K. B. utanpotlassport.hu 2020.09.25 17:04 Frissítve: 2020.09.30 16:09

Kosár: az idén is ütőképes lehet az Alba U20-as csapata

Pethő Ákossal, az Alba Fehérvár U20-as férfi kosárlabdacsapatának vezetőedzőjével beszélgettünk többek között arról is, vajon az együttes ugyanolyan ütőképes lehet-e, mint a legutóbbi kiírásban.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének szándéka szerint október 3-án az U20-as férfikosarasok első osztályú bajnoksága is rajtol. A tavalyi nagy esélyes Alba Fehérvár a Szolnoki Olaj KK ellen kezd. Pethő Ákosék finoman fogalmazva sem örülhettek tavasszal, amikor a koronavírus-járvány miatt idő előtt félbeszakadt a szezon: az együttes épp húszmeccses győzelmi sorozatban volt. A székesfehérváriak feltehetően hasonlóan ütőképesek lesznek októbertől is, mint az előző kiírásban, hiszen a gárda magja maradt a korcsoportban: egyetlen játékos öregedett ki, s ugyanennyi távozott.

Az Alba Fehárvár U20-as csapata tavaly húszmeccses győzelmi sorozatot ért el Forrás: albakosar.hu

Az Alba Fehárvár U20-as csapata tavaly húszmeccses győzelmi sorozatot ért el  •  Forrás: albakosar.hu

„A csapat nyolc játékosa ugyanakkor az élvonalban szereplő felnőttegyüttessel készül, és szinte biztos, hogy nem is tudnak velünk együtt edzeni. Az ő helyüket az alsóbb korosztályokból »töltjük fel«. Fontos kiemelni, hogy az első osztályban októberben életbe lépő fiatalszabálynak − amely kimondja, legalább egy U23-as magyar kosarast kell az alapszakasz mérkőzéseinek első félidejében játszatni − úgy felelünk meg, hogy mindahány kosarasunk U20-as. Noha a felkészülésünk ily módon nem a leghatékonyabb, mégis örülök neki, hogy így alakult, hiszen az a célunk, hogy minél hamarabb az NB I-ben szerepelhessenek a saját nevelésű kosarasaink” − vélekedik Pethő Ákos.

A járványhelyzet elméletileg nem gátolja az élvonalban szereplő felnőtt- és U20-as csapatok menetrendjét, azaz egyazon napon és helyszínen mérik össze tudásukat egymással ugyanazok az együttesek; az Alba tehát október 3-án a felnőttmezőnyben is megküzd a Szolnokkal.

„Biztos lesznek nehézségek, mi úgy készülünk, az eddigiekhez hasonló ütemben zajlik a liga. Még nekünk is ki kell találni, milyen mértékben szerepelhetnek nálunk az első osztályban is bizonyító kosarasok. A legutóbbi évadban annyival egyszerűbb volt a szituáció, hogy a nagyok között nem szabályozták a kötelezően adandó játékidőt. Tesztelnünk kell, de szerencsére rengeteg a kiváló képességű fiatalunk.”

De melyik az ideálisabb: ha az ifjak a felnőttekkel együtt tréningeznek − így jóval több tapasztalatot szereznek, de nehezebben áll össze az U20-as tárasaság −, vagy ha a korosztályukkal együtt dolgoznak folyamatosan?

„Nyilván emiatt adódnak olyan esetek, hogy élesben, a mérkőzésen gyakorolhatunk csak, de ez az utánpótlás-nevelés egyedisége is egyben. A srácokon látszódik a folyamatos fejlődés, más sebességen teljesítenek. Nem tudom, milyen erőt képviselhetünk a ligában, a kisebbek nagyobb vezérszerepet kaphatnak az U20-asok között, így maradhat folyamatos a felfelé áramlás. Ha az alapszakaszban a legjobb négybe jutnánk, és így az országos bajnoki döntőbe, azzal már elégedett lennék.”

Pethő Ákos reméli, az összes riválist elkerüli a koronavírus, és abban bízik, zökkenőmentesen folyhat a bajnokság.

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.