Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.01.23 19:49 Frissítve: 2020.01.26 20:26

Kosár: a Vasasnál a kiválasztásban és a jó edzőkben hisznek

A Vasas Akadémia tizenhét éves fennállása óta tizenöt utánpótlás-bajnoki címet szerzett a fiúkosarasok között. Ez idő alatt összesen huszonhárom olyan fiatalt adott az U16-os, az U18-as és az U20-as válogatottnak, aki a korosztályos kontinensviadalon is bemutatkozhatott. Nem elhanyagolható az sem, hogy a 2019/2020-as kiírásban is jól szerepelnek a srácok; a kadét- és a juniorbajnokság alapszakaszát egyaránt a második helyen zárták.

A Vasas Akadémia sok éve meghatározó szereplője a fiú utánpótlás kosárlabda-bajnokságoknak, és ez úgy tűnik, a 2019/2020-as kiírásban sincs másképp. A piros-kékek ugyanis a kadét- és a juniorbajnokság alapszakaszát egyaránt a második helyen zárták a keleti csoportban.

A Vasas juniorcsapatát a vb-bronzérmes német, Stephen Arigbabu irányítja Forrás: Vasas

A Vasas juniorcsapatát a vb-bronzérmes német, Stephen Arigbabu irányítja  •  Forrás: Vasas

A juniorokat augusztus óta a világbajnoki bronzérmes Stephen Arigbabu irányítja:

„A szakmai vezető Harald Stein hívására érkeztem Magyarországra a nyáron. Rögvest megtetszett az akadémia, és az elképzelése az utánpótlás-nevelésről, ezért döntöttem úgy, hogy elvállalom a munkát. A juniorcsapatot kaptam meg, amellyel jól fejlődünk, de sajnos több sérüléssel is bajlódtunk eddig a szezonban. Ennek ellenére jól zártuk az alapszakaszt. Bízom benne, hogy a srácok épek maradnak, és minél jobb helyezést érünk el a bajnokságban.”

A kadétoknak meglehetősen rapszodikusan alakult az évad eddigi része:

„Az első három meccsünket sorozatban elveszítettük, aztán tízmeccses veretlenség következett, majd az utolsó párharcunkat megint elbuktuk. Mindent összevetve elégedett vagyok az eddig történtekkel, mindenképpen be szeretnénk jutni az országos nyolcas döntőbe, a négynapos záró próbán pedig már bármi megtörténhet” – mondja a kadétok mestere, Bazsik Péter.

A nevelőműhely tizenhét éves fennállása óta tizenöt utánpótlás-bajnoki címet szerzett a fiúk között. Ez idő alatt huszonhárom olyan fiatalt adott összesen az U16-os, az U18-as és az U20-as válogatottnak, aki a korosztályos kontinensviadalon is bemutatkozhatott.

„Kétezer-háromban indult a történet. Kilenc évvel később kapta meg az akadémiai minősítést a klub, azóta Vasas Akadémia néven lépnek pályára a csapatok. A fiú- és a leányszakágat két önálló gazdasági társaság vezeti, tehát mondhatni, hogy különálló. Ettől függetlenül napi kapcsolatban vagyunk, egyazon helyen, a Pasaréti Sportcentrumban készülünk, és igyekszünk a lehető legtöbbet tanulni a másiktól” – fejti ki a Vasas férfi kosárszakágának igazgatója, Mészáros Zalán.

A szakember hisz abban, hogy már az utánpótláskorban is a legjobb mestereknek kell foglalkoznia a kosarasokkal.

„A jelenlegi edzői stábunk kiváló, alkalmas arra, hogy nemzetközi szintű legyen az utánpótlás-nevelési rendszerünk – állítja Mészáros. – Amellett tettük le a voksunkat, hogy három-négy nagyon tapasztalt mestert alkalmazunk, és melléjük fiatal és motivált edzőket teszünk tanulni. Azt gondoljuk, ha az ifjú trénerek két-háromszor végigmennek a nevelési folyamaton, akkor bárhol megállják a helyüket.”

Pasaréten nagyon fontosnak tartják a kiválasztás folyamatát, éppen ezért megreformálták a korábban működő rendszert.

„Két szakmai igazgatóval dolgozunk: Nagy Zoltánnal és Harald Steinnel, és erre nagyon büszkék vagyunk, hiszen mind a ketten kiváló szakemberek, sokat köszönhetünk nekik. Kellett strukturális váltás. Jól működött az akadémia, de minden műhely fejlődik, tartanunk kellett a lépést velük. A kiválasztási bázisra nagy súlyt fektetünk. Még most sem tökéletes, de jó az irány: U8-as, U9-es és U10-es edzőcsoportunk egyaránt van, amely komoly szakmai program alapján készül, nagyon sok gyerekkel dolgozunk. Ez a három év arról szól, hogy már az U11-es korosztályra lássuk, kik azok, akikben nagy potenciál rejlik. Ekkor már tizenhat-tizennyolc főre csökken a létszám.”

Mészáros hozzátette, a Vasas célja az, hogy továbbra is a lehető legtöbb jól képzett kosárlabdázót adja magyar válogatottaknak és a felnőttélvonalnak.

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".