Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2019.11.19 15:09 Frissítve: 2019.11.19 15:14

Kosár: új fejezetet írt nyolc év alatt a női szakágban a DVTK Akadémia

A DVTK Akadémia igazgatója, Király Sándor nyolc évvel ezelőtt edző és gyerekek nélkül kezdett dolgozni Miskolcon. Mára több mint ötszáz gyerekkel harmincnégy mester foglalkozik, s az ország egyik legnívósabb leányutánpótlás-nevelőműhelyévé nőtte ki magát.

A DVTK Akadémia leány utánpótlás-kosárcsapatai jól kezdték az új évadot: a serdülő-, kadét- és a juniorkorosztályban is csupán egy-egy vereséget könyvelhetett el a csapat, szemben a 18, eddigi összes győzelmükkel. Mindháromszor a Csata DSE alakulatától kaptak ki a miskolciak.

Évről évre jobban teljesít a DVTK Akadémia Forrás: dvtk.eu

Évről évre jobban teljesít a DVTK Akadémia  •  Forrás: dvtk.eu

„Nehéz tartani a lépést a legeredményesebb fővárosi klubokkal, a Csatával és a Vasas Akadémiával. Úgy vélem, szorosan mögéjük tapadtunk, főleg az idén. A mezőny kétségkívül erős, hiszen a Sopron, a Szekszárd és a Pécs is nagyon nagy rivális. Ennek ellenére amondó vagyok, hogy egy, akár két érmet is nyerhetünk a három korosztály országos nagy döntőiben” − fejti ki a miskolci akadémia igazgatója, Király Sándor.

Jól érzékeli a pozíciójukat a hazai utánpótlás-bajnokságokban. Erre bizonyítékként szolgál az is, hogy a legutóbbi négy kiírásban csupán egyszer nem jutottak el a fináléig: 2018-ban a serdülőalakulatuk maradt le az utolsó tornáról.

„Ezután egyből lecseréltem a serdülőink edzőit, az új szezonban már jól megy nekik a játék − így Király. − Technikailag és taktikailag eddig is rendben voltak a tanítványaink, úgy döntöttünk, hogy erőnlétben is a lehető legmagasabb szinten kell tartani őket. Három miskolci iskolával van megállapodásunk, így a gyerekek heti háromszor reggeli edzésen is részt vehetnek. Ezáltal fizikálisan sokkal ütőképesebbé váltunk. Ennek már érződik a hatása, több párharcot vagyunk képesek megfordítani a végjátékban is, jobban bírjuk a csatákat.”

A mester nyolc évvel ezelőtt kezdett Miskolcon tevékenykedni. Gyakorlatilag a nulláról indult, gyerek és edző nélkül. Napjainkban ez merőben megváltozott: több mint ötszáz ifjú kosarassal harmincnégy szakember foglalkozik.

A kérdés már a kezdetekben is az volt, hogyan tudják felvenni a versenyt minél hamarabb a Csatával és a Vasassal:
„Sok év hátrányban vagyunk, de jó úton haladunk. Fennállásunk óta az idén volt először példa arra, hogy a Csatát legyőzzük az U12-esek között. Tursics Sándor a mérkőzés után gratulált is az edzőinknek, amiért rengeteget fejlődött az egység. Persze, fontosak az eredmények, élsportot másképp nem lehet csinálni, ennek ellenére azt hangoztatom, hogy a kosárlabda mellett ugyanolyan fontos a tanulás. Ezt a két dolgot ugyanolyan magas, egyetemi szinten kell űzni. Ha ezek megvannak, akkor lehet azon gondolkozni, hogy mit csináljanak a fiatalok a maradék szabadidőben. A célunk − amellett, hogy minél jobb embereket neveljünk, − hogy a lehető legtöbb játékost adjuk a válogatottaknak, és az élvonalban szereplő csapatunknak” − zárja le Király.

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.