utanpotlassport.hu 2019.06.11 20:08 Frissítve: 2019.06.11 20:26

Kosárlabda: egy évvel a válás után Fehérváron

Közel egy év telt el a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia és az Alba Fehérvár viharos szétválása óta. Arra gondoltunk, megkérdezzük mindkét felet, hogyan alakult a helyzet ez elmúlt néhány hónapban. Megtudtuk, milyen nehézségekbe ütköztek, és ezeket miképpen oldották meg.

Közel egy éve villámcsapásként érte a hír a magyar kosárlabdasportot kedvelőket, miszerint az Alba Fehérvár együttese, illetve a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia húsz év sikeres együttműködés után külön utakon folytatja a munkát. A szétválás rengeteg problémát okozott mindkét klubnak. Az addig közösen használt termeken osztozkodniuk kellett, rengeteg gyerek állt választás elé, emellett pedig a rendszer is összeomlott, hiszen korábban a DKKA foglalkozott a 15 év alatti fiatalokkal, ezután vette át őket az Alba.

Az Alba Fehérvár kadétcsapata - címvédőként - a nyolcas döntőig sem jutott Forrás: MKOSZ

Az Alba Fehérvár kadétcsapata - címvédőként - a nyolcas döntőig sem jutott  •  Forrás: MKOSZ

A válás hatása megmutatkozott az eredményeken is, leginkább a kadét fiúknál, akik a legutóbbi szezonban − címvédőként −  a nyolcas döntőbe sem jutottak be.

„Eddig a tizennégy évesnél idősebbek egyből jöttek át hozzánk, ez most nem történt meg, tehát kettészakadt a társaság. Nemcsak mi szenvedtünk emiatt a bajnokságban, hanem a DKKA is, mivel a fiúk ott sem kvalifikálták magukat a végső összecsapásra. Persze, nálunk a tizenhét és húsz év közötti generáció különösen agilis, ilyen alakulat nagyon ritkán jön össze” − mondta korábban honlapunknak Farkas Sándor, az Alba utánpótlás-szakmai igazgatója.

A DKKA elnöke, Dávid Kornél arról beszélt, eleinte nagyon nehéz volt alkalmazkodniuk, de most már sokkal jobb a helyzet:

„A szezon elején borzasztó volt a szituáció, tavasszal kezdtük megtalálni a fényt az alagút végén, és most már szeretnénk továbblépni. Rengeteg gonddal kellett szembenéznünk, és ahol tudtuk, áthidaltuk. A legnehezebb az volt, hogy logisztikailag lehetetlen volt garantálni, hogy állandó termekben, normális időtartamban eddzünk,  ám ezt, mondhatjuk, nagy munkával végül megoldottuk. Az biztos, hogy megyünk gőzerővel tovább, és követjük azokat a szakmai koncepciókat, amelyeket már a megalakulásunk óta vallunk: nem csupán kiváló kosarasokat, hanem jó embereket szeretnénk nevelni. Annyiban voltunk szerencsések, hogy többen jöttek, mint ahányan elmentek. Igaz, a létszámmal sosem lehetünk elégedettek.”

Farkas azt emelte ki nemrégiben, hogy több gyerek kezdett el kosárlabdázni Székesfehérváron:

„Májusra már több mint négyszázra bővült igazolt játékosaink száma. Nagyon nehéz évet tudhatunk magunk mögött, rengeteget dolgoztunk mindannyian. Le kellett mennünk egészen az óvodás korcsoportig, s onnan építkezni felfelé. Persze, egyelőre a mennyiségre helyeztük hangsúlyt, ám most már elindulhat a minőségi képzés is a legfiatalabbaktól kezdve. Új edzők is érkeztek a klubhoz. Ami pedig a DKKA-t illeti: nem versengünk egymással, hanem elértük, hogy még többen kosárlabdázzanak Székesfehérváron. Ez pedig a lehető legjobb forgatókönyv az ismert helyzet után.”

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.