Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.01.28 20:35 Frissítve: 2020.02.01 17:46

Kosárlabda: a Csata nyerte a leányok juniorbajnoki csatáját

Hatalmasat meccselt egymással Vasas Akadémia és a Csata DSE a leánykosarasok juniorbajnoki rájátszásában, a Pasaréti Sportcentrumban. A kérdés az volt, hogy melyik csapat marad továbbra is veretlen az évadban. Noha a hazaiak − elképesztő erőre kapva − tízpontos hátrányból feljöttek a végjátékban, a vendégek okosan tartották meg az előnyüket, és arattak végül 49−46-os diadalt.

Rangadóhoz méltó tömeg gyűlt össze a Vasas pasaréti sportközpontjában a lánykosarasok juniorbajnokságában. Két, ez idáig veretlen együttes találkozott teltházas mérkőzésen a rájátszásban: a Vasas és a Csata DSE egyaránt magabiztos győzelmeket tudhat maga mögött, így nyílt, szoros ütközetre számíthattak a kilátogatók. A párharc fontosságát az is bizonyítja, hogy az U18-as leányválogatott vezetőedzője, Völgyi Péter is nyomon követte az eseményeket.

A meccs fő esélyese mindazonáltal a Bódi Ferenc vezette Csata utcaiak voltak, és ez nem véletlen: a kék-fehérek a serdülő-, a kadét- és a juniorbajnokságban összesen egy vereséget tudhatnak maguk mögött az elmúlt másfél évben (az Atomerőmű-KSC Szekszárd elleni kadétbajnoki döntőt vesztették el májusban − a szerk.)

A Csata DSE (kékben) maradt veretlen a leány juniorbajnokságban

A Csata DSE (kékben) maradt veretlen a leány juniorbajnokságban

Elképesztően keményen védekezett mindkét együttes a nyitófelvonásban; az első pontot Szerencsés Tamara szerezte közelről, így a hazaiakhoz került az előny, amelynek nem sokáig örülhettek, hiszen Krasovec Lili egyenlített (2−2). A meglehetősen gyors támadásokat hatékonyan bekkelték a gárdák, és erre a legfőbb bizonyíték az, hogy négy perc után sem változott az eredmény. Madár Eszter jutatta ismét kétpontos előnyhöz a Vasast, de a játékrész végére − Telegdy Zsófiának és Boros Júliának is köszönhetően − átvették a vezetést a vendégek: 12−13.

Az alakulatok támadóstratégiája hatékonyabban működött a második tíz percben, ezzel együtt a hangulat is fokozódott; a pasaréti mester, Szkocsovszki Igor és a vendég Bódi Ferenc nagy elánnál dirigált a partvonal széléről. Várszegi Réka nyolc pontot szerzett a Csatának, Szerencsés pedig két pontot mentett az utolsó pillanatokban, mégis a vendégek vonulhattak le szolíd, 29−33-as előnnyel a szünetre.

Másfél percet kellett várni a harmadik negyed első pontjára, amikor Madár zárkóztatott kettőre (31−33). A válasz rögvest érkezett Krasovectől, aki ezután még két kosarat dobott (31−39).  A nyolcpontos különbség megmaradt a zárófelvonásra: 34−42.

A hazaiaknak tehát tíz percük maradt ledolgozni a hátrányukat, a vendégek ebben ugyanakkor nem kívántak segédkezni; masszív, szinte áttörhetetlen védekezéssel gátolták a támadásokat, Gyöngyösi Janka ráadásul még két pontotot jegyzett a Csatának (34−44). Hihetetlen erőre kaptak a hazaiak: Szerencsés egyszer, Madár kétszer volt eredményes (41−44), s négy perccel az utolsó sípszó előtt belátható távolságba kerültek. Kosarat kosár követett mindkét oldalon, amikor Mudra Viola hatalmas triplával egalizált (46−46). Rakita Lili nem hibázott közelről (46−48). Fél perc maradt hátra, a piros-kékek elszalasztották az utolsó lehetőségüket, a fordulást követően Boros dobhatott még büntetőt, és élt is a lehetőséggel. Izgalmas végjáték után tehát 49−46-ra nyert a Csata.

„A jelenlegi két legjobb junior leányegyüttes küzdött egymással. Örök igazság, hogy annyit tudunk mutatni magunkból, amennyit az ellenfél enged. Sajnos nem vagyunk hozzászokva ahhoz keménységhez, amelyet a Vasas ma mutatott. A mérkőzés alatt voltak hullámvölgyeink, de büszke vagyok a lányokra, hogy fejben erősek maradtak, és betartották azokat az utasításokat, amelyeket megbeszéltünk. Ezúttal nekünk sikerült jobban a végjáték, de a Vasas erejét jól mutatja, hogy tízpont mínuszból feljöttek. Remélem, legközelebb is hasonlóan parázs mérkőzést játszunk, hiszen a fiatalok ezekből a kiélezett helyzetekből tanulnak a legtöbbet” − értékelt Bódi Ferenc, a meccsnyertes Csata edzője a helyszínen.

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.