Kosár: U16-os leányaink simán legyőzték az olaszokat

Vágólapra másolva!
2019.08.24. 23:31
Címkék
Az első két negyedben megállíthatatlanul játszott, majd azonban alábbhagyott a lendülete a magyar U16-os leány kosárlabda-válogatottnak az olaszok elleni összecsapáson, de Szkocsovszki Igor EYOF-ezüstérmes tanítványai végül így is 16 ponttal győztek.

A Szkocsovszki Igor vezette U16-os leány kosárválogatott nem kezdte jól a szkopjei A divíziós Európa-bajnokságot: előbb némi meglepetésre kikapott a finn csapattól, majd a nagy rivális, a bakui Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál elődöntőjében még legyőzött oroszok is túl nagy falatnak bizonyultak a mieinknek. Mindazonáltal keseregni nem maradt idő, hiszen, bár több kulcsjátékosuk sem bevethető, az olaszok így is bombaerős kerettel vágtak neki a kontinensviadalnak, márpedig az U18-as és az U20-as A divíziós tornák után minden bizonnyal a legfiatalabb korosztály kontinensbajnoki címét is megcélozták. Így szombaton sem várt könnyű csoportmérkőzés a magyar lányokra.Szkocsovszki Igor vezette U16-os leány kosárválogatott nem kezdte jól a szkopjei A divíziós Európa-bajnokságot: előbb némi meglepetésre kikapott a finn csapattól, majd a nagy rivális, a bakui Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál elődöntőjében még legyőzött oroszok is túl nagy falatnak bizonyultak a mieinknek. Mindazonáltal keseregni nem maradt idő, hiszen, bár több kulcsjátékosuk sem bevethető, az olaszok így is bombaerős kerettel vágtak neki a kontinensviadalnak, márpedig az U18-as és az U20-as A divíziós tornák után minden bizonnyal a legfiatalabb korosztály kontinensbajnoki címét is megcélozták. Így szombaton sem várt könnyű csoportmérkőzés a magyar lányokra.

Habling Lara 19 pontjával kiemelkedett a mezőnyből az olaszok elleni összecsapáson Forrás: FIBA
Habling Lara 19 pontjával kiemelkedett a mezőnyből az olaszok elleni összecsapáson Forrás: FIBA

Habling Lara 19 pontjával kiemelkedett a mezőnyből az olaszok elleni összecsapáson  •  Forrás: FIBA

Az összecsapás viszont már-már fájó magyar dominanciával kezdődött. Szkocsovszki Igor együttese olyan iramban esett neki ellenfelének, mintha nem lett volna holnap. Krasovec Lili duplája megágyazott a remek teljesítménynek, de szerencsére rajta kívül is akadtak nagyszerű egyéni villanások a mieinktől. Sőt Habling Lara személyében igazi anyafarkasa is lett a magyar falkának. Lara ugyanis 12 pontot dobott csak az első negyedben, amivel nagyban hozzájárult a tízpontos különbség kialakulásához. Laura Taffali triplával próbált segíteni az olaszokon, de a mieink nem ismertek kegyelmet, így 11 pontos előnnyel vonulhattak kisszünetre (23–12).

A folytatásban tovább nyílt az olló a két csapat között. A magyar lányok pazarul védekeztek, szinte esélyt sem hagytak az olaszoknak a pontszerzésre. Sokat mond, hogy a rivális csupán hat pontot ért el a játékrészben, miközben a mieink oldaláról főleg Telegdy Zsófia és Renczes Rebeka jóvoltából robogott tovább a támadó gépezet. Aztán jött Habling Lara, és a mezőny legjobbjához méltón megint beköszönt egy triplával. A taljánok mestere, Giovanni Lucchesi hiába próbálta feltüzelni tanítványait, Vittoria Blasinghot leszámítva senki sem tudott kosarat dobni a magyaroknak. Igaz, a negyed utolsó öt percére mintha mindkét csapat leállt volna, pedig a küzdelem még mindig a tetőfokán állt, mégis csupán öt pontot tettek hozzá a csapatok a 33–14-as összterméshez (37–16).

A harmadik negyedben valamelyest alábbhagyott a mieink lendülete, de főleg koncentráltsága, minek eredményeképpen megjött az olaszok dobókedve is: 17 pontjukkal annyit értek el, mint az első két negyedben összesen. A 14 pontjukat a magyar lányok is dekára hozták, vagyis még mindig 18 pontos különbséget lehetett leolvasni a mieink javára (51–33).

Ahogy teltek a negyedek, úgy csökkent a magyar lányok jó értelemben vett agresszivitása a pályán, de éppen csak annyira engedtek ki, nehogy vérszagot fogjonaz ellenfél. A tíz pont körüli előnye a magyar együttesnek nem forgott veszélyben, köszönhetően többek között Renczes Rebeka triplájának. Az összecsapás végén 64–48-etmutatott az eredményjelző a javunkra.

LEÁNY U16-OS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZKOPJE
Csoportkör, 3. forduló
Magyarország–Olaszország 64–48 (23–12, 14–4, 14–17, 13–15)
A magyar csapat pontszerzői: Habling 19, Telegdy 15, Balogh 10, Renczes 7, Kuncz, Krasovec 5-5, Dúl 3

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik