B. Z. utanpotlassport.hu 2019.08.13 17:00 Frissítve: 2019.08.13 17:09

Korosztályos sakk Eb: eljött a radikális változások ideje

Tíz napon át zajlott Pozsonyban a korosztályos sakk Európa-bajnokság, amelyen Magyarország 29 fiatal versenyzővel vett részt. A kontinenstornán több magyar játékos is az élmezőnyben végzett, a legjobban Giang Tran Nam teljesített, aki az U10-es fiúk között nyolcadikként zárt.

sakk europechess.org

 •  Forrás: europechess.org

Több magyar fiatal is szépen helytállt a vasárnap véget ért szlovákiai korosztályos sakk Európa-bajnokságon. A pozsonyi kontinensviadalon a fiúk és lányok külön, hat, kétévenként besorolt korosztályban mérték össze tudásukat az U8-tól egészen az U18-ig. A 47 ország 1347 indulója között hazánkat 29 játékos képviselte. Molnár Béla, a szövetség ifjúsági bizottságának elnöke az Eb előtt úgy fogalmazott: a húszon belüli helyezések már kimagasló eredménynek számítanának az erős mezőnyben. Noha nem mindenkinek, néhány magyar fiatalnak ez összejött.

A legjobban Giang Tran Nam teljesített, aki az U10-es fiúk versenyében végzett az első tízben. Hogy a vietnámi származású, de már Magyarországon született ifjú sakkozó a küldöttség legeredményesebb tagja lett, egyáltalán nem meglepő, hiszen két éve az U8-asok között Romániában szerzett Európa-bajnoki címet, idén pedig az U12-es csehországi csapat Eb-ről büszkélkedhet bronzéremmel. A magyar versenyzők közül Nam kezdte a legjobban a kilenc fordulós Eb-t. Az első négy meccsét egyaránt megnyerte, a folytatásban azonban egymás után kétszer is kikapott – először a végül ezüstérmes, cseh Václav Fínektől. A magyar fiú a hetedik körben újra visszatalált a győzelem útjára, ám az utolsó fordulóban döntetlent játszott, így 6,5 ponttal zárt, ami a nyolcadik helyet jelentette a 149 fős mezőnyben.

Giang-Tran-Nam hunonchess.hu

Giang Tran Nam nevéhez fűződik a legjobb magyar eredmény  •  Forrás: hunonchess.com

Az U10-es lányok mezőnyében Tóth Lili vereséggel kezdett Pozsonyban, aztán moldovai és cseh ellenfelet is legyőzött, majd szlovák lánnyal szemben maradt alul. A folytatásban harcosan sakkozva zsinórban négy partiját megnyerve, hat győzelemmel zárt, és 6 pontjával, legjobb magyar leányversenyzőként az előkelő tizenkettedik helyen végzett.

A tavalyi rigai korosztályos Eb-n (az U12-es lányok között szereplő Gaál Zsókával közösen) legjobb magyar helyezést, 15.-et elérő Juhász Judit akkor az U14-ben, most az U16-ban szerepelt. Az első napi győzelmét követően kétszer kikapott, de gyorsan magára talált, és nyerő szériába kezdett: moldovai, szlovák, grúz, spanyol és szlovén vetélytársat múlt felül. A zárófordulóban a korcsoport első helyen kiemeltjével ült asztalhoz. A férfi Fide-mesteri címmel rendelkező bolgár válogatott lány, Beloszlava Kraszteva ellen sötéttel játszott, és bár a papírformának megfelelő vereséget szenvedett, 6 pontjával a 96 versenyzőt számláló korosztály mezőnyének elején zárt.

sakk2

 •  Forrás: europechess.org

A legjobb húszban végzett még az U14-esek között Borhy Marcell, aki tizenhatodik lett és az U12-es mezőnyben Tran Dávid, aki a huszadik helyre sorolódott, miután csak a később aranyérmet szerző francia Marc Andria Maurizzi tudta legyőzni, a harmadik körben.

„Gratulálok minden magyar résztvevőnek! Versenyzőink közül sokan az első világversenyükön vettek részt Pozsonyban, nekik jelentős tapasztalatszerzést jelentett ez az esemény a további munka, fejlesztés irányát tekintve
– értékel Molnár Béla. – Ezeknek a svájci rendszerű versenyeknek az a sajátosságuk, hogy az utolsó három fordulóban aki nyer, nagyon sokat tud előre lépni. Négy olyan versenyzőnk volt, aki a legjobb tízben szerepelt az utolsó forduló előtt, a párosításuk viszont nem volt szerencsés. Három orosz és egy első helyen rangsorolt bolgár versenyzővel játszottunk. Mint minden sportban, itt is nagyon sokat számít a pillanatnyi forma. Egy-egy momentum döntően befolyásolja a végeredményt. Ami jól látszik, sok olyan ország van, ahol komolyan veszik a sportágat, és nagy létszámmal vesznek részt a világversenyeken. Nekünk mintaként szolgálhatnak például az örmények vagy a grúzok. Nagy játékoslétszámmal és jelentős szakmai kísérettel érkeznek a versenyekre, és komoly állami programok működnek mellettük. A lengyel női sakkozás fejlesztése is példaértékű lehet, hiszen folyamatosan szállítják a kiváló eredményeket az utánpótlásban és a felnőttmezőnyben egyaránt.”

sakk 1Pozsonyban a 18 és 16 éves korosztályban is lengyel lány lett az aranyérmes. A lengyeleknek csak a leányversenyzőik többen voltak az Eb-n, mint a teljes magyar küldöttség. Nálunk is az a törekvés, hogy olyan szakmai programok induljanak, amelyek a tömegbázist növelik. Ribli Zoltán személyében profi szakmai vezető állt az ifjúsági sakkozás élére, az ő feladata lesz, hogy a válogatott játékosok fejlődését kézben tartsa és felügyelje. A központi sakkiskola is átalakul. Külön lesz fiú- és lánycsoport, amelyekbe kisebb korosztályok tehetségeit próbálják összeszedni, és elkezdeni velük a munkát.

„A megkötésre előtt álló állami szerződésben benne lesz, hogy az utánpótlásra a teljes támogatási összeg negyven százalékát akarja fordítani a sportág. Tehát mindenki érzi, hogy gondok vannak, és itt az ideje hatékonyabb, céltudatosabb munkába kezdeni ahhoz, hogy az eredményeink jobbak legyenek. Most nem tudtunk az összes korosztályban versenyzőt indítani, a kisebbeknél is kicsi a létszámunk. Ez aggasztó, mert a kezdet a legfontosabb. Ott kell lelkesedniük és sokan lenniük a gyerekeknek.”

A pozsonyi korosztályos Európa-bajnokságon a népes orosz csapat szerepelt a legjobban, 3 arany-, 6 ezüst- és 3 bronzérmet szerzett. Az azeriek és a lengyelek duplázni tudtak az első helyekkel, rajtuk kívül az örmények, a csehek, a franciák, a szlovákok és a törökök ünnepelhettek még Európa-bajnoki címet.

A magyar versenyzők részletes eredményei ITT tekinthetők meg.

Egyéb korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).