Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.08.06 12:35 Frissítve: 2020.08.06 12:37

Kosárlabda: a 17 éves Kovács Ákos lehet, hogy hazatér Olaszországból

Az Umana Reyer Venezia kosárlabda-akadémiáján töltött két év után lehet, hogy hazatér a 17 éves erőcsatár, Kovács Ákos; a kint tapasztaltak mellett arról is kérdeztük, melyek a legfőbb különbségek a magyar és az olasz utánpótlás-bajnokságok között.

A 2017/2018-as évadban junior- és kadétbajnoki címet ünnepelt az Alba Fehérvár kosárlabdacsapatával a most 17 éves Kovács Ákos. Nem sokkal azután úgy döntött, a következő kiírást már az olaszországi Umana Reyer Venezia akadémiáján folytatja.

Kovács Ákos lehet, hogy jövőre már nem a velenceiek mezében szerepel Forrás: ICT Europe

Kovács Ákos lehet, hogy jövőre már nem a velenceiek mezében szerepel  •  Forrás: ICT Europe

„U15-ösként az U16-os válogatottban egyaránt szerepelhettem: 2017-ben, az Olimpiai Reménységek Versenyét követően a Stella Azzurra Roma csapata keresett meg, még próbajátékon is voltam ott, de ez az opció nem jött össze végül, így a velenceiekhez mentem. A külvárosban, Mestrében éltem, társasházban. Négy-öt lakás az akadémiáé, ezekben kettesével laktunk, kiváló körülmények között; mindennap jöttek főzni hozzánk, elkészíteni az ebédet, vacsorát. A csarnok is modern, minden feltétel adott a töretlen fejlődéshez. A célom az volt, hogy gyorsuljak, erősebb legyek és technikailag is csiszoljam a tudásomat, azt hiszem, ez sikerült. Leginkább hármas-négyes posztra képeztek, de az esetek többségében erőcsatárt játszom” − meséli Ákos.

A játékos arra is kitért, szerinte melyek a legfőbb különbségek a magyar és az olasz utánpótlás-bajnokságok között.

„A játék sokkal gyorsabb és erőnlétben is fejlettebbek a kosarasok. Több jobb játékos bizonyít hétről hétre Olaszországban, ebből adódóan a csapatok is ütőképesebbek a magyar utánpótlás-együtteseknél: idehaza általában lehet sejteni, mely alakulatok nyerhetik meg végül a ligákat, kint ez jóval kiszámíthatatlanabb: gyakorlatilag bármely csapat nyerhet, amelyik eljutott a végjátékig − önmagában ezt abszolválni is hatalmas eredménynek számít. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy már a fiatalok között is sok a légiós: csapatonként maximum kettő lehet, és ezzel a lehetőséggel szinte mindenki él.”

A fiatal a koronavírus-járvány okozta karanténidőszakban Magyarországon tartózkodott, és elmondta, nem biztos, hogy visszatér Olaszországba.

„Nem tudom, visszamegyek-e, a szerződésem él még az olaszokkal. Ha bármely magyar klub leigazolna, ki kellene vásárolnia. Az ügy jelenleg is zajlik, emiatt nem mehetek bele a részletekbe. Annyit azonban elárulhatok, nyitott vagyok a váltásra.”

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.