Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.05.29 11:11 Frissítve: 2020.05.29 11:12

Kosár: így látja a folytatást Székely Norbert szövetségi kapitány

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) utánpótlás szakmai koordinátorával, a felnőtt női szövetségi kapitány Székely Norberttel beszélgettünk arról, miként hathatnak a törölt Európa-bajnokságok az utánpótláskorúak motivációjára. A mester beszélt a nyári összetartások várható menetrendjéről is.

A felnőtt női kosarasok szövetségi kapitányát, Székely Norbertet ezúttal utánpótlás szakmai koordinátori minőségében kerestük meg, mégpedig amiatt, hogy megtudjuk, milyen hatással lehet az Európa-bajnokságok koronavírus-járvány okozta eltörlése az utánpótlás-válogatottakra.

Székely Norbert úgy véli, a járvány hatásai nincsenek drasztikus következménnyel az utánpótláskorú kosarasokra Forrás: FIBA

Székely Norbert úgy véli, a járvány hatásai nincsenek drasztikus következménnyel az utánpótláskorú kosarasokra  •  Forrás: FIBA

A fertőzés veszélyének természetesen más hatásai is voltak: többek között a hazai szövetség (MKOSZ) égisze alá tartozó összes sorozatot − így az utánpótlás-bajnokságokat is − idő előtt befejezettnek nyilvánította a szervezet. Ebből adódik, hogy nem csupán az elmaradt Eb-k miatt szenvedhettek lelki sebeket a sportolók.

A kérdésünk tehát sokkal inkább az, hogy kiket viselhetett meg leginkább a példátlan helyzet.

„Nemrégiben olyan értekezleten vettem részt, amelyen pont ezt a témakört elemeztük. Első ízben a felnőtt női nemzeti együttesről beszélnék, amelynek nagyon nagy szüksége van a négyhetes nyári összetartásra; jól edzhető csapat, amely emberközpontú, ily módon elengedhetetlen a közös felkészülés. Visszakanyarodva: nyilván minden sportoló másképpen reagál a szituációra, általánosságban azonban elmondható, hogy senkit nem érintett jól. Az utánpótlásban dolgozó kollégák véleménye alapján állíthatom, a történtek nincsenek drasztikus lelki hatással a kosarasokra. Ettől függetlenül néhány fiatalnál előfordulhat, hogy jobban megviseli a helyzet. Én abban bízom, hogy ezt a nehézséget is megoldjuk együttes erővel.”

Habár hivatalosan még nem közölték, a szakember szavaiból sejthető, hogy biztosan lesznek összetartások nyáron.

„A tervek szerint június 29-én kezdődik a program − erre megkaptuk már a felhatalmazást a szövetségtől: a fiú és leány U16-os, U18-as, U20-as és felnőttválogatott egyhetes különbségekkel, egymást követve érkezik Székesfehérvárra, az MKOSZ edzőközpontjába. Ekképpen a következő hetek arról szólnak, hogy monitorozzuk az újabb fejleményeket a vírusról − az információkhoz igazítjuk azokat a szabályokat, amelyek megkövetelendőek a táborok biztonságos lebonyolításához.”

A kapitány arról is beszélt, hogy elképzelhetetlennek tartja a felkészülési mérkőzések, tornák megrendezését:

„Jelen pillanatban ez teljesen lehetetlennek tűnik, még úgy is, hogy addig van idő. Játékra lesz lehetőség egymás között, de nem hiszem, hogy szóba jöhetnek a nemzetközi, akár országon belüli barátságos meccsek. Az utánpótlást tekintve nem is látnám értelmét, hiszen − az idei Eb-k törlése miatt − a jövő évi keretekkel kezdjük meg a munkát.”

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.06.08 14:13:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kovács Bálint, a H-Moto Team 18 éves gyorsaságimotorosa harmadik lett a cseh bajnokság elmúlt hétvégén rendezett brnói fordulójának első futamán.

2020.06.03 09:13:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A korlátozások enyhítésével kijelenthető, hogy – bár szigorú ellenőrzés mellett – újraindult a sportélet hazánkban. Lássuk, miként „rajtoltak” az utánpótlássport legjobbjai!

2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.