Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.03.26 20:08 Frissítve: 2020.03.26 20:19

Kosár: Rátgéberék is átálltak a digitális munkarendre

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs szakmai és stratégiai igazgatójával, Rátgéber Lászlóval beszélgettünk arról, hogyan állt át digitális munkarendre a nevelőműhely a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt. A kilencszeres felnőtt magyar bajnok, Euroliga-győztes mesteredző is mindenkit arra buzdít, hogy maradjon otthon!

Március 13-án, pénteken a Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs fiú juniorcsapata épp a bajnokság felsőházi rájátszásának utolsó fordulójában győzte le 95−55-re a Vasas Akadémia együttesét, amikor érkezett a hír: a koronavírus-járvány miatt a szövetség minden korosztályban felfüggeszti a versenynaptárát.

RátgéberLászló mindenkit arra buzdít, maradjon otthon! Forrás: nso.hu

RátgéberLászló mindenkit arra buzdít, maradjon otthon!  •  Forrás: nso.hu

A kilencszeres felnőtt magyar bajnok, Euroliga-győztes Rátgéber László vezette nevelőműhely gyorsan reagált, másnap elkezdte kiköltöztetni a gyerekeket a sportkomplexumhoz tartozó kollégiumból − az utolsó sportoló vasárnap hagyta el a létesítményt, a csarnok kapui is ugyanekkor zártak be. Kedden az is kiderült, hogy nem csupán felfüggesztésről van szó: a szövetség bejelentette, a bajnokságokat az eddigi eredmények alapján befejezik. Az elnökség lezártnak nyilvánította a 2019/2020-as szezont minden korosztályban, mindkét nemben. Győztest nem hirdetnek, mint ahogyan kieső sem lesz.

„Hétfőn nekiláttunk a tervezésnek a vezetőséggel, kedden pedig már minden információt eljuttattunk a tanítványainkhoz, átálltunk otthoni munkarendre. Olyan, elsősorban videókon megtekinthető oktatási anyagokat állítottunk össze, amelyekkel a játékosok a kényszerszünet alatt is fejleszthetik az állóképességüket. Ha a közelükben van szabadtéri kosárlabdapálya, ott is gyakorolhatnak. A távedzések hatékonyabbá tételéhez olyan digitális megoldásokat használunk, mint a Google Classroom vagy a kosárlabda-specifikus HomeCourt. A folytatásban minden hétfőn, szerdán és pénteken értekezletet tartunk az edzőkkel, vezetőséggel azért, hogy gördülékenyebben menjen a munka, ne álljon meg a kosárlabdaélet, és a gyerekek is a lehető legtöbbet hozzák ki a kényszerpihenőből” − így a mesteredző.

Az is fontos szempont, hogy érzelmileg az utánpótláskorú sportolóknak talán különösen nehéz feldolgozniuk, mi is zajlik jelenleg a világban:

„A sportpszichológusaink igyekeznek segíteni őket. A jelenlegi helyzet főleg a fiataloknak nem egyszerű, akiknek elképzelése sem lehetett arról, milyen, amikor korlátozva van a mozgásszabadságuk. Tulajdonképpen még nem történt semmi, tudatosítani kell bennük, mire készüljenek. A szülőket is próbáljuk a helyes kommunikáció irányába terelni. Nagyon fontos, hogy a depresszív állapotot elkerüljék − testileg és lelkileg egyaránt karban kell tartaniuk magukat. Segítsük egymást, figyelnünk kell az egészségügyre, a gazdaságra. Mihamarabb fel kell állnia az országnak, éppen ezért buzdítok mindenkit arra, hogy maradjon otthon!”

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.