Kosár: az idén is ütőképes lehet az Alba U20-as csapata

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.09.25. 17:04
Címkék
Pethő Ákossal, az Alba Fehérvár U20-as férfi kosárlabdacsapatának vezetőedzőjével beszélgettünk többek között arról is, vajon az együttes ugyanolyan ütőképes lehet-e, mint a legutóbbi kiírásban.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének szándéka szerint október 3-án az U20-as férfikosarasok első osztályú bajnoksága is rajtol. A tavalyi nagy esélyes Alba Fehérvár a Szolnoki Olaj KK ellen kezd. Pethő Ákosék finoman fogalmazva sem örülhettek tavasszal, amikor a koronavírus-járvány miatt idő előtt félbeszakadt a szezon: az együttes épp húszmeccses győzelmi sorozatban volt. A székesfehérváriak feltehetően hasonlóan ütőképesek lesznek októbertől is, mint az előző kiírásban, hiszen a gárda magja maradt a korcsoportban: egyetlen játékos öregedett ki, s ugyanennyi távozott.Alba Fehérvár a Szolnoki Olaj KK ellen kezd. Pethő Ákosék finoman fogalmazva sem örülhettek tavasszal, amikor a koronavírus-járvány miatt idő előtt félbeszakadt a szezon: az együttes épp húszmeccses győzelmi sorozatban volt. A székesfehérváriak feltehetően hasonlóan ütőképesek lesznek októbertől is, mint az előző kiírásban, hiszen a gárda magja maradt a korcsoportban: egyetlen játékos öregedett ki, s ugyanennyi távozott.

Az Alba Fehárvár U20-as csapata tavaly húszmeccses győzelmi sorozatot ért el Forrás: albakosar.hu
Az Alba Fehárvár U20-as csapata tavaly húszmeccses győzelmi sorozatot ért el Forrás: albakosar.hu

Az Alba Fehárvár U20-as csapata tavaly húszmeccses győzelmi sorozatot ért el  •  Forrás: albakosar.hu

„A csapat nyolc játékosa ugyanakkor az élvonalban szereplő felnőttegyüttessel készül, és szinte biztos, hogy nem is tudnak velünkegyütt edzeni. Az ő helyüket az alsóbb korosztályokból »töltjük fel«. Fontos kiemelni, hogy az első osztályban októberben életbe lépő fiatalszabálynak − amely kimondja, legalább egy U23-as magyar kosarast kell az alapszakasz mérkőzéseinek első félidejében játszatni− úgy felelünk meg, hogy mindahány kosarasunk U20-as. Noha a felkészülésünk ily módon nem a leghatékonyabb, mégis örülök neki, hogy így alakult, hiszen az a célunk, hogy minél hamarabb az NB I-ben szerepelhessenek a saját nevelésű kosarasaink”− vélekedik Pethő Ákos.

A járványhelyzet elméletileg nem gátolja az élvonalban szereplő felnőtt- és U20-as csapatok menetrendjét, azaz egyazon napon és helyszínen mérik össze tudásukat egymással ugyanazok az együttesek; az Alba tehát október 3-án a felnőttmezőnyben is megküzd a Szolnokkal.

„Biztos lesznek nehézségek, mi úgy készülünk, az eddigiekhez hasonló ütemben zajlik a liga. Még nekünk is ki kell találni, milyen mértékben szerepelhetnek nálunk az első osztályban is bizonyító kosarasok. A legutóbbi évadban annyival egyszerűbb volt a szituáció, hogy a nagyok között nem szabályozták a kötelezően adandó játékidőt. Tesztelnünk kell, de szerencsére rengeteg a kiváló képességű fiatalunk.”

De melyik az ideálisabb: ha az ifjak a felnőttekkel együtt tréningeznek − így jóval több tapasztalatot szereznek, de nehezebben áll össze az U20-as tárasaság−, vagy ha a korosztályukkal együtt dolgoznak folyamatosan?

„Nyilván emiatt adódnak olyan esetek, hogy élesben, a mérkőzésen gyakorolhatunk csak, de ez az utánpótlás-nevelés egyedisége is egyben. A srácokon látszódik a folyamatos fejlődés, más sebességen teljesítenek. Nem tudom, milyen erőt képviselhetünk a ligában, a kisebbek nagyobb vezérszerepet kaphatnak az U20-asok között, így maradhat folyamatos a felfelé áramlás. Ha az alapszakaszban a legjobb négybe jutnánk, és így az országos bajnoki döntőbe, azzal már elégedett lennék.”

Pethő Ákos reméli, az összes riválist elkerüli a koronavírus, és abban bízik, zökkenőmentesen folyhat a bajnokság.

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik