Labdarúgás: a 17 éves Duhaj Ádám szívbetegsége után újra focizhat

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.31. 12:47
Címkék
Hat hónappal az után, hogy a 17 esztendős Duhaj Ádám egy felkészülési mérkőzés vége előtt összeesett, és élete egy hajszálon múlott, újra pályára léphet – értesült az SzPress Hírszolgálat. Az ifjú dabasi focista hétfőn délután ismét a csapattársaival együtt edzhetett, ráadásul további jó hírt is kapott a pályán dr. Merkely Béla professzortól, a Semmelweis Egyetem rektorától, a városmajori klinika igazgatójától.

UP info Jó hírt kapott Merkely professzortól Duhaj Ádám és a dabasi focicsapat, ősztől ugyanisújra játszhat a tizenegyszer újraélesztett, 17 esztendős sportoló– írja az SzPress hírszolgálat.UP info Jó hírt kapott Merkely professzortól Duhaj Ádám és a dabasi focicsapat, ősztől ugyanisújra játszhat a tizenegyszer újraélesztett, 17 esztendős sportoló– írja az SzPress hírszolgálat.

Hat hónappal azután, hogy a 17 esztendős Duhaj Ádám egy felkészülési mérkőzés vége előtt összeesett, és élete csupán hajszálon múlott, a dabasi focista hétfőn délután újra a csapattársaival együtt edzhetett, ráadásul még egy jó hírt is kapott a pályán dr. Merkely Béla professzortól, a Semmelweis Egyetem rektorától, a városmajori klinika igazgatójától:

Balról: Kőszegi Zoltán (Ádám edzője), Duhaj Ádám, Merkely professzor és a dabasi polgármester Fotó: SzPress Hírszolgálat
Balról: Kőszegi Zoltán (Ádám edzője), Duhaj Ádám, Merkely professzor és a dabasi polgármester Fotó: SzPress Hírszolgálat

Balról: a játékos edzője, Duhaj Ádám, Merkely professzor és Kőszegi Zoltán dabasi polgármester  •  Fotó: SzPress Hírszolgálat

„Munkatársaimmal nem csak azért jöttünk el Ádám edzésére, hogy az edzőivel és a csapattársaival, valamint Kőszegi Zoltán polgármester úrral együtt ünnepeljük a visszatérését, hanem azzal a céllal is, hogy mobil eszközeinkkel méréseket végezzünk el rajta” – nyilatkozta Merkely professzor az SzPress Hírszolgálat Dabasra ellátogató munkatársának. – „Miután a szív MR- és a szív CT-vizsgálatok teljes mértékben megnyugtató eredményt mutattak, örömmel közölhettem a fiúval, hogy a terhelést fokozatosan emelve folytathatja az edzéseket. Mostantól már abban is reménykedhet, hogy az őszi mérkőzéseken újra a csapatát segítheti. Addig is folyamatosan rajta tartjuk a szemünket, a pályán elvégzett mérések, valamint a klinikai terheléses vizsgálatok erősíthetik meg optimizmusunkat.”

A sportban jártas és amatőrként maga is sportoló orvosprofesszor – aki tavaly a budapesti FINA Vizes Világbajnokság orvosegészségügyi csapatát vezette – emlékeztetett rá, hogy Ádámot januári szívrohama után tizenegy alkalommal élesztették újra, a klinikai halál állapotából véglegesen viszont a városmajori klinikán hozták vissza. Életmentő műtétet hajtottak végre rajta, ekkor derült fény rá, hogy veleszületett koszorúér-rendellenesség miatt volt többször is rosszul, ez volt a súlyos szívroham kiváltó oka is.

„Minden jel arra mutat, hogy hamarosan magam adhatom meg Ádámnak a sportorvosi engedélyt – folytatta a neves szívgyógyász. – Azt tanácsoltam a velünk együttműködő dabasi edzőknek, hogy aerob, azaz kezdetben alacsonyabb intenzitású és kevésbé megerőltető gyakorlatokkal hozzák fel az állóképességét, aztán következhet az anaerob terhelés, amikor a tempó fokozódik, egészen az oxigénhiányos teljesítésig” – hangsúlyozta a professzor.

Nem ront ajtóstul a házba

A „gyógyult beteg”, azaz Duhaj Ádám mindehhez annyit fűzött hozzá, hogy már régen nem szúr a szíve, újra élvezi a mozgás örömét, de tudja, hogy nem ronthat ajtóstul a házba. Fokozatosan növeli a napi futóadagját, egyelőre nem próbál versenyre kelni a csapattársaival, de bízik benne, hogy rövidesen fel tudja venni a ritmust.

„Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki az életemért harcolt, azoknak, akik meggyógyítottak, a csapattársaimnak és az edzőimnek, akik a bajban szorítottak nekem, nem utolsó sorban pedig szüleimnek, akikre alaposan ráijesztettem, de most már újra nyugodt az életük” – mondta a visszatérésre készülő 17 éves focista.

További korosztályos híreinkLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik