Fekete Tamás utanpotlassport.hu 2020.02.29 09:14 Frissítve: 2020.02.29 09:19

Labdarúgás: már az utánpótlásban is szükség lenne külföldiekre?

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

Fiatalszabály ide vagy oda, az NB I-ben továbbra is jelentős a légiósok száma, mi több, a ferencvárosi Gastón Lódico (21) vagy éppen az újpesti Moussa Corso Traoré (21) esetén keresztül is látszik, hogy egyre fiatalabb, külföldi „portékára” vadásznak a magyar klubok. A trendből a Zalaegerszeg sem marad ki: télen Meshack Ubochioma (18) – akit azóta kölcsönadták a szlovéniai Lendvának –, az előző nyáron pedig az akkor 21 esztendős Eduvie Ikoba csatlakozott a Zala megyeiekhez. Sallói István, a ZTE sportigazgatója úgy gondolja, szüksége van külföldiekre az NB I-nek, sőt, már az utánpótlás-bajnokságokban meg kellene barátkozniuk a magyar fiataloknak a versenyhelyzet fogalmával.

Sallói István szerint a fiatal külföldi játékosok erősítik a versenyhelyzetet Fotó: Varga György/MTI

Sallói István szerint a fiatal külföldi játékosok erősítik a versenyhelyzetet  •  Fotó: Varga György/MTI

„Mindig azt mondom, hogy a futball egy versenysport. Ahhoz, hogy megtanulják kiharcolni a helyüket a kezdőcsapatban, már 16 éves kortól kezdve találkozniuk kellene külföldi posztriválisokkal. Dárdai Pali mesélte nekem egyszer, hogy a Hertha korosztályos csapataiban a játékosok negyven százaléka változatos etnikai hátterű, vagy a némettől eltérő nemzetiségű. Nézzük meg, világbajnok válogatottat raktak össze, és szerintem ez annak köszönhető, hogy a focisták − a némettel párhuzamosan − a többi nemzet játékfelfogását is elsajátították már utánpótláskorban. Mi is tanulhatnánk a külföldiektől! Az agresszív délszlávoktól, a technikás braziloktól, a gyors, atletikus felépítésű afrikaiaktól vagy akár a rafkós törököktől. Minden országtól el lehet lesni valamit, amit később hasznosítani tudunk. Nálunk ez valamiért nem bevett gyakorlat, néhány kivételt leszámítva csak magyarok játszanak az utánpótlás-bajnokságokban, ami azért rossz, mert ezek a gyerekek először a felnőttválogatottban eszmélnek rá, mit is takar a nemzetközi futball.”

A játékosügynökként is ismert szakember rámutatott, Horvátországban miért működik a fiatalszabály.

„A horvátok úgy alakították ki a fiatalszabályt, hogy a külföldi játékosok is beleszámítanak, tehát mindegy, honnan jött valaki, ha fiatal és játszik, akkor utána prémiumot kap a klubja. Támogatnám, hogy itthon is hasonlóképpen működjön a rendszer. A játékosoknak azért lenne jobb, mert erősödne az NB I és muszáj lenne megharcolniuk a helyükért, a kluboknak pedig azért, mert a külföldiek egyszerűen több pénzt hoznak a konyhára. A Salzburg példája is mutatja, hogy a közép-európai régió országai a játékjog-kereskedésből tudnak megélni. Minél fiatalabban igazolsz le valakit, annál nagyobb esélyed van évek múlva jó pénzért eladni.”

Végül a sportigazgató kifejtette véleményét azzal kapcsolatban, hogy egyesek szerint a külföldiek jelenléte elveszi a lehetőséget a magyaroktól.

„Nem szabad így hozzáállni ehhez a kérdéshez. Nem az a lényeg, hány magyar játszik az NB I-ben, hanem az, hogy akik pályára lépnek, milyen szintet képviselnek. A Premier League-ben csak a játékosok 30 százaléka angol, mégis vb-elődöntőt játszott a válogatottjuk. A minőségre koncentráltak, nem a mennyiségre, és lám, igazuk lett.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.