utanpotlassport.hu 2019.04.25 12:19 Frissítve: 2019.04.29 17:44

Labdarúgás: komplex fejlesztési program indul 13-18 éveseknek

A hazai labdarúgásban újdonságnak számító, elsősorban a 13 és 18 év közötti korosztályt célzó komplex fejlesztőprogramot indít (Youth Talent Program címmel) a Center Sport menedzseriroda. Különböző szakemberek bevonásával, több területet összefogva nyújt összetett szolgáltatást utánpótláskorú játékosoknak. A részletekről az ötletgazdát, Paunoch Péter játékosügynököt kérdeztük.

P. K. – utanpotlassport.hu A Center Sport menedzseriroda az elmúlt hónapokban közvélemény-kutatást végzett, lenne-e igény a szülők részéről olyan szolgáltatáscsomagra, amely nemcsak a jelentkezők futballtudását, hanem például a nyelvtudását, mentális felkészültségét is fejleszti, dietetikai ismereteit gazdagítja.

„Az elmúlt években azt tapasztaltam, hogy bár itthon fokozatosan nőtt a labdarúgás, illetve az utánpótlás-nevelés támogatottsága, de nem tapasztalható a befektetésekkel arányos fejlődés, például régóta nem emelkedik a külföldi topbajnokságokban szereplő magyar játékosok száma. Ezért külföldön szerzett tapasztalataim alapján is végiggondoltam, melyek azok – a futballhoz is kapcsolható – területek, amelyek hozzá tudnak járulni, hogy akár nemzetközi szinten is versenyképes játékosokat tudjunk nevelni. Olyan területekre gondoltam, amelyek fejlesztésére a klubokban, főképp az akadémiákkal nem rendelkező klubokban nincs meg a lehetőség” – mondja az általa kialakított, hamarosan próba üzemmódban rajtoló program indíttatásáról Paunoch Péter játékosügynök.

A Center Sport programja a 13 és 18 év közötti gyerekeket célozza meg Fotó: centersport.hu

A Center Sport programja a 13 és 18 év közötti gyerekeket célozza meg  •  Fotó: centersport.hu

Az egyik ilyen terület a sérülések megelőzése, vagyis a prevenció, hogy általa minimalizálható legyen a sérülések kockázata, ezt a munkát Borsos Balázs, a Mol Vidi FC korábbi fizioterapeutája támogatja. A mentális felkészülésben egyrészt sportpszichológus, másrészt a korábban az NB I-ben is dolgozó edző, manapság életvezetési tanácsadóként, coachként is dolgozó Nagy Tamás lesz a jelentkezők segítségére. Táplálkozási tanácsokat a Ferencváros dietetikusa, Dr. habil. Fritz Péter tud adni.

Hogy a jelentkezők milyen felkészültségi szinten vannak adott pillanatban, a Football Education Center végzett játékosmegfigyelőinek segítségével mérik fel, illetve határoznak meg szakmailag reális célokat. Azoknak az eléréséhez tud hozzájárulni az egyéni képzéseket végző Neofutball. Külföldi karriertervezés esetén pedig a labdarúgó szaknyelvet jól ismerő, angol nyelvet oktató tanárnál is vehetnek órákat a programban résztvevő fiatalok.

Paunoch Péter ez utóbbit azért tartja különösen fontosnak, mert gyakran találkozik azzal, hogy a gyerekek szeretnék kipróbálni magukat külföldön, akár csak rövidebb próbajáték erejéig, de nem tudnak megszólalni semmilyen idegen nyelven. Miután a fejlesztés alapvetően a szakemberekkel történő személyes konzultációkra, közös órákra épül, így a program alapvetően Budapestet, valamint Pest megyét és vonzáskörzetét célozza meg.

„A program állapotfelméréssel kezdődik – folytatja a menedzser. –  A korábban általam alapított, évek óta eredményesen működő, több száz játékosmegfigyelőt kiképző Football Education Center végzett scoutjai készítenek riportot a jelentkezőkről, adott esetben konkrét mérkőzésen is megfigyelik, majd közösen meghatározzák a fejlesztendő területeket. Egy-másfél évre szóló fejlesztési célokat jelölnek ki, majd azok ismeretében kezdi meg a program résztvevője a szakemberekkel az időpont-egyeztetést. A programnak havi díja van, de minimum egyéves időtartamot vállalniuk kell a jelentkezőknek, mert legalább egy évre szükség van ahhoz, hogy valós fejlődésről beszélhessünk. Az előre egyeztetett időtartam végén értékelés készül, hogy a meghatározott célokhoz képest hogyan alakult a játékos fejlődése. Mind az látható, a program szakterületei nem kiváltani, sokkal inkább erősíteni, kiegészíteni hivatottak a klubokban folyó munkát, és a fő célközönséget az akadémián túli játékosok jelentik, akiknek kevesebb az esélyük hasonlóan komplex képzésben részt venni. Meggyőződésem, hogy nemcsak az akadémiákon nevelkedő gyerekekből lehetnek NB I-es labdarúgók.”

Paunoch Péter hozzáteszi: a kérdőíves igényfelmérés pozitív visszajelzéseket eredményezett, bizonyította, szükség lenne komplex fejlesztési programra, és onnan már a szülők áldozatvállalásán múlik, mennyire működhet ez a gyakorlatban.

„Tesztjelleggel indítjuk el a programot, hogy mire az új idény kezdődik, már élesben, lehetőleg minél nagyobb számban tudjuk fejleszteni a gyerekeket. Fontos leszögezni, hogy a klubokkal egy hajóban evezünk, partnerként tekintünk rájuk, mert közös célunk, hogy minél jobb NB I-es játékosokat neveljünk, akik adott esetben külföldön is helyt állnak.”   

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.05.16 21:05:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Farkas Júlia, Fodor Nadin, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Varga Lujza összeállítású magyar junior ritmikusgimnasztika-kéziszercsapat öt karika gyakorlatával a 14. helyet érdemelte ki a bakui junior Európa-bajnokságon.

2019.05.15 19:57:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

„A legnagyobb szerencsém az, hogy olyan edzőm van, mint Somlai Béla, aki technikailag olyan dolgokat tanít, amilyeneket talán senki más. Azt mondják, dinamikus, gyors vagyok és a testalkatom is alkalmas a vívásra. Balkezesként pedig van némi előnyöm is, amely nagyon kemény edzéssel párosulva később is meghozhatja a gyümölcsét” − vélekedik sikerének titkáról a 17 éves ifjúsági olimpiai bajnok kardvívó, Rabb Krisztián.

2019.05.15 11:47:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Négy év alatt az NB I-es és EHF-kupa negyeddöntős csapat alapemberévé nőtte ki magát Tatabányán ifj. Rosta Miklós. A 20 éves beállós igazi kézilabdacsaládból származik, az idén góllal mutatkozott be a nagyválogatottban, az ősztől pedig már a bajnoki címvédő MOL-Pick Szeged együttesét erősíti.

2019.05.13 17:24:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek az utánpótláskorú birkózók a három szakág felnőtt magyar bajnokságán. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a harminc súlycsoportból tizennégyet 23 év alatti fiatal nyert meg.

2019.05.05 16:16:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az már eldőlt az angol labdarúgó-bajnokságban, hogy a Fulham kiesik. Szombaton is kikapott a Wolverhamptontól. A londoniaknak mégis volt búcsúzó, nagy dobásuk. A hajrában pályára küldött Harvey Elliott lett minden idők legfiatalabb Premier League-szereplője.