Labdarúgás: kettős szereplés, kooperációs szerződéssel

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.26. 08:19
Címkék
Fontos változásról döntött júniusi elnökségi ülésén a Magyar Labdarúgó-szövetség: a 21 év alatti játékosok számára megteremtik a kettős játékengedély lehetőségét az NB I-ben és az NB II-ben. Az MLSZ-nél a szabályozás részleteiről érdeklődtünk, megtudtuk a kettős szerepléshez kooperációs szerződésre van szükség, és egyszerre öt játékos szerepelhet ilyen játékengedéllyel.

Azt követően, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, Csányi Sándor az MLSZ májusi közgyűlésén kritizálta a klubokat – felrótta, hogy a 2010-ben lefektetett stratégiai célokkal ellentétben az elmúlt egy évben nem nőtt, hanem csökkent a fiatalok játékperceinek száma az NB I-ben, és az NB I-es játékengedéllyel rendelkező futballisták jelentős része egyáltalán nem kap lehetőséget az élvonalban – számítani lehetett arra, hogy a szövetség több intézkedést is tervez a fiatalok érdekében.Csányi Sándor az MLSZ májusi közgyűlésén kritizálta a klubokat – felrótta, hogy a 2010-ben lefektetett stratégiai célokkal ellentétben az elmúlt egy évben nem nőtt, hanem csökkent a fiatalok játékperceinek száma az NB I-ben, és az NB I-es játékengedéllyel rendelkező futballisták jelentős része egyáltalán nem kap lehetőséget az élvonalban – számítani lehetett arra, hogy a szövetség több intézkedést is tervez a fiatalok érdekében.

A ferencvárosi Csonka Andráshoz (balra) hasonló fiatal játékosoknak új lehetőséget ad az MLSZ szabályozása Fotó: fradi.hu
A ferencvárosi Csonka Andráshoz (balra) hasonló fiatal játékosoknak új lehetőséget ad az MLSZ szabályozása Fotó: fradi.hu

A ferencvárosi Csonka Andráshoz (balra) hasonló fiatal játékosoknak új lehetőséget ad az MLSZ szabályozása  •  Fotó: fradi.hu

Az egyik ilyen, a június 11-i elnökségi ülésen született döntés szerint a 2019–2020-as idényben az NB I-es csapatok 21 év alatti játékosai az NB II-ben is játszhatnak mérkőzést, abban az esetben, ha nem, vagy csak minimális időt kapnakaz adott hétvégén a felnőttcsapatukban. Természetesen azt, hogy ki és hol játszhat, illetve hány ilyen játékos jöhet szóba, a játékosok fejlődését és az NB II-es klubok érdekeit is szem előtt tartva részletesen szabályozzák. A rendszer már idén nyártól életbe lép, az elnökség egy év múlva értékeli a tapasztalatokat.

A cél az, hogy az NB I-es kerethez tartozó, de az élvonalban kevés szerephez jutó futballistáknak az első osztály mellett párhuzamosan a másodosztályban is megteremtsék a játéklehetőséget, így a fejlődési lehetőséget. Példaként az osztrák Red Bull Salzburg szolgálhat, amelynél Szoboszlai Dominik úgy tudott fejlődni az elmúlt két évben, hogy rendelkezett játékengedéllyel a klub első osztályú csapatánál, de ha ott adott hétvégén nem számoltak vele, akkor pályára léphetett a másodosztályú partnercsapatban, a Lieferingben. A tervezett hazai szabályozás részleteivel kapcsolatban megkerestük az MLSZ sajtóosztályát.

„A 2019–2020-as évadtól az NB I-es felnőtt nagypályás bajnokságban szereplő sportszervezet egy NB II-es felnőtt nagypályás bajnokságban szereplő sportszervezettel köthet kooperációs megállapodást. Egy évadban, egyszer, egy csapattal – fogalmazott a megkeresésünkre küldött szabálymagyarázatban a szövetség. – Amennyiben a megállapodást a két sportszervezet az NB I-es felnőtt bajnokság kezdete előtt írásban megkötötte és azt az MLSZ versenyigazgatóságának megküldte a mindenkori hatályos informatikai rendszerben, valamint az NB I és NB II-es sportszervezet nevezése elfogadásra került, az NB I-es sportszervezet magyar állampolgárságú hivatásos szerződéssel rendelkező U21-es labdarúgója saját sportszervezete nevén szerepelhet az adott bajnoki évben saját csapatában, valamint az NB II-es csapatban az LVSZ (versenyszabályzat – a szerző) pályára lépési szabályait figyelembe véve. A kooperációs versenyengedély kiadását az átvevő (NB II-es) sportszervezet kérelme alapján az MLSZ engedélyezi. Kooperációs versenyengedéllyel egy időben maximum öt fő léphet pályára. A kooperációs versenyengedély megszerzése nem minősül átigazolásnak.”

Summázzuk: egy NB I-es csapat maximum öt U21-es játékost szerepeltethet egy olyan NB II-es klubban, mellyel kooperációs megállapodást kötött. E játékosokat nem kell kölcsönadni, az NB I-es csapatban játszhatnak, de ha nem kapnak elég lehetőséget, pályára léphetnek az NB II-ben is.

Az MLSZ júniusi elnökségi ülésén a korábban megfogalmazott célokkal összhangban elvi döntés született arról, hogy a 2020–2021-es évadtól az UEFA és más nagyobb ligák gyakorlatát követve a szövetség szabályozni, illetve korlátozni fogja az NB I-es csapatok versenyengedéllyel rendelkező játékosainak számát. Az is eldőlt, hogy átalakítják az utánpótlás-bajnokságok sokat kritizált versenyrendszerét, így a jövőben minden korosztály saját magáért lesz felelős. Jelenleg az U17-es csapat szereplése határozza meg, hogy a következő idényben adott klub U16 és U19 között melyik osztályban indíthatja a csapatait. A tervezett változtatásokkal kapcsolatos részletek egyelőre nem ismertek.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik