Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2019.12.08 10:19 Frissítve: 2019.12.08 10:25

Kosár: Baa Dominika, a Kanizsai Vadmacskák rekorder pontfelelőse

Nem akármilyen mutatókkal büszkélkedhet a leánykosarasok kadétbajnokságában és a felnőtt női másodosztályban a Kanizsai Vadmacskák SE csupán 15 esztendős játékosa, Baa Dominika.

Meccsenként átlagosan több mint 32 pontot dob a kadétok között Baa Dominika, és azzal fölényesen vezet a bajnokság vonatkozó statisztikájában. Nemcsak neki, hanem a klubjának, a Kanizsai Vadmacskáknak is jól indult az alapszakasz: nyolc mérkőzéséből hatot megnyert az együttes, nagy meglepetésre olyan alakulatokat is maga mögé utasított, mint a Soproni Darazsak Akadémia vagy a Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs.

Baa Dominika kiváló egyéni mutatókkal büszkélkedhet Forrás: zaol.hu

Baa Dominika kiváló egyéni mutatókkal büszkélkedhet  •  Forrás: zaol.hu

„Rendkívül keményen dolgoztunk a nyáron, a szakmai vezetőnk, Gábor Erzsébet hajtott minket, megkövetelte a munkát, és ennek – úgy fest – meglett az eredménye. Az egyetlen problémánk az, hogy nincsen igazi centerünk, emiatt jóval nagyobb súlyt kell fektetnünk a kizárásokra. Ennek ellenére fel tudjuk venni a versenyt az erősebb alakulatokkal, így nem is lehet kérdés, a célunk az, hogy bejussunk az országos bajnoki nyolcas döntőbe tavasszal, és ott érmet szerezzünk” – vall a kanizsai sikerek titkáról az első számú pontfelelős.

Dominika pontátlaga mellett a teljesítményindexe is elképesztő (39.25), és az asszisztokban (5.5) is igen jól áll. De a mérkőzésenként szerzett labdáinak a száma a leginkább szembetűnő: 9.5, ez közel kétszer annyi, mint az erre vonatkozó lajstrom második helyezettjéé.

De ez még nem minden. A 15 éves játékos ugyanis a felnőtt másodosztályban is hasonlóan meggyőző teljesítményt nyújt. A pontszerzésben (24.75) és a szerzett labdák számát tekintve (7.50) is a rangsor élén áll, nyolc forduló után a harmadik leghatékonyabb, leghasznosabb kosarasként (32.75-ös VAL-érték) tartják számon.

„A pontok döntő többségét indításokból és egy az egy elleni párharcokból érem el. Persze, nem szabad megfeledkezni a társaimról sem, akiknek mérkőzésről mérkőzésre egyre többet köszönhetek. Ami a szerzett labdákat illeti: általában a passzokat csenem el, ahhoz pedig jó reflexekre van szükség.”

Hamarosan bemutatkozhat válogatottban is: az U16-os nemzeti együttessel részt vesz a Szlovákiában december 26-án rajtoló olimpiai reménységek versenyén.

„Két éve rendszeresen járok az összetartásokra, a szűkített keretbe viszont idáig még nem kerültem. Az elsődleges célom az, hogy szerepeljek nyáron a portugáliai korosztályos kontinenstornán. Ha sikerül, a folytatásban minden erőmmel azon leszek, hogy a válogatott mezt a lehető legtöbbször magamra ölthessem.”

A kanizsaiak játékosa hétévesen lépett először kosárlabdapályára:
„Az általános iskolában tornával kezdtem. Kovács Magdolna figyelt fel rám, és megkérdezte, lenne-e kedvem pattogtatni kicsit a labdát. Már az első pillanatban a játék szerelmesévé váltam, minden pillanatát élvezem. Azóta is imádok itt játszani, kiváló a csapat. A példaképem Iványi Dalma volt, még a búcsúmeccsén is részt vettem Pécsett. Azóta is rengeteg erőt merítek a pályafutásából, zseniális kosaras volt, igazi legenda.”

Ahogyan minden sportoló, úgy Dominika is már kitűzte céljait a következő évekre:
„Jól érzem magam Nagykanizsán, a gimnáziumot itt szeretném befejezni. Tervezem az egyetemet, tehát biztos, hogy később is nagyon fontos lesz összhangban tartani a tanulmányaimat a sporttal. Nem titok, az álmom az, hogy egyszer a kedvenc csapatom, a Sopron Basket játékosa legyek!”

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.