utanpotlassport.hu 2018.09.02 22:55 Frissítve: 2018.09.06 10:46

Kosár: arany a fiúknak, 8. helyen a lányok az U18-as 3x3-as Ek-n

Mind a két magyar együttes meglepetést okozott Debrecenben, az U18-as 3x3-as Európa-kupán. A fiúk hatalmasat küzdöttek, nem mellesleg parádéztak, végül a szerbeket 20−18-ra megverve a fináléban kontinensbajnokok lettek. A címvédő leányaink viszont a későbbi győztes Belgiumtól kaptak ki a negyeddöntőben, s a nyolcadik helyen zárták a megméretést.

Krasznai Bence − utánpótlássport.hu  Véget ért Debrecenben az U18-as kosárlabdázók 3x3-as Európa-kupája. A megnevezés csalóka, hiszen ez a torna a szakág Európa-bajnokságának felel meg.

Tóth Orsolyáék (pirosban) nem bírtak a belgákkal Forrás: FIBA

Tóth Orsolyáék (pirosban) nem bírtak a belgákkal  •  Forrás: FIBA

Vasárnap a kieséses szakaszt bonyolították le, s estére véget is ért a viadal. A nap első nagy meglepetést Földi Attila címvédő leányválogatottja okozta, ugyanis már a negyeddöntőben alulmarad a belgákkal szemben.

Az első percekben mindössze egyetlen pontot tudtak szerezni a mieink, semmi nem jött össze bentről és kintről sem. Ráadásul a büntetők kiharcolásában is sokkal jobb volt az ellenfél. Hárompotnos hátrányból 3-4-re még fel tudtak jönni a lányok, de onnantól folyamatosan csak nyílt az olló, s végül öt dobott pontnál megállt a csapat. Ezzel egyértelműen nem lehetett partiban... Összességében simán, 10−5-re verte Földi Attila alakulatát Belgium.

Tóth Orsolyáék így a nyolcadik helyen zárták a megméretést. A vezetőedző teljes mértékben magára vállalta a meglepő szereplést. Mondván, keveset készült az együttes, puha kezű volt és felesleges pihenőket adott a játékosainak. Erről bővebben a hétfői értékelésünkben lehet majd olvasni. Némi vigaszdíj lehet a gárdának, hogy Belgium végül megnyerte az Európa-kupát, a döntőben 12−4-re múlta felül Franciaországot.

Az U18-as Európa-bajnok csapat Forrás: FIBA

Az U18-as Európa-bajnok csapat  •  Forrás: FIBA

A Szarvas Gábor vezette fiúválogatott viszont nagyon komoly szinten kosárlabdázott egész nap. Először nagy csatában az addig veretlen németeket győzte le magabiztosan, 22−16-ra, majd az elődöntőben a spanyolokon túljutva verekedte be magát az esti fináléba. Nem is akárhogyan; az elején nem úgy tűnt, hogy meglehet ez a párharc, hiszen a kintről korán többször is betaláló spanyolok már 10−5-re vezettek, ám ekkor sikerült szigorítani a védekezésen, Bencsik Barnabás megmozdulásaival és a távolról nagyon „vagányan” tüzelő Frank Áron extra kosaraival visszajöttek a srácok, Martinez Ralf és Mokánszki Máté pedig a palánk alatt „tett rendet”, így 18−15-nél közel voltak ahhoz, hogy lezárjuk a meccset. Ez azonban nem sikerült, a spanyolok egalizáltak, s végül hosszabbításra került sor.

A ráadás első egypontos kosarát is az ellenfél dobta, egyre inkább szorult a hurok, ám ekkor Frank beverte újabb kintijét (21−20), amivel bejuttatta a magyar válogatottat az Európa-kupa döntőjébe - először a sportág fiú szakágának történetében − írja a kezdo5.hu.

A döntőben azzal a szerb együttessel kellett szembenézniük Mokánszkiéknak, amely hosszabbításban már egyszer legyőzte őket a csoportkörben.

A találkozó pontosan annyira kiegyenlítetten kezdődött, ahogyan azt előzetesen várni lehetett: fej-fej mellett haladt a két gárda, ám három perc után a szerbek alakítottak ki maguknak két pontos előnyt. Ekkor jött Mokánszki kintről. Nem is egyszer, kétszer, rögtön megfordította az állást. Sőt, a fiúk ötpontosra növelték a különbséget ezután.

Próbált kapaszkodni az ellenfél, azonban csak megközelíteni tudták a mieinket. Ralf Martinez parádés zsákolásokat mutatott be, s Mokánszki is  szórta a kosarakat. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy a magyar U18-as 3x3-as kosárlabda-válogatott a 20-18-as sikerrel megnyerte Európa-kupát, tehát Európa-bajnok lett! Fiúvonalon erre eddig még soha nem volt példa.

U18-as 3x3-AS EURÓPA-KUPA, DEBRECEN
Végeredmény
Fiúk
1. MAGYARORSZÁG, 2. Szerbia, 3. Spanyolország
Leányok
1. Belgium, 2. Franciaország, 3. Oroszország, ...8. MAGYARORSZÁG

További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).