Fekete Tamás utanpotlassport.hu 2020.03.21 15:36 Frissítve: 2020.03.21 15:42

Labdarúgás: a Neofutball feltámasztaná a magyar foci aranykorát

„Vannak világklasszisaink, csak nem azt oktatjuk nekik, ami belőlük fakad” – vallják az egyéni, kiscsoportos és poszttechnikai képzést nyújtó Neofutball szakemberei, akik szerint a labdarúgás művészet, a magyar kreativitás pedig csodákra képes, ha engedik utat törni.

A külön nyelvórákhoz vagy egyéb korrepetálásokhoz hasonlóan a labdarúgásban is egyre nagyobb teret kapnak az egyéni vagy kiscsoportos képzésre szakosodott magánműhelyek. Ennek iskolapéldája a Neofutball, amelyet négy mélyen elkötelezett szakember, Rózant Janó, Huszti Gergely, Sz. Nagy Tamás és Hegyi Dániel működtet immár két éve.

A Neofutball kvartettje hisz benne, hogy a világklasszis focisták köztünk járnak Forrás: neofutball.hu

A Neofutball kvartettje hisz benne, hogy a világklasszis focisták köztünk járnak  •  Forrás: neofutball.hu

A műhely nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy világklasszis magyar focisták árasszák el a válogatottat és Európa topbajnokságait.

„Az a küldetésünk, hogy segítsünk beteljesíteni a hozzánk jelentkező gyerekek és profik labdarúgóálmát. Hiszünk benne, hogy a magyar játékosokból is válhatnak világklasszis focisták – mondja Sz. Nagy Tamás. – Amikor azt hallom a nyilvánosságban, hogy a fiataljaink genetikailag alkalmatlanok a futballhoz, akkor mindig azt szoktam kérdezni magamban: vajon az Aranycsapat hogyan érhetett el ekkora sikereket? Igenis nagyon jó adottságokkal rendelkezünk. Például ott van a csodálatos nyelvünk, amely elképesztő kreativitást és szabadságot hordoz magában. Amíg angolul általában csak egyféleképpen tudod kifejezni magad, addig a magyarban kismillió módon, és ezt a labdarúgásban is kamatoztathatnánk” – vallja a Neofutball munkatársa.

„Amilyen nagy szabadságot ad a beszédünkben a magyar nyelv, ugyanolyan szabadságot adhat a pályán a játékhoz a kreatív magyar gondolkodás, a leleményesség – veszi át a szót Rózant Janó, a Neofutball alapító vezetőedzője. – Ez adottság, ezt kaptuk, de jobban kellene élni vele, mert amíg az utánpótlásban eredménykényszer alatt játszanak a gyerekek, és fel kell adniuk saját egyéniségüket, addig nem jöhet ki belőlük a szellemesség, a művésziesség. A magyar rendszer 1961-től valamiért a fizikális képzést erőlteti, holott az aranykorszakban észfutballal diadalmaskodtak Puskásék.”

A szakember hozzáteszi, napi szinten találkozik magyar gyerekekkel, akik ugyanúgy vagy még szebben cseleznek, mint Cristiano Ronaldo az ő korukban, csak ezt sokszor nem merik megmutatni a meccseiken.

Ollózni tanulnak a gyerekek. Zsóri Dániel Puskás-díjas gólja óta tudjuk, érdemes belevágni a mozdulat elsajátításába Forrás: neofutball.hu

Ollózni tanulnak a gyerekek. Zsóri Dániel Puskás-díjas gólja óta tudjuk, érdemes belevágni a mozdulat elsajátításába  •  Forrás: neofutball.hu

„Vannak világklasszisaink, csak nem azt oktatjuk nekik, ami belőlük fakad. Ez a legnagyobb gond. A gyerekeket fel kellene szabadítani a kötöttségek alól, hogy igenis merjék megcsinálni a cselt, a trükköt, az ollózást vagy bármit, nem szabad azt beléjük sulykolni, hogy ezekre a mozdulatokra csak a legnagyobb sztárok képesek, mert ez nem igaz. Zsóri Dániel Puskás-díjas megoldása a bizonyíték, hogy a magyar játékosokban is ott van a szikra. De ahhoz, hogy a szikrából tűz legyen, az edző személye szükséges. A Neofutballnál úgy gondoljuk, hogy a szépet és a jót kell első sorban meglátni a gyerekekben, mert akkor kedvük lesz ahhoz is, ami esetleg nehezebben megy nekik a pályán. A másik kulcsfogalom az értő tudás. Amikor a tizenegy éves kissrác azzal a panasszal jött hozzánk, hogy állandóan a kapu fölé rúgja a labdát, én csak annyit mondtam neki, a labda középvonalát vagy egy picit fölötte rúgja meg, fizikailag képtelenség, hogy fölé szálljon a lövés. Nem agysebészet, amit javasoltam, de megértette, és azóta jól csinálja.”

Sz. Nagy Tamás hozzáfűzi, ideális esetben a focistát nemhogy nem korlátozzák, hanem hagyják, hogy maga alakítsa ki a számára az adott pillanatban megfelelő játékhelyzetet.

„A végcél az, hogy a játékos tudatosan alakítsa a történéseket a pályán, olyan szituációkat teremtsen, amelyek a saját egyéniségéből fakadnak, mert ha jól érzi magát a bőrében, akkor a legtöbbet hozza ki magából.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.