett Szoboszlai, Zuigeber duótól láthattunk korábban. A 2003-as korosztályból a kapus Senkó Zsombor a Juventus játékosa, a védelemből Puskás Zsombor a dán Midtjylland, Csinger Márk az olasz SPAL utánpótlásában pallérozódik, a csatár Bakos Zsombor a szintén olasz Bolognában, míg a középpályás Sztojka Dominik a közösségi oldalára feltöltött képek tanúsága alapján az angol Wolverhamptonba tart. Kérdés, mit várhatunk tőlük, kiből lehet húzóember?

„Vannak olyan egyéniségeink, akik kulcsszerephez juthatnak, de a csapategységben van az erőnk – válaszolt Németh Antal. –  Jó volt látni, ahogy az őszi selejtezőtornán egymásért küzdöttek a fiúk. Persze annak is örülök, hogy vannak olyan támadók a csapatban, akikre lehet számítani a góllövés terén, ez más korosztályokban az utóbbi időben problémát jelentett. Ide tartozik a Bolognában jól teljesítő Bakos, a Honvédból Németh Dániel vagy Szendrei Ákos, aki a Magyar Kupában már a Paks első csapatában is bemutatkozott és az előző idényben játszott az NB III-ban is. Úgy gondolom, az NB III ennek a korosztálynak megfelelő első lépcsőfok lehet arra, hogy a játékosok felnőttek között tapasztalatot szerezhessenek, fejlődhessenek.”    

A szövetségi edzőt arról is megkérdeztük, mi a véleménye a Nemzetek Ligája mintájára átalakított U19-es Eb-selejtezősorozatról, amelyen már a 2022-es Eb-re lehet majd kvalifikálni. Azt a sorozatot ősszel kezdheti meg a 2003-as korosztály, a B-ligában a rendező Ciprus mellett Románia és Izland vár a magyar csapatra novemberben.

„Úgy érzem, az új rendszerben jóval nehezebb lesz eljutni az Eb-re, hiszen négy tornán keresztül vezet majd az út, és a B-ligában már az első csoport is nehezebbnek ígérkezik az eddigiekhez képest. Egyelőre azonban csak a következő feladatra, a tavaszi, U17-es elitkörre szeretnék koncentrálni.”      

A 2020-AS U17-ES ÉS U19-ES SELEJTEZŐK
2020-as U17-es Eb-elitkör, rendező: Magyarország (2020. március 25–31.): Franciaország, Svédország, Norvégia, Magyarország
2021-es U17-es Eb-selejtező, rendező: Luxemburg (2020., november 11–17.): Magyarország, Svájc, Fehéroroszország, Luxemburg
2021-es U19-es Eb-selejtező, rendező: Norvégia (2020. október 7–13.): Norvégia, Magyarország, Izland, Andorra
2022-es U19-es Eb-selejtező, B-liga, rendező: Ciprus (2020. november 10–16.): Magyarország, Románia, Ciprus, Izland

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.