Kosár: hat fiatallal vág neki a bajnokságnak a PEAC-Pécs

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.09.16. 14:18
Címkék
„A fiatalszabálynak nekünk is meg kell felelnünk, de ezzel nem lesz probléma. Mi arra törekszünk, hogy folyamatosan legyen ütőképes utánpótláskorú kosarasunk; azt ugyanis nem tartom szerencsésnek, hogy abban versenyezzenek a csapatok, melyikük tud többet fizetni a tizenéves lányoknak” – Csirke Ferenc, a PEAC-Pécs női első osztályú csapatának vezetőedzője.

Hat utánpótláskorúval a keretében vág neki az október elején rajtoló női első osztályú kosárlabdaévadnak a PEAC-Pécs csapata. A keretben helyet kapott a 17 éves Habling Lara, Hegedűs Rebeka (18), Ilina Selcova (17), Milicia Vojinovics (18), Szücs Luca (19) és Wentzel Nóra (19).PEAC-Pécs csapata. A keretben helyet kapott a 17 éves Habling Lara, Hegedűs Rebeka (18), Ilina Selcova (17), Milicia Vojinovics (18), Szücs Luca (19) és Wentzel Nóra (19).

Wentzel Nóra már tavaly is jól szerepelt az első osztályban között Forrás: ratgeberakademia.hu
Wentzel Nóra már tavaly is jól szerepelt az első osztályban között Forrás: ratgeberakademia.hu

Wentzel Nóra már tavaly is jól szerepelt az első osztályban között  •  Forrás: ratgeberakademia.hu

„A női mezőnyben jóval hamarabb érnek a sportolók, mint a férfiak között, így tizenhét-tizennyolc-tizenkilenc éves lányok gyakran válnak meghatározóvá ilyen fiatalon az NB I-ben. Az második legidősebb játékosunk huszonöt éves, szóval amúgy sem vagyunk túlkorosak. A fiatalszabálynak nekünk is meg kell felelnünk, de ezzel nem lesz probléma. Az egyik legtehetségesebb húsz év alatti magyar kosaras, Wentzel Nóra nálunk játszik, biztos, hogy nagy szerephez jut októbertől. Hamarosan azonban ő is kiöregedik az U20-as szabályból, mi arra törekszünk, hogy utána is legyen ütőképes utánpótláskorú kosarasunk; azt ugyanis nem tartom szerencsésnek, hogy abban versenyezzenek a csapatok, melyikük tud többet fizetni a tizenéves lányoknak” – nyilatkozza az együttes júliusban kinevezett vezetőedzője, Csirke Ferenc.

A PVSK férficsapatát több mint nyolc évig irányító mester először foglalkozik lányokkal. Eddigi tapasztalatai alapján melyek a két nem közötti legfőbb különbségek a pályán?

„Valójában jóval hamarabb, már áprilisban eldőlt, hogy leülök a kispadra. Maximálisan elégedett vagyok a döntésemmel, remekül zajlik a munka. Pécsiként megtapasztaltam, hogy az elmúlt évtizedekben a női szakág dominált a városban, de sajnos az utóbbi években sokat veszített a népszerűségéből. Azon is dolgozunk, hogy ezt a visszájára fordítsuk. A sebesség természetesen kisebb, de egymás között a lányok is tudnak nagy tempóban játszani; a sportág elemei, mint az egy-egy, kettő-kettő elleni párharcok, pozíciójátékok jelen vannak.”

A bajnokság hamarosan elrajtol, de a pécsi célokat egyelőre nehéz megfogalmazni.

„Fontos volt, hogy olyan játékosok legyenek a keretben, akik kötődnek Pécshez, és ez – a két külföldi kosarast leszámítva – sikerült. Jó helyzetben vagyunk, hiszen nagymértékben támaszkodhatunk a Rátgéber László vezette Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécsre. Próbálok olyan játékstílust kitalálni, hogy ne mindig mi alkalmazkodjunk az ellenfelekhez. Persze tudjuk, vannak idehaza nagyon erős csapatok, úgyhogy ez nem lesz egyszerű. Remélem, hogy zökkenőmentesen mehet a bajnokság, és a koronavírus-járvány nem tesz neki keresztbe. Noha három felkészülési meccsünk is elmaradt, törekszünk arra, hogy százszázalékos állapotban vágjunk neki az október eleji bajnoki rajtnak. Célokról azonban egyelőre nehéz beszélni. A legfontosabb az, hogy szerethető, minden esetben küzdeni tudó egységünk legyen, amely nem tűzi ki maga elé, hányadik helyen szeretné zárni a szezont. Csak azzal foglalkozunk, hogy folyamatosan fejlődjünk, és a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból a pályán.”

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik