Fekete Tamás utanpotlassport.hu 2019.08.24 23:31 Frissítve: 2019.08.27 21:59

Kosár: U16-os leányaink simán legyőzték az olaszokat

Az első két negyedben megállíthatatlanul játszott, majd azonban alábbhagyott a lendülete a magyar U16-os leány kosárlabda-válogatottnak az olaszok elleni összecsapáson, de Szkocsovszki Igor EYOF-ezüstérmes tanítványai végül így is 16 ponttal győztek.

A Szkocsovszki Igor vezette U16-os leány kosárválogatott nem kezdte jól a szkopjei A divíziós Európa-bajnokságot: előbb némi meglepetésre kikapott a finn csapattól, majd a nagy rivális, a bakui Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál elődöntőjében még legyőzött oroszok is túl nagy falatnak bizonyultak a mieinknek. Mindazonáltal keseregni nem maradt idő, hiszen, bár több kulcsjátékosuk sem bevethető, az olaszok így is bombaerős kerettel vágtak neki a kontinensviadalnak, márpedig az U18-as és az U20-as A divíziós tornák után minden bizonnyal a legfiatalabb korosztály kontinensbajnoki címét is megcélozták. Így szombaton sem várt könnyű csoportmérkőzés a magyar lányokra.

Habling Lara 19 pontjával kiemelkedett a mezőnyből az olaszok elleni összecsapáson Forrás: FIBA

Habling Lara 19 pontjával kiemelkedett a mezőnyből az olaszok elleni összecsapáson  •  Forrás: FIBA

Az összecsapás viszont már-már fájó magyar dominanciával kezdődött. Szkocsovszki Igor együttese olyan iramban esett neki ellenfelének, mintha nem lett volna holnap. Krasovec Lili duplája megágyazott a remek teljesítménynek, de szerencsére rajta kívül is akadtak nagyszerű egyéni villanások a mieinktől. Sőt Habling Lara személyében igazi anyafarkasa is lett a magyar falkának. Lara ugyanis 12 pontot dobott csak az első negyedben, amivel nagyban hozzájárult a tízpontos különbség kialakulásához. Laura Taffali triplával próbált segíteni az olaszokon, de a mieink nem ismertek kegyelmet, így 11 pontos előnnyel vonulhattak kisszünetre (23–12).

A folytatásban tovább nyílt az olló a két csapat között. A magyar lányok pazarul védekeztek, szinte esélyt sem hagytak az olaszoknak a pontszerzésre. Sokat mond, hogy a rivális csupán hat pontot ért el a játékrészben, miközben a mieink oldaláról főleg Telegdy Zsófia és Renczes Rebeka jóvoltából robogott tovább a támadó gépezet. Aztán jött Habling Lara, és a mezőny legjobbjához méltón megint beköszönt egy triplával. A taljánok mestere, Giovanni Lucchesi hiába próbálta feltüzelni tanítványait, Vittoria Blasinghot leszámítva senki sem tudott kosarat dobni a magyaroknak. Igaz, a negyed utolsó öt percére mintha mindkét csapat leállt volna, pedig a küzdelem még mindig a tetőfokán állt, mégis csupán öt pontot tettek hozzá a csapatok a 33–14-as összterméshez (37–16).

A harmadik negyedben valamelyest alábbhagyott a mieink lendülete, de főleg koncentráltsága, minek eredményeképpen megjött az olaszok dobókedve is: 17 pontjukkal annyit értek el, mint az első két negyedben összesen. A 14 pontjukat a magyar lányok is dekára hozták, vagyis még mindig 18 pontos különbséget lehetett leolvasni a mieink javára (51–33).

Ahogy teltek a negyedek, úgy csökkent a magyar lányok jó értelemben vett agresszivitása a pályán, de éppen csak annyira engedtek ki, nehogy vérszagot fogjon az ellenfél. A tíz pont körüli előnye a magyar együttesnek nem forgott veszélyben, köszönhetően többek között Renczes Rebeka triplájának. Az összecsapás végén 64–48-et mutatott az eredményjelző a javunkra.

LEÁNY U16-OS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZKOPJE
Csoportkör, 3. forduló
Magyarország–Olaszország  64–48  (23–12, 14–4, 14–17, 13–15)
A magyar csapat pontszerzői: Habling 19, Telegdy 15, Balogh 10, Renczes 7, Kuncz, Krasovec 5-5, Dúl 3

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).