Pór Károly utanpotlassport.hu 2020.04.03 09:03 Frissítve: 2020.04.03 09:10

Labdarúgás: a debütáló fiataloknak a legrosszabb a kényszerszünet

A koronavírus-járvány miatti kényszerszünet alighanem azoknak a fiatal labdarúgóknak jött a legrosszabbkor, akik az elmúlt hónapokban mutatkoztak be az NB I-ben vagy váltak meghatározó játékossá csapatukban.

Egyik korábbi cikkünkben éppen az előző idény felfedezettjének választott, 19 éves Kiss Tamás beszélt arról, hogy az utánpótlásból kikerülve egy fiatal játékos számára a legnehezebb feladat a hullámvölgyek kiküszöbölése. Visszatérő probléma, hogy egy-egy kiugróan jó meccset gyenge produkció követ, az NB I-ben sokkal nehezebb megtalálni az egyensúlyt, mint a korosztályos bajnokságban. Éppen ezért nagy kihívás a tavasszal eddig jól teljesítő, a csapatukban állandó helyet kiharcoló fiatalok számára, hogy a kényszerszünet alatt is formában tartsák magukat, ne törjön meg a lendületük. Az alábbiakban rájuk hívjuk fel a figyelmet…

Kiss Tamás tisztában van azzal, hogy jó formája megtartása kulcsfontosságú lehet Fotó: dvtk.eu

Kiss Tamás tisztában van azzal, hogy jó formája megtartása
kulcsfontosságú lehet  •  Fotó: dvtk.eu

Kezdjük a sort rögtön Kiss Tamással, ha már a bevezetőben szóba került. A támadó a télen a Puskás Akadémiából került fél évre kölcsönbe a DVTK-hoz. Felcsúton az ősszel az NB I-ben 197 percet töltött a pályán, Diósgyőrben január óta kilenc forduló alatt 722 percet játszott, minden mérkőzésen kezdett.

„Úgy éreztem magam, amikor Diósgyőrbe kerültem, mintha féléves kihagyás után lennék, hiszen az előző hónapokban nem nagyon játszottam – beszélt idényéről megkeresésünkre a szélső. – Amikor idekerültem, azt a koncepciót vázolta a klub, hogy folyamatosan játéklehetőséget kaphatok, és ez így is lett. Rögtön a kezdőcsapatba kerültem, először hetven-nyolcvan perceket játszottam, majd ahogy helyreállt a tüdőkapacitásom és újra végigbírtam a meccseket, már kilencven perceket is pályán lehetek. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy fejlődni tudjak, és úgy érzem, egyre többet hozzá is tudok tenni a csapat szerepléséhez, sikerült már gólpasszt is adnom, erre törekszem a jövőben is. Rosszkor jött a szünet, mert jó formában vagyunk egy nehéz sorozat közben, ikszeltünk Fehérváron, a következő fordulókban pedig a Mezőkövesd és a Ferencváros vár ránk, de ha végrehajtjuk a klubtól kapott egyéni edzésterveket, megőrizhetjük a formánkat. Ebben bízom, ezért plusz munkát is végzek.”  

Kicsit más helyzetben van a szintén 19 éves újpesti Csongvai Áron, mert ő csak tavasszal mutatkozott be az NB I-ben, tehát nincs rutinja ezen a szinten a formában tartásban. Az őszi szezonban még a negyedosztályban (BLSZ I) szerepelt, az Újpest FC második csapatában.

„Engem is kisebb meglepetésként ért, hogy ennyi játéklehetőséget kaptam az NB I-ben, ebben biztos van némi szerencse is, de sokat dolgoztam is azért, hogy eljuthassak az első csapatig, ez egy folyamat eredménye – nyilatkozta az utanpotlassport.hu-nak a középpályás, aki hét meccsen szerepelt idén az NB I-ben, négyszer kezdett, hármat végig is játszott.  – A BLASZ-ban még nem volt profi szerződésem, azt ősszel írtam alá, akkor kerültem fel az első csapathoz. Először az edzéseken kellett megszoknom a nagyobb tempót, aztán az ősszel a Magyar Kupában tétmeccsen is megtapasztalhattam az első csapat légkörét, majd egyszer az NB II-ben is játszhattam a Vácban kooperatív kölcsön keretében. Télen már úgy mentem el szabadságra, hogy tudtam, az első csapattal kezdem a felkészülést és az edzőtáborba is elutazhatok. Meg is kaptam a lehetőséget, úgy éreztem, jól ment a játék, megszoktam a ritmust, sikerült gólt is szereznem, ezután mutatkozhattam be az élvonalban.”

Azt persze Csongvai is tudja, hogy a ritmus megtartása és a csapatban maradás legalább olyan nagy feladat, mint eljutni a bemutatkozásig. A kényszerszünet utáni folytatásban hasonló cipőben jár majd a szintén tavasszal debütált, 21 éves felcsúti balhátvéd, az ősszel még az NB II-es Csákvárban szerepelt Deutsch László, aki négy bajnokin kapott lehetőséget a Puskás Akadémiában vagy a 18 éves Baráth Péter, aki januárban mutatkozott be a DVSC-ben, azóta hatszor lépett pályára az NB I-ben. A kaposvári Borbély Ákos már ősszel is kapott néhány percet, de az utóbbi négy fordulóban vált stabil csapattaggá. A felsorolt játékosokra egyformán igaz: a kényszerszünet utáni teljesítményük nagyban meghatározhatja, hol, melyik osztályban folytatódhat a pályafutásuk a következő idényben.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.