Kungfu: Kósa Panna két vb-aranyat nyert a sportág őshazájában

Vágólapra másolva!
2019.06.26. 12:00
Címkék
Ami a japánoknál a karate, a koreaiaknál a taekwondo, az a kínaiaknál a kungfu – a hagyományos nemzeti harcművészet. Ez utóbbiban nyert világbajnoki címet, ráadásul mindjárt kettőt is a 12-14 évesek között Kósa Panna, a törökbálintiak büszkesége.

Csaknem félszáz országból kilencszáz versenyző indult a tradicionális, több mint 1500 esztendős kínai harcművészet, a kungfu 2019-es világbajnokságán, amelyen négy érem magyar tulajdonba került: egy bronz mellett három arany, utóbbiból kettőt is az ifjúságiak mezőnyében formagyakorlatokkal szereplő Kósa Panna érdemelt ki.Kósa Panna érdemelt ki.

Felnőtt vébégyőztese is csak egy volt korábban a magyar kungfunak, korosztályos világbajnoka pedig eleddig még sohasem. A Törökbálinti SE ifjú – 14. születésnapját november végén ünneplő – talentuma ennél fogva sporttörténeti súlyú sikert aratott a Szecsuan tartományban, közelebbről a leghíresebb buddhista központok egyikében, az Emej-hegyin lebonyolított vb-n.

kósapanna2
kósapanna2

Kínában lett kungfu-világbajnok Kósa Panna  •  Forrás: torokbalint.hu

Panna két kategóriában indult és mindkettőben első lett úgy, hogy tucatnyi riválist utasított maga mögé a saolin stílusú kungfu kétévente esedékes, sorszáma szerint 8. világbajnokságán. Elmondása szerint a „saolin ököl”, illetve a „kétélű egyenes kard” kategóriákban látták őt a legjobbnak az ítészek.

Major Sándort, a törökbálintiak klubvezetőjét persze nem lepte meg tanítványa remeklése, hiszen hét éve pallérozódik nála, ennél fogva tökéletesen ismeri Pannát, akit Varga István, a hazai szövetség főtitkára is okkal nevezett a sportág hatalmas tehetségének. Aki ráadásul tökéletesen igazolta annak a klubdöntésnek a helyességét is, hogy kellő anyagiak híján az Európa-bajnokságot inkább kihagyták, s helyette a vb-indulást választották.

A kínai kungfus csúcsversenyre – amelyet amúgy mindig az ázsiai ország óriásban rendeznek meg kétévente – Panna különösebb várakozás, ha úgy tetszik, teher nélkül utazott el, csak arra törekedett – mondta el a hazaérkezés után –, hogy a lehető legtökéletesebb gyakorlatokat mutassa be. Így is történt, s a látottak alapján egyértelmű volt a sikere mind a két kategóriában. Ha úgy tetszik, most kamatoztak az elmúlt évek, az, hogy hatéves korától lelkes elkötelezettje a kínai harcművészetnek.

„Nagycsoportos óvodás voltam, amikor anyuékkal elkísértem a bátyámat az edzőterembe, s aztán én is ott ragadtam – idézte fel a találkozását a kungfuval Panna, akinél később sem jöhetett szóba semmilyen más sport, bár szó sincs holmi egyoldalúságról, hiszen a Bethlen Gábor Gimnázium diákja az iskola, a tanulás mellett angol különórára jár, zongorázik, és – táncol, hip-hopozik is. És persze hetente három-négy alkalommal edz. Júliusban ő is pihen, aztán augusztustól folytatódik a felkészülés, többek között az októberi magyar bajnokságra, ahol az ifik között indul, természetesen esélyesként.

A kérdésre, hogy mit szeret a kungfuban a leginkább, határozott a válasza:

„Engem mindig is az ugrások fogtak meg benne nagyon, ez a fő vonzerő, de a kardot is szeretem. A fegyver a kezünk meghosszabbítása, úgy tanították nekem is, tud vágni mindkét oldalával, de odafigyeléssel nem lehet baj, nekem még sosem volt sérülésem a kardtól” – mondta az ifjú harcművész, aki a konyhai vágóeszközök világában is otthonosan mozog.

„Szoktam segíteni anyukámnak, legutóbb is én szeleteltem fel a húst, amellett szoktam zöldséges rizst csinálni, bolognait és lecsót is tudok készíteni, na meg palacsintát” – árulta el a magyar kungfu első, s rögtön duplázó korosztályos világbajnoka.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik