utanpotlassport.hu 2019.04.19 11:49 Frissítve: 2019.04.23 20:24

Labdarúgás: Szoboszlai Dominik újabb rekordot döntött

Szoboszlai Dominik kapcsán már megszokhattuk, hogy sorra írja át a különböző rekordokat. Az elmúlt néhány hétben mutatott remek teljesítményének, illetve a válogatottban történt bemutatkozásának köszönhetően több csúcsot is átírt. Legfrissebb rekordja, hogy ettől a héttől a mértékadó német piaci portál, a Transfermarkt legfrissebb becslése szerint immár ő a legértékesebb Magyarországon született mezőnyjátékos ötmillió euróval.

Pór Károly – utanpotlassport.hu Nem könnyű vállalkozás, ha a 2000 októberében született Szoboszlai Dominik rekordjait szeretnénk összegyűjteni, mivel lassan minden hétre jut egy-egy újabb csúcs, de azért teszünk rá egy kísérletet.

Induljunk onnan, hogy már az előző idényben, 17 évesen ő volt az osztrák másodosztályú bajnokság legfiatalabb és második legértékesebbnek tartott játékosa, valamint az 5. legfiatalabb volt az osztrák élvonalban pályára lépők között, viszont a legfiatalabb a Red Bull Salzburgban. Nos, jelenleg ezen utóbbi kategóriák úgy néznek ki, hogy továbbra is ő az 5. legfiatalabb pályára lépő az osztrák Bundesligában, míg klubjában, a Red Bullban ő a legfiatalabb az első keretben. Továbbá a Transfermarkt legfrissebb árazása alapján ötmillió eurós becsült értékével a teljes osztrák élvonal 7. legértékesebb játékosa holtversenyben. Viszont a 20 év alatti labdarúgókat nézve holtversenyben az első (csapattársával, a szintén ötmillió euróra taksált, Szoboszlainál három hónappal idősebb Erlin Braut Halanddal együtt) és ő a 2. legfiatalabb gólszerző az osztrák élvonalban (ebben az idényben az osztrák első osztályban 10 meccsen kétszer talált be, minden tétmeccset figyelembe véve a Red Bullban és a Lieferingben összesen 22 találkozón 10-szer volt eredményes és nyolc gólpasszt adott).

Rekordok útján – Szobvoszlai Dominik a Red Bull első csapatának legfiatalabb tagja és immár az egyik legértékesebbnek tartott magyar futballista Fotó: FC Red Bull Salzburg

Rekordok útján – Szoboszlai Dominik a Red Bull első csapatának legfiatalabb tagja és immár az egyik legértékesebbnek tartott magyar futballista  •  Fotó: FC Red Bull Salzburg

A magyar válogatottban 2006 novembere óta, vagyis az elmúlt több mint 12 évben ő a legfiatalabb pályára lépő, nála két hónappal fiatalabbként Vass Ádám debütált 2006-ban. Szoboszlai márciusban a szlovákok ellen játszott először a felnőtt nemzeti csapatban, akkor 18 éves, 4 hónapos és 24 napos volt. És ha már szóba jött a válogatott: Szoboszlai Dominikot a Transfermarkt legfrissebb értékbecslése szerint Marco Rossi legutóbbi keretéből – és egyébként az összes magyar labdarúgót figyelembe véve is – csak a kapus Gulácsi Péter (RB Leipzig, 10 millió euró) és a németországi Kaiserslauternben született védő, Willi Orbán előzi meg.

A friss értékbecslésről Szoboszlai menedzsere, Esterházy Mátyás beszélt.

„Tizennyolc évesen a harmadik legértékesebb magyar futballistának lenni óriási dolog, de ennél sokkal fontosabb az az út, amin Dominik jár. Rengeteget dolgozott, hogy ilyen részsikereket érjen el, de pontosan tudjuk, hogy mennyi munka áll még előtte, hogy elérje a célját. Türelmesen halad előre, folyamatosan fejlődik, ez a legfontosabb.”

A játékosügynök hasonlókat fogalmazott meg a további rekordokkal kapcsolatban is.

„A rekordok látványosak, lehet róluk beszélni, de Dominik esetében engem nem azok, hanem a pályán látott teljesítménye tesz boldoggá, mert fiatal kora ellenére úgy játszik, mintha már több száz meccse lenne a felnőttek között. Olyan megoldásai vannak, amiért a szurkolók kimennek a stadionba. Azonban továbbra is a kemény munka és a fokozatosság marad a legfontosabb, az eddigi teljesítménye mellett ez az, amire lehet alapozni, a rekordokra önmagukban nem.”

Szoboszlai értékének alakulása 2017 óta Forrás: transfermarkt.de

Szoboszlai értékének alakulása 2017 óta  •  Forrás: transfermarkt.de

.

A becsült értékük alapján a tíz legértékesebb magyar labdarúgó Forrás: transfermarkt.de

A becsült értékük alapján a tíz legértékesebb magyar labdarúgó  •  Forrás: transfermarkt.de

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.