Kosár: Rátgéberék is átálltak a digitális munkarendre

Vágólapra másolva!
2020.03.26. 20:08
Címkék
A Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs szakmai és stratégiai igazgatójával, Rátgéber Lászlóval beszélgettünk arról, hogyan állt át digitális munkarendre a nevelőműhely a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt. A kilencszeres felnőtt magyar bajnok, Euroliga-győztes mesteredző is mindenkit arra buzdít, hogy maradjon otthon!

Március 13-án, pénteken a Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs fiú juniorcsapata épp a bajnokság felsőházi rájátszásának utolsó fordulójában győzte le 95−55-re a Vasas Akadémia együttesét, amikor érkezett a hír: a koronavírus-járvány miatt a szövetség minden korosztályban felfüggeszti a versenynaptárát.Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs fiú juniorcsapata épp a bajnokság felsőházi rájátszásának utolsó fordulójában győzte le 95−55-re a Vasas Akadémia együttesét, amikor érkezett a hír: a koronavírus-járvány miatt a szövetség minden korosztályban felfüggeszti a versenynaptárát.

RátgéberLászló mindenkit arra buzdít, maradjon otthon! Forrás: nso.hu
RátgéberLászló mindenkit arra buzdít, maradjon otthon! Forrás: nso.hu

RátgéberLászló mindenkit arra buzdít, maradjon otthon!  •  Forrás: nso.hu

A kilencszeres felnőtt magyar bajnok, Euroliga-győztes Rátgéber László vezette nevelőműhely gyorsan reagált, másnap elkezdte kiköltöztetni a gyerekeket a sportkomplexumhoz tartozó kollégiumból− az utolsó sportoló vasárnap hagyta el a létesítményt, a csarnok kapui is ugyanekkor zártak be. Kedden az is kiderült, hogy nem csupán felfüggesztésről van szó: a szövetség bejelentette, a bajnokságokat az eddigi eredmények alapján befejezik. Az elnökség lezártnak nyilvánította a 2019/2020-as szezont minden korosztályban, mindkét nemben. Győztest nem hirdetnek, mint ahogyan kieső sem lesz.

„Hétfőn nekiláttunk a tervezésnek a vezetőséggel, kedden pedig már minden információt eljuttattunk a tanítványainkhoz, átálltunk otthoni munkarendre. Olyan, elsősorban videókon megtekinthető oktatási anyagokat állítottunk össze, amelyekkel a játékosok a kényszerszünet alatt is fejleszthetik az állóképességüket. Ha a közelükben van szabadtéri kosárlabdapálya, ott is gyakorolhatnak. A távedzések hatékonyabbá tételéhez olyan digitális megoldásokat használunk, mint a Google Classroom vagy a kosárlabda-specifikus HomeCourt. A folytatásban minden hétfőn, szerdán és pénteken értekezletet tartunk az edzőkkel, vezetőséggel azért, hogy gördülékenyebben menjen a munka, ne álljon meg a kosárlabdaélet, és a gyerekek is a lehető legtöbbet hozzák ki a kényszerpihenőből”− így a mesteredző.

Az is fontos szempont, hogy érzelmileg az utánpótláskorú sportolóknak talán különösen nehéz feldolgozniuk, mi is zajlik jelenleg a világban:

„A sportpszichológusaink igyekeznek segíteni őket. A jelenlegi helyzet főleg a fiataloknak nem egyszerű, akiknek elképzelése sem lehetett arról, milyen, amikor korlátozva van a mozgásszabadságuk. Tulajdonképpen még nem történt semmi, tudatosítani kell bennük, mire készüljenek. A szülőket is próbáljuk a helyes kommunikáció irányába terelni. Nagyon fontos, hogy a depresszív állapotot elkerüljék − testileg és lelkileg egyaránt karban kell tartaniuk magukat. Segítsük egymást, figyelnünk kell az egészségügyre, a gazdaságra. Mihamarabb fel kell állnia az országnak, éppen ezért buzdítok mindenkit arra, hogy maradjon otthon!”

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik