utanpotlassport.hu 2018.09.02 22:55 Frissítve: 2018.09.06 10:46

Kosár: arany a fiúknak, 8. helyen a lányok az U18-as 3x3-as Ek-n

Mind a két magyar együttes meglepetést okozott Debrecenben, az U18-as 3x3-as Európa-kupán. A fiúk hatalmasat küzdöttek, nem mellesleg parádéztak, végül a szerbeket 20−18-ra megverve a fináléban kontinensbajnokok lettek. A címvédő leányaink viszont a későbbi győztes Belgiumtól kaptak ki a negyeddöntőben, s a nyolcadik helyen zárták a megméretést.

Krasznai Bence − utánpótlássport.hu  Véget ért Debrecenben az U18-as kosárlabdázók 3x3-as Európa-kupája. A megnevezés csalóka, hiszen ez a torna a szakág Európa-bajnokságának felel meg.

Tóth Orsolyáék (pirosban) nem bírtak a belgákkal Forrás: FIBA

Tóth Orsolyáék (pirosban) nem bírtak a belgákkal  •  Forrás: FIBA

Vasárnap a kieséses szakaszt bonyolították le, s estére véget is ért a viadal. A nap első nagy meglepetést Földi Attila címvédő leányválogatottja okozta, ugyanis már a negyeddöntőben alulmarad a belgákkal szemben.

Az első percekben mindössze egyetlen pontot tudtak szerezni a mieink, semmi nem jött össze bentről és kintről sem. Ráadásul a büntetők kiharcolásában is sokkal jobb volt az ellenfél. Hárompotnos hátrányból 3-4-re még fel tudtak jönni a lányok, de onnantól folyamatosan csak nyílt az olló, s végül öt dobott pontnál megállt a csapat. Ezzel egyértelműen nem lehetett partiban... Összességében simán, 10−5-re verte Földi Attila alakulatát Belgium.

Tóth Orsolyáék így a nyolcadik helyen zárták a megméretést. A vezetőedző teljes mértékben magára vállalta a meglepő szereplést. Mondván, keveset készült az együttes, puha kezű volt és felesleges pihenőket adott a játékosainak. Erről bővebben a hétfői értékelésünkben lehet majd olvasni. Némi vigaszdíj lehet a gárdának, hogy Belgium végül megnyerte az Európa-kupát, a döntőben 12−4-re múlta felül Franciaországot.

Az U18-as Európa-bajnok csapat Forrás: FIBA

Az U18-as Európa-bajnok csapat  •  Forrás: FIBA

A Szarvas Gábor vezette fiúválogatott viszont nagyon komoly szinten kosárlabdázott egész nap. Először nagy csatában az addig veretlen németeket győzte le magabiztosan, 22−16-ra, majd az elődöntőben a spanyolokon túljutva verekedte be magát az esti fináléba. Nem is akárhogyan; az elején nem úgy tűnt, hogy meglehet ez a párharc, hiszen a kintről korán többször is betaláló spanyolok már 10−5-re vezettek, ám ekkor sikerült szigorítani a védekezésen, Bencsik Barnabás megmozdulásaival és a távolról nagyon „vagányan” tüzelő Frank Áron extra kosaraival visszajöttek a srácok, Martinez Ralf és Mokánszki Máté pedig a palánk alatt „tett rendet”, így 18−15-nél közel voltak ahhoz, hogy lezárjuk a meccset. Ez azonban nem sikerült, a spanyolok egalizáltak, s végül hosszabbításra került sor.

A ráadás első egypontos kosarát is az ellenfél dobta, egyre inkább szorult a hurok, ám ekkor Frank beverte újabb kintijét (21−20), amivel bejuttatta a magyar válogatottat az Európa-kupa döntőjébe - először a sportág fiú szakágának történetében − írja a kezdo5.hu.

A döntőben azzal a szerb együttessel kellett szembenézniük Mokánszkiéknak, amely hosszabbításban már egyszer legyőzte őket a csoportkörben.

A találkozó pontosan annyira kiegyenlítetten kezdődött, ahogyan azt előzetesen várni lehetett: fej-fej mellett haladt a két gárda, ám három perc után a szerbek alakítottak ki maguknak két pontos előnyt. Ekkor jött Mokánszki kintről. Nem is egyszer, kétszer, rögtön megfordította az állást. Sőt, a fiúk ötpontosra növelték a különbséget ezután.

Próbált kapaszkodni az ellenfél, azonban csak megközelíteni tudták a mieinket. Ralf Martinez parádés zsákolásokat mutatott be, s Mokánszki is  szórta a kosarakat. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy a magyar U18-as 3x3-as kosárlabda-válogatott a 20-18-as sikerrel megnyerte Európa-kupát, tehát Európa-bajnok lett! Fiúvonalon erre eddig még soha nem volt példa.

U18-as 3x3-AS EURÓPA-KUPA, DEBRECEN
Végeredmény
Fiúk
1. MAGYARORSZÁG, 2. Szerbia, 3. Spanyolország
Leányok
1. Belgium, 2. Franciaország, 3. Oroszország, ...8. MAGYARORSZÁG

További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.06.21 16:02:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Újabb játékost ad a hazai felnőttélvonalba a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia. A 19 éves irányító-átlövő Bálint Bence került az elmúlt szezonban bronzérmes Grundfos Tatabánya együtteséhez, ám súlyos sérülése miatt debütálása várhatóan csúszik.

2019.06.21 09:12:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Trion SC fiataljai kiváló eredményekkel tértek haza a korosztályos öttusa Európa-bajnokságokról. Az egyesület vezetőedzője, Burcsa Szabolcs tanítványairól és a sikerek hátteréről is mesélt.

2019.06.18 16:57:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Andrásfi Tibort csupán a negyeddöntőben tudta megállítani jóval rutinosabb olasz ellenfele, de a 19 éves magyar párbajtőröző így is a nap legjobb magyar eredményét érte el a düsseldorfi felnőtt vívó Európa-bajnokságon.

2019.06.12 18:46:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Története legsikeresebb szezonját zárta a Nemzeti Kézilabda Akadémia. A balatonboglári mind a négy korosztályos bajnokság döntőjébe bejutottak, ebből kettőt meg is nyertek. Jövőre pedig mind a férfi, mind a női mezőnyben megcéloznák az NB I-es tagságot.

2019.06.12 14:16:09

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Ferencváros U17-es labdarúgócsapata egy éven belül másodszor vívta meg sikerrel a három korosztály élvonalbeli szerepléséről döntő osztályozót. A Fradi idén a Mol Vidit verte meg, a fővárosiak a párharc mindkét meccsét megnyerték, 10–3-as összesítéssel győztek, és maradtak első osztályúak.