utanpotlassport.hu 2018.12.10 08:48 Frissítve: 2018.12.10 08:50

Kosárlabda: a 18 éves Somogyi Ádám a mának él, de a holnapért edz

Még tehetségként emlegetik, de rövid időn belül meghatározó profi játékosként tarthatják számon a spanyol harmadosztályban szereplő Aquimisa Laboratorios Zamorano kosárlabdázóját, Somogyi Ádámot. A Vasas Akadémia korábbi növendéke már harmadik évét kezdi meg Spanyolországban, kvalitásaira felfigyelt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Ivkovics Sztojan is. A hollandok elleni világbajnoki selejtezőn helyet kapott a tizenkét fős mérkőzéskeretben, amit hatalmas megtiszteltetésnek érez, még akkor is, ha végül nem léphetett pályára a hosszabbításban megnyert találkozón.

Sztrik Martin  ̶̶̶̶̶Somogyi Ádámot a kosárlabda hazai kedvelőinek már nemigen kell bemutatni, mivel a 18 esztendős fiú tehetségével és szorgalmával kivívta magának, hogy az egyik legnagyobb ígéretként tartsa számon a közvélemény.

„Gyakorlatilag beleszülettem a kosárlabdázásba, hiszen édesapám is ezt a sportágat űzte, korábban válogatott játékos volt; nővérem pedig NB I-es szinten játszott. Nem kellett túl sok idő, hogy rájöjjünk: az én sportom szintén ez lesz. Négyéves korom óta pattogtatom a labdát, első klubom a Csata DSE volt, majd a Keresztúri Sportegyesülethez szerződtem. Onnan kerültem a Vasashoz, ami az egyik legfontosabb állomása volt a pályafutásomnak” mesél a kezdetekről a pasarétiek korábbi növendéke, aki eddigi karrierje alatt tagja volt valamennyi korosztályos válogatottnak, és Ivkovics Sztojan a nyár végén meghívót küldött neki a felnőtt nemzeti csapatba is. Ráadásul augusztus közepén, két, már a klub kötelékében eltöltött év után aláírta profi szerződését a sportági nagyhatalom Spanyolország harmadik ligájában szereplő Aquimisa Laboratorios Zamorano együttesével.

Az egyik legnagyobb magyar ígéretnek tartják számon a hazai kosárlabdázás szakemberei a 18 éves Somogyi Ádámot Forrás: FIBA

Az egyik legnagyobb magyar ígéretnek tartják számon a hazai kosárlabdázás szakemberei a 18 éves Somogyi Ádámot  •  Forrás: FIBA

„Nagyon jól érzem magam Zamorában, ráadásul a játék is egyre jobban megy, és az edzőm is rendre több lehetőséget ad nekem. Szeretném, ha ez nem változna, és igyekszem napról napra fejlődni”mondja eltökélten a fiatal irányító, aki nemrégiben letette a spanyol középfokú nyelvvizsgát, bár a csapaton belül angolul beszél társaival.

Vitathatatlanul előrébb lépett nemcsak klubjában, hanem a magyar válogatottban is. A hollandok elleni, a hosszabbításban 91‒86-ra megnyert világbajnoki-selejtező mérkőzésen helyet kapott a tizenkét fős mérkőzéskeretben olyan hazai sztárok mellett, mint Vojvoda Ádám, Govens Darrin, Keller Ákos vagy éppen a szintén Spanyolországban légióskodó Perl Zoltán.

„A párharc előtti napon Forray Gábor másodedző a kezembe nyomott egy papírt, amelyen a meccsre nevezett játékosok nevei szerepeltek, majd hozzáfűzte: kerettag vagyok. Mondanom sem kell, meglepődtem, mert egyáltalán nem számítottam rá, de nagyon boldog voltam, és óriási büszkeséggel tölt el, még úgy is, hogy nem léphettem pályára.”

Aki látta a találkozót, maga is tapasztalhatta az atmoszférát, de Ádám elmondása szerint is nagyszerű hangulat uralkodott a zsúfolt Tüskecsarnokban – korábban még nem átélt élményt adva a fiatal játékosnak. Már a bemelegítés alatt szinte felrobbant a lelátó a szurkolók tombolásától. Ünneplésre azonban nem igazán volt ideje, mivel másnap már utazott vissza Madridba, ahonnan vonattal folytatta az útját Zamorába – útitársa ezúttal egy másik válogatott csapattag volt.

„Perl Zolival repültem vissza Madridba, és sokat beszélgettünk. Jó viszonyban vagyunk, talán ő áll legközelebb hozzám a csapatból. Szeretem a játékát és a személyiségét.”

Ami a jövőt illeti: a fiatal játékosnak vannak ugyan  álmai és kitűzött céljai, de mindig próbál a jelenre öaazpontosítani, hogy abból kihozza a maximumot. A mottója ugyanis: élj a mának!

További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.07.06 13:08:14

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A MOL Fehérvár FC leigazolta a Haladás együttesétől Funsho Bamgboyet. A 20 esztendős nigériai szélső célja, hogy bekerüljön válogatottja, a szupersasok felnőttkeretébe. A székesfehérváriak új üdvöskéjéről Kovács Zoltán sportigazgató is elismerően nyilatkozott a klub honlapjának.

2019.07.05 14:09:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Rajtbüntetés és plusz 50 kiló – várhatóan nem Tassi Attila és nem is a Honda hétvégéje lesz a soron következő portugáliai állomás a túraautós világkupa-sorozatban (WTCR). A 20 éves magyar ennek ellenére bizakodó a nyári szünet előtti utolsó megmérettetést illetően.

2019.07.03 19:47:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Óriásit úszott az FTC 16 éves versenyzője, Mihályvári-Farkas Viktória a kazanyi junior Európa-bajnokság nyitónapján: 400 m vegyesen egyéni csúccsal lett ezüstérmes, utána pedig 800 m gyorson negyedikként ért be; a 4x100 méteres leány gyorsváltó a nyolcadik helyen végzett.

2019.06.21 16:02:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Újabb játékost ad a hazai felnőttélvonalba a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia. A 19 éves irányító-átlövő Bálint Bence került az elmúlt szezonban bronzérmes Grundfos Tatabánya együtteséhez, ám súlyos sérülése miatt debütálása várhatóan csúszik.

2019.06.21 09:12:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Trion SC fiataljai kiváló eredményekkel tértek haza a korosztályos öttusa Európa-bajnokságokról. Az egyesület vezetőedzője, Burcsa Szabolcs tanítványairól és a sikerek hátteréről is mesélt.