HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.12.10 08:48 Frissítve: 2018.12.10 08:50

Kosárlabda: a 18 éves Somogyi Ádám a mának él, de a holnapért edz

Még tehetségként emlegetik, de rövid időn belül meghatározó profi játékosként tarthatják számon a spanyol harmadosztályban szereplő Aquimisa Laboratorios Zamorano kosárlabdázóját, Somogyi Ádámot. A Vasas Akadémia korábbi növendéke már harmadik évét kezdi meg Spanyolországban, kvalitásaira felfigyelt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Ivkovics Sztojan is. A hollandok elleni világbajnoki selejtezőn helyet kapott a tizenkét fős mérkőzéskeretben, amit hatalmas megtiszteltetésnek érez, még akkor is, ha végül nem léphetett pályára a hosszabbításban megnyert találkozón.

Sztrik Martin  ̶̶̶̶̶Somogyi Ádámot a kosárlabda hazai kedvelőinek már nemigen kell bemutatni, mivel a 18 esztendős fiú tehetségével és szorgalmával kivívta magának, hogy az egyik legnagyobb ígéretként tartsa számon a közvélemény.

„Gyakorlatilag beleszülettem a kosárlabdázásba, hiszen édesapám is ezt a sportágat űzte, korábban válogatott játékos volt; nővérem pedig NB I-es szinten játszott. Nem kellett túl sok idő, hogy rájöjjünk: az én sportom szintén ez lesz. Négyéves korom óta pattogtatom a labdát, első klubom a Csata DSE volt, majd a Keresztúri Sportegyesülethez szerződtem. Onnan kerültem a Vasashoz, ami az egyik legfontosabb állomása volt a pályafutásomnak” mesél a kezdetekről a pasarétiek korábbi növendéke, aki eddigi karrierje alatt tagja volt valamennyi korosztályos válogatottnak, és Ivkovics Sztojan a nyár végén meghívót küldött neki a felnőtt nemzeti csapatba is. Ráadásul augusztus közepén, két, már a klub kötelékében eltöltött év után aláírta profi szerződését a sportági nagyhatalom Spanyolország harmadik ligájában szereplő Aquimisa Laboratorios Zamorano együttesével.

Az egyik legnagyobb magyar ígéretnek tartják számon a hazai kosárlabdázás szakemberei a 18 éves Somogyi Ádámot Forrás: FIBA

Az egyik legnagyobb magyar ígéretnek tartják számon a hazai kosárlabdázás szakemberei a 18 éves Somogyi Ádámot  •  Forrás: FIBA

„Nagyon jól érzem magam Zamorában, ráadásul a játék is egyre jobban megy, és az edzőm is rendre több lehetőséget ad nekem. Szeretném, ha ez nem változna, és igyekszem napról napra fejlődni”mondja eltökélten a fiatal irányító, aki nemrégiben letette a spanyol középfokú nyelvvizsgát, bár a csapaton belül angolul beszél társaival.

Vitathatatlanul előrébb lépett nemcsak klubjában, hanem a magyar válogatottban is. A hollandok elleni, a hosszabbításban 91‒86-ra megnyert világbajnoki-selejtező mérkőzésen helyet kapott a tizenkét fős mérkőzéskeretben olyan hazai sztárok mellett, mint Vojvoda Ádám, Govens Darrin, Keller Ákos vagy éppen a szintén Spanyolországban légióskodó Perl Zoltán.

„A párharc előtti napon Forray Gábor másodedző a kezembe nyomott egy papírt, amelyen a meccsre nevezett játékosok nevei szerepeltek, majd hozzáfűzte: kerettag vagyok. Mondanom sem kell, meglepődtem, mert egyáltalán nem számítottam rá, de nagyon boldog voltam, és óriási büszkeséggel tölt el, még úgy is, hogy nem léphettem pályára.”

Aki látta a találkozót, maga is tapasztalhatta az atmoszférát, de Ádám elmondása szerint is nagyszerű hangulat uralkodott a zsúfolt Tüskecsarnokban – korábban még nem átélt élményt adva a fiatal játékosnak. Már a bemelegítés alatt szinte felrobbant a lelátó a szurkolók tombolásától. Ünneplésre azonban nem igazán volt ideje, mivel másnap már utazott vissza Madridba, ahonnan vonattal folytatta az útját Zamorába – útitársa ezúttal egy másik válogatott csapattag volt.

„Perl Zolival repültem vissza Madridba, és sokat beszélgettünk. Jó viszonyban vagyunk, talán ő áll legközelebb hozzám a csapatból. Szeretem a játékát és a személyiségét.”

Ami a jövőt illeti: a fiatal játékosnak vannak ugyan  álmai és kitűzött céljai, de mindig próbál a jelenre öaazpontosítani, hogy abból kihozza a maximumot. A mottója ugyanis: élj a mának!

További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.01.14 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A számtalan emlékezetes pillanatot hozó tavalyi esztendőt követően a hazai sportági szövetség kihirdette az év legjobbjait: a juniorkorosztályban az U20-as világbajnok Háfra Noémi és a jelenleg is a felnőttválogatottal a vb-n részt vevő Máthé Dominik kapta az elismerést.

2019.01.13 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Év közben váltott klubot a Telekom Veszprém 19 éves balátlövője, Borzas Uros. Igaz, csak ideiglenesen intett búcsút a bakonyi klubnak a korosztályos válogatott kézilabdázó, az évad végéig került kölcsönbe a jelenleg az NB I harmadik helyen álló Grundfos Tatabánya gárdájához.

2019.01.11 16:11:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Élete első Forma-3-as versenyén indult ma el Keszthelyi Vivien, amelyen a nyolcadik helyen végzett. A 18 esztendős autóversenyző Thaiföldön kezdte meg az F3 ázsiai, téli bajnokságában a szezont, és mivel még nem vezetett ilyen autót, már január 4-én a helyszínre utazott, hogy felkészülése a lehető legtökéletesebb legyen. A futam előtt beszélgettünk vele.

2018.12.11 14:20:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hétfőn jelentették be, hogy a nyáron junior-világbajnoki címet nyerő női U20-as kézilabda-válogatott játékosa, Klujber Katrin nevelőklubjától, a Dunaújvárostól – amelyben tizenegy évet húzott le – az FTC-be igazol.

2018.11.25 22:29:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A fővárosi klubok fölényét hozta a kadétkorú vívók országos bajnokságának második napja is, ám ahogyan az egyéni versenyeknél, úgy a csapatszámokban sem akadt duplázó egyesület. A hat aranyérem, hat különböző egyesülethez került vasárnap is.